ЮЩЕНКО ПРИ СААКАШВІЛІ ПООБІЦЯВ ВЛАДІ "АДЕКВАТНІ ДІЇ"

Субота, 13 грудня 2003, 11:46
Блок "Наша Україна" і об'єднання "Єдиний національний рух" Грузії, очолюваний Михайлом Саакашвілі, у суботу зранку підписали угоду про співпрацю.

Як заявив після цього лідер "Нашої України" Віктор Ющенко, обидві сили об'єднує те, що "ми не сприймаємо кланово-олігархічну модель, як і будь-які форми авторитаризму".

Серед іншого угода передбачає спільність поглядів обох політсил на "повноцінну євроатлантичну інтеграцію" України і Грузії.

Як відомо, Саакашвілі є фаворитом на виборах президента Грузії, які відбудуться 4 січня 2004.

Саакашвілі висловив подяку "Україні та її президенту" за підтримку територіальної цілісності Грузії. Він пообіцяв один із перших офіційних візитів після обрання президента здійснити до Києва.

"Після мого обрання президентом Україна стане пріоритетом у відносинах з Грузією", - наголосив Саакашвілі. "Як і Росія, Україна стає регіональною наддержавою".

"Ми при будь-якому результаті виборів в Україні – хоча у нас, звісно, є свої симпатії – ми будемо мати найтепліші відносини з вашим президентом", - сказав Саакашвілі.

На питання журналістів про аналогії між поваленням президента Шеварнадзе і боротьбою проти Кучми Саакашвілі сказав, що не існує "готових рецептів". "Те, що було в Грузії, не можна переймати в Україні, як і ми не переймали чиїсь досвід".

"Україна - це не Грузія, і рецепт виходу з кризи має бути виключно український", - сказав Ющенко.

Ющенко наголосив, що президентські вибори в Україні повинні бути "прямі, загальнонародні і демократичні". Він сказав, що якщо українська влада відмовиться "слідувати Конституції, закону, то це викликатиме адекватні антидії".

Саакашвілі пояснив, що оскільки його візит "напівприватний", то він не матиме зустрічей з керівництвом України. Водночас, за даними "Української правди", він зустрінеться з Олександром Морозом і Юлією Тимошенко.

Саакашвілі зазначив, що прибув до Києва "на запрошення друзів з "Нашої України". Він підкреслив, що "Україна є для мене друга рідна земля". Як відомо, Саакашвілі навчався у київському Інституті міжнародних відносин.

Частину свого виступу перед пресою у Києві Саакашвілі говорив українською.

Прес-служба "Нашої України" повідомила, що домовленості про співробітництво українська і грузинська політсили досягли в 2002 під час конференції правоцентристських партій Східної Європи і СНД "Правий інтернаціонал", яка відбулася в Санкт-Петербурзі.

Тоді Ющенко запросив Саакашвілі відвідати Київ восени 2003 року для підписання угоди. У зв'язку з парламентськими виборами в Грузії візит Саакашвілі до Києва був перенесений на грудень.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...