В ІРАКУ ЗААРЕШТОВАНО САДДАМА ХУСЕЙНА

Неділя, 14 грудня 2003, 14:30
Голова тимчасової адміністрації Іраку Пол Бремер на спеціально скликаній прес- конференції в Багдаді підтвердив факт арешту Саддама Хусейна.

"Ми його упіймали. Тиран - у в'язниці. Це великий день для іракської історії", - сказав Бремер. "Арешт Саддама Хусейна дає можливість країні просуватися шляхом демократії".

В операції з упіймання Хусейна брали участь близько 600 солдат – війська спецпризначення, інженерні війська і сили підтримки 4-ої піхотної дивізії, сказав генерал-лейтенант армії США Рікардо Санчес.

Хусейн був схоплений у містечку Адвар у 16 кілометрах від Тікріта - рідного міста колишнього іракського лідера. Разом з ним були схоплені ще низка іракців.

У ході прес-конференції були продемонстровані кадри, на яких зображено людину, схожу на колишнього президента Іраку, яку було піддано медогляду. Це була людина із сивою бородою, дуже схудла. Потім бороду збрили, залишивши тільки вуса.

Як розповів генерал Санчес, "медичне обстеження показало, що Хусейн у добром здоров'ї і він не отримав жодних поранень".

Тим часом, як передає АФП, на вулиці Багдада після звістки про упіймання Хусейна вийшли сотні людей. Чутно вигуки радості, автомобільні гудки і стрілянину зі зброї різного калібру. Натовп розкидає старі гроші із зображенням колишнього президента Іраку.

За повідомленням АФП, атмосфера свята панує й в інших іракських містах - Ен-Наджафі, Кіркуку.

Рікардо Санчес повідомив, що Хусейн не чинив опору при арешті.

Він розповів про подробиці проведеної минулої ночі операції. "О 10.15 ми отримали інформацію про його можливе місцеперебування і визначили два можливих місця, де він міг переховуватися", - розповів представник коаліційних сил.

"Саддам Хусейн був знайдений у вузькому підвалі 60 футів глибиною, де "було достатньо місця", - сказав Санчес. "Він був схоплений живим, без опору, у ході операції ніхто не був поранений", - відзначив Рікардо Санчес.

Він додав, що при обшуку підвалу було також знайдено два автомати АК-47, пістолет і 750 тисяч доларів. Сам арештований був перевезений в інше місце, яке не розкривається, де зараз і перебуває під охороною сил коаліції.

Журналістам був продемонстрований відеозапис того місця, де був знайдений іракський диктатор, і кадри його медичного огляду.

На плівці видно, що після затримання він був підданий медоглядові. На плівці видно, як людина в білому халаті світить затриманому ліхтариком у рот і обмацує його волосся.

Саддам Хусейн сильно схуд, обріс сивою бородою. Відразу ж після затримання Хусейна поголили, залишивши лише вуса, щоб його легше було упізнати.

Відповідаючи на питання журналістів, у якому стані знаходився Саддам Хусейн при затриманні, Санчес сказав: "Він справляв враження втомленої людини, яка цілком змирилася зі своєю долею".

За словами генерала, остаточні результати проведеного аналізу ДНК поки не відомі, однак немає підстав сумніватися, що арештовано саме Саддама Хусейна.

Інтерфакс, РІА "Новости"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування