СДПУ(О) ВІДМОВИЛАСЯ ВІД ВИБОРІВ ПРЕЗИДЕНТА ПАРЛАМЕНТОМ У 2006

Понеділок, 15 грудня 2003, 11:47
СДПУ(О) буде підтримувати третій законопроект змін до Конституції, який передбачає обрання президента у парламенті уже в 2004, а також продовжує повноваження цієї Верховній Раді до 2007.

Про це заявив уповноважений фракцій Нестор Шуфрич. Раніше СДПУ(О) говорила про підтримку законопроекту, згідно з яким президент обирається у парламенті в 2006 році.

"Ми підтримуватимемо законопроект, який прийнято асоціювати з ім’ям координатора більшості Степана Гавриша, співавторами якого ми є", - сказав Шуфрич у інтерв'ю газеті "День".

Як відомо, Гавриш є співавтором законопроекту змін до Конституції, згідно з яким президента обиратиме Верховна Рада ще нинішнього скликання. Минулого тижня Конституційний суд визнав законопроект правомірним.

"Я переконаний, що зміни до Конституції будуть внесені саме в цьому варіанті або в дуже близькому до нього. Як відомо, так званий варіант "Медведчука—Симоненка", за винятком перехідних положень, майже нічим від вищезгаданого законопроекту не відрізняється", - сказав Шуфрич.

Він також сказав, що "більшість вже зробила суттєвий крок назустріч опозиції, давши згоду підтримати пропорційну систему виборів".

Говорячи про позицію мажоритарників, які відмовляються підтримувати чисто пропорційні вибори, Шуфрич сказав: "Ми не можемо необхідну суспільству зміну системи влади ставити в залежність від бажань окремих народних депутатів".

"Народні депутати мусять переступити через особисте, оцінити ситуацію з державницьких позицій", - сказав Шуфрич.

Говорячи про закон про вибори, який міг би зацікавити мажоритарників, Шуфрич запропонував норму, згідно з якою "в межах списку партії місця не затверджуватимуться, а визначатимуться в залежності від того, скільки кандидат набрав голосів".

"Тобто кандидати отримають можливість пересуватися по списку в залежності від особистої популярності. Можливий також варіант з мінімізацією прохідного відсоткового бар’єра. Це надасть стимул тим партіям, які бояться, що не зможуть загітувати достатню кількість виборців, щоб подолати цей бар’єр", - додав представник СДПУ(О).

Читайте також:

КС ДОЗВОЛИВ ОБИРАТИ ПРЕЗИДЕНТА ПАРЛАМЕНТОМ У 2004


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...