Медведчук і комуністи переробили свій законопроект

Понеділок, 15 грудня 2003, 12:38
На наступному засіданні парламентської комісії з роботи над конституційними законопроектами, можливо, буде розглянуто дороблений законопроект з політичної реформи.

Про це в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" у понеділок повідомив координатор парламентської більшості Степан Гавриш.

За його словами, на минулому тижні відбулася нарада за участю голови Верховної Ради Володимира Литвина, голови адміністрації президента Віктора Медведчука, співголів комісії парламенту по роботі над конституційними законопроектами - Олександра Мороза, Гавриша і Петра Симоненка.

У ході наради було запропоновано цілу низку різних уточнень до законопроекту, розробленого більшістю і комуністами і підписаного 292 народними депутатами, "виходячи з позицій Конституційного суду, а також необхідності юридичної техніки для уточнення змісту окремих нормативних положень цього законопроекту".

"Фактично ми досягли серйозного просування по законопроекту 292-х народних депутатів", - відзначив Гавриш, додавши, що мова йде про основне тіло законопроекту, що стосується переходу від президентсько-парламентської до парламентсько-президентської форми державного устрою.

Координатор відзначив, що перехідні положення законопроекту на нараді не обговорювалися, і їхній розгляд було відкладено до наступного засідання. За його словами, ці положення "можуть стати предметом політичного компромісу".

Також, за словами Гавриша, на засіданні конституційної комісії парламенту, що, як очікується, відбудеться в четвер, 18 грудня, буде запропоновано перший варіант тексту законопроекту з урахуванням висловлених пропозицій для можливого голосування 23 грудня.

У той же час Гавриш нагадав, що відповідно до ухваленої парламентом постанови, на голосування можуть бути винесені три законопроекти про внесення змін до Конституції, один із яких розроблений представниками конституційної комісії і два - запропоновані представниками парламентської більшості за участю комуністів.

Відповідаючи на питання про те, чи залишилося в законопроекті, що обговорюється комісією, положення про обрання президента в парламенті, Гавриш підкреслив, що в даний момент ведуться переговори.

"Ми чекаємо рішення комуністів на пленумі 19 грудня, які повинні визначитися у відношенні їхнього бачення можливості обрання президента в парламенті вже цим скликанням", - сказав Гавриш. Співрозмовник агентства відзначив, що консультації з цього питання проводяться з усіма політичними силами.

Координатор відзначив, що фракція КПУ готова голосувати по законопроекту з політреформи у випадку ухвалення закону про вибори народних депутатів на пропорційній основі.

"У нас є час для пошуку компромісу, це найскладніша тема", - сказав він, додавши, що мова йде про вибір пропорційної моделі, яка "могла би влаштувати ту більшість, що готова проголосувати за конституційну реформу".

"Ми розуміємо чудово, що нам потрібно домовитися", - підкреслив Гавриш.

Координатор нагадав, що модель виборів у загальнодержавному багатомандатному окрузі по списках партій визначена формулою перехідних положень законопроекту про внесення змін до Конституції.

Тому, за словами Гавриша, це дасть можливість знайти компроміс та забезпечити більше 226 голосів для затвердження конституційних змін.

В інтерв'ю газеті "День" у суботу уповноважений фракції СДПУ(О) Нестор Шуфрич повідомив, що фракція підтримує законопроект, внесений Гавришем і групою депутатів, що припускає вибори глави держави парламентом у 2004 році і пролонгацію на рік, до 2007 року, повноважень нинішнього складу парламенту.

Читайте також:

СДПУ(О) ВІДМОВИЛАСЯ ВІД ВИБОРІВ ПРЕЗИДЕНТА ПАРЛАМЕНТОМ У 2006

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування