Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма знав про плани Алієва

Понеділок, 15 грудня 2003, 11:00
Україна, як і раніше, зацікавлена "в найкращих відносинах" з Азербайджаном.

Про це заявив український президент Леонід Кучма в інтерв'ю журналістам у понеділок в Баку, де він бере участь у церемонії прощання з екс-президентом Азербайджану Гейдаром Алієвим.

Відповідаючи на питання, які відносини Україна має намір вибудовувати з новим керівництвом Азербайджану, Кучма сказав: "Я думаю, що вони будуть такими, якими вони були".

Він відзначив, що вже зустрічався з новим азербайджанським президентом Ільхамом Алієвим.

"Ми зацікавлені в незалежному Азербайджані. Ми зацікавлені в найкращих відносинах з вашою країною. Я думаю, що так воно і буде", - підкреслив Кучма.

Відповідаючи на питання про своє ставлення до Алієва, Кучма сказав: "Його роль і місце в історії Азербайджану ще треба оцінити. Я думаю, що це буде не сьогодні".

Кучма також висловив переконання, що президент Азербайджану Ільхам Алієв продовжить політику свого батька, у якій окреме місце буде відведене Україні.

"Я переконаний, що відносини наші будуть набирати позитивні обороти. Я переконаний, що сьогоднішній президент Азербайджану Ільхам Алієв буде гідно проводити політику свого батька - попереднього президента Азербайджану. Ну, а що в цій політиці буде окреме місце для України, у цьому теж немає сумніву", - сказав Кучма.

Кучма відзначив, що був дуже близько знайомий з Гейдаром Алієвим. "На наших зустрічах ми могли вести розмови про найтаємніше, про сьогоднішнє і майбутнє", - сказав він.

Український президент відзначив, що відчуває "глибоку скорботу з приводу того, що Алієв пішов з життя". Президент також відзначив, що в екс-президента Азербайджану були великі плани на майбутнє країни.

"Я знав його плани. По великому рахунку, вони всі відомі: кожен глава держави хоче бачити свою країну багатою і процвітаючою, бачити єдиною, об'єднаною не тільки з погляду території, але і з погляду бачення стратегічних шляхів розвитку своєї країни", - сказав Кучма.

"Алієв з'явився в Азербайджану саме в ту годину й у той день, коли він був потрібний цій країні", - додав він.

У зв'язку з цим Кучма нагадав, що Азербайджан пережив проблему Нагорного Карабаху, відзначивши велику заслугу Алієва в припиненні війни.

"Він зміг об'єднати націю. Може, він у цьому плані не все завершив, однак те, що він припинив війну - у цьому його заслуга", - сказав президент України. "Він робив усе, щоб мирним шляхом вирішити болючу для Азербайджану проблему", - додав Кучма.

Він підкреслив, що Україна й Азербайджан "були гарними партнерами". "У нас було одне бачення стратегічних шляхів розвитку. Ми мали можливість підтримати один одного, якщо важко було, і словом і ділом", - сказав Кучма.

"Азербайджан завжди відгукувався, коли Україні потрібно було з паливом допомогти, та й у всьому іншому, і в особистому плані ми були друзями. А друзів завжди важко втрачати", - сказав Кучма.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування