Для чого з‘їдають "грантоїдів"?

П'ятниця, 12 грудня 2003, 15:30
Створення 11 грудня Тимчасової слідчої комісії ВРУ з питань діяльності недержавних організацій на виборах не стало несподіванкою. На жаль, це лише ще один елемент сценарію, який наразі виглядає пріоритетним у вчинках української влади.

Можливо, завдяки повному місяцю та наближенню Нового Року певні процеси лише прискорилися. І саме тому в той же день, 11 грудня, Конституційний суд ухвалює рішення по проекту змін до Конституції, що дозволяють скасування прямих виборів президента вже у 2004 році.

Одночасно педалюється ратифікація парламентом Конвенції МПА СНД про стандарти чесних виборів у країнах СНД. І все це відбувається на тлі затягування з формуванням нового складу ЦВК, перемогою "Єдиної Росії" у сусідній державі, кадровими змінами у зовнішньополітичних структурах.

Обраний з усіх інших сценарій, очевидно, полягає у вирішенні проблеми збереження влади не стільки технологічними, як адміністративними та репресивними методами.

Відповідно, у високих кабінетах, на жаль, бачать лише два виходи із ситуації: скасування виборів або фальсифікація їх результатів. Обидва варіанти можуть викликати протидію з кількох боків. Опір опозиції навряд чи буде системним та потужним. Опозиція на сьогодні є частково контрольованою, частково розколотою та неорганізованою. В такому вигляді опозиція не здатна організувати ні юридично-правовий спротив двом вищенаведеним сценаріям, ні вивести людей на акції публічної непокори.

Реакція міжнародної спільноти на скасування виборів або їх фальсифікацію буде прогнозовано жорсткою. Оцінка місіями ОБСЄ/БДІПЛ (Бюро демократичних інституцій і прав людини) останніх виборів у Росії, Грузії та Азербайджані буде виглядати невинним цитуванням "темників" у порівнянні з тим, що Захід скаже й зробить у випадку зриву демократичних виборів в Україні.

Саме тому владою готуються альтернативні спостережницькі місії, Конвенція СНД про чесні вибори, формується відповідна громадська думка всередині країни, мовляв, "Захід нам не указ".

Українські громадські організації за роки роботи в Україні та в країнах СНД розробили технології, що дозволяють професійно й системно спостерігати за всіма нюансами виборчого процесу, і, відповідно, виявляти порушення, оцінювати вплив цих порушень на результат.

Ці технології на останніх президентських та парламентських виборах показали, що проблеми були в основному під час виборчої кампанії, але підрахунок голосів пройшов загалом без спотворення результатів, знайдених у виборчих скриньках.

"Зачистка" подібних громадських організацій, яка може початися від імені сформованої комісії, доводить лише те, що влада всерйоз розглядає варіант фальсифікації результатів виборів.

Хочеться вірити, що остаточне рішення ще не ухвалено, і що громадяни України таки зможуть обрати 31 жовтня наступного року на прямих всенародних виборах людину, якій потім довірятимуть.

В іншому випадку нас очікує міжнародна ізоляція, санкції FATF, обмеження по тарифам та експортним квотам, і навіть можливими будуть удари по капіталам українців за кордоном, не виключено, що дехто пройде через ті кола пекла, які пройшов свого часу Павло Павлович Бородін.

Останнім часом в Україні з’явилися якісно нові, жорсткіші та розумніші моделі поведінки влади. Хочеться сподіватися, що ці моделі розробляють українці. А не громадяни сусідньої держави, які впевнено почувають себе в коридорах будівель на Печерську.

І мова тут йде не стільки про самовпевнених і патлатих іміджмейкерів та технологів, що вигадують нашому керівництву різноманітні концепції, а нашим медіа - єзуїтські у своєму цинізмі "темники". Такі сценарії може розробляти лише система людей у цивільному, які частково програли Грузію, але зараз намагаються "виграти" тут.

Україна просто не виживе в ізоляції. І їй доведеться вибрати інший вектор. Тузла та гендлярські проекти Чубайса були тестом для українського суспільства. Тест пройдено. Суспільство сприйме аншлюс нормально.

Що стосується, власне, Тимчасової комісії, то буде сумно, коли вона зробить Верховну Раду прикриттям для нових позапланових перевірок і почне полювати не на тих відьом.

Адже вже зараз формуються благодійні фонди, через які перекачуватимуть кошти з офшорів та закордону на виборчу кампанію, але ці факти комісія навряд чи буде вивчати. Сумно, що ні в АП, ні в СБУ так і не зрозуміли суті й завдань технічної допомоги. Програми допомоги громадським організаціям насправді мають стратегічну мету переформування всього суспільства під західні стандарти, а не досягнення дрібних тактичних цілей.

Проте в України ще є шанс здійснити транзит до демократії, як це зробили країни Південної Америки у 80-х, Східної Європи у 90-х, і завдання кожного громадянина – допомогти в реалізації цього шансу. Незалежно від роботи тимчасових комісій та сумнівних рішень Конституційного суду.

Автор: Ігор Попов, голова правління Комітету виборців України



Читайте також на цю тему:

КУЧМІСТИ І КОМУНІСТИ ВИЛОВЛЯТЬ ПЕРЕД ВИБОРАМИ УСІХ ГРАНТОЇДІВ

Полюванням на грантоїдів БЮТ не хотів зашкодити ні Ющенку, ні ЗМІ

ТИМОШЕНКО РАЗОМ ІЗ КПУ І КУЧМІСТАМИ – ПРОТИ ГРАНТОЇДІВ

СИМОНЕНКО ВИМАГАЄ ПЕРЕВІРИТИ "ГРАНТОЇДІВ"




Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування