Кучма в гостях у подружжя Франчук-Пінчука

Понеділок, 15 грудня 2003, 12:41
Минулої п'ятниці ввечері на розі вулиць Володимирської і Богдана Хмельницького, попри новомодний світлофор із секундоміром, утворилася величезна "пробка". Із неї час від часу на зустрічну смугу виїздили "Мерседеси", які із сиреною і неймовірним порушенням правил проносилися повз регулювальника.

Це еліта поспішала долучитися до великого мистецтва: у оперному театрі відбувалася перша акція фонду Олени Франчук "АнтиСНІД" – концерт Володимира Співакова і американської оперної зірки Джессі Норман. А пробка утворилася тому, що на дебют дочки у якості громадської діячки прибув сам Кучма разом із своєю першою леді.

Збір коштів відбувався у формі добровільних внесків, які пропонувалося зробити запрошеним на концерт. Прохання дочки президента, висловлене у прес-релізі, діяло безвідмовно. За словами Олени Франчук, зараз у фонд зібрали близько 1 мільйона гривень. Два тижні тому у касі було лише 200 000 її чоловіка Віктора Пінчука.

Загалом пані Норман і пан Співаков своєю творчістю викликають великий ажіотаж у масах. Перед цим вони мали концерти у Москві. І, за відгуками російської преси, під входом теж збирався натовп бажаючих потрапити всередину, а у фойє утворювався міні-мітинг.

Відмінність була в тому, що у Москві у черзі на вхід стояла інтелігенція, актори, діячі культури. У нас же томилися під входом люди державні. Особисто довелося бачити, як затисненим у натовпі виявився міністр палива і енергетики Єрмілов. Причиною ж неорганізованості на вході були рамки-металошукачі, які супроводжують Кучму.

У п'ятницю в опері склалася фантастична формула, яка гарантувала аншлаг: справжні зірки на сцені плюс перші особи у залі. Так захід перетворився на щось більше, ніж просто концерт чи світський раут. Бути присутнім там означало показати свої зв'язки з "королівською сім'єю".

Контрастом до цього була велика кількість "шаровиків", що незрозуміло як потрапили до зали. Вони займали вільні місця, але потім приходили власники квитків і зганяли їх. Тому концерт супроводжувався постійною міграцією людей по залі. Джессі Норман виду не подавала, що це їй заважало.

Найбільше не пощастило дружині депутата Губського. Під час однієї з пісень він несподівано кудись вийшов. А оскільки його місце було біля проходу, то народ спробував швидко заповнити вакансію. Дружині Губського кілька разів довелося відмовити, поки зрештою хтось спритний таки зайняв місце поруч із нею. Але прийшов Губський і все (усіх) розставив на свої місця.

Також не пощастило віце-прем’єру Клюєву. Його призначили на високу посаду у середу, а квитки організатори розсилали за тиждень до того, коли він був простим депутатом. Тому сидіти Клюєву довелося не в перших рядах, де було місце головних чиновників, а десь всередині зали, та ще й збоку. І сусідкою Клюєва опинилася бабуля інтелігентного вигляду, але очевидно, що "шаровичка". Вона заважала Клюєву дивитися концерт, проводячи незрозумілі маніпуляції із трошки порваним поліетиленовим пакетом.

Але, з іншого боку, у спритності українських "шаровиків" є і великий позитив. Бо так сталося неймовірне: головні діячі країни змішалися у натовпі з простими людьми. Можна було провести унікальний експеримент: "похід влади в народ". Щоправда, в антракті дебатів між різними таборами не спостерігалося.

Зате під час перерви спостерігалося скупчення еліти біля Олени Франчук і Віктора Пінчука. Підходили й дякували. В тому числі англійською. На що і Франчук, і Пінчук також відповідали мовою міжнародного спілкування. У дочки президента виходило краще.

 
 
Також було групування за інтересами. Виходиш собі в антракті із зали, а тут якась невелика група людей організувала куточок. Придивляєшся: біля стінки стоїть Ахметов і посміхається. На питання, що тут робить, каже: "Як що, приїхав на концерт!". Інтерв’ю давати погоджується лише на футбольну тему.

Компанію Ахметову у невимушеній кулуарній розмові складали: Борис Колесников (його права рука, голова Донецької облради), Сергій Льовочкін (перший помічник президента Кучми і просто дуже весела людина), Олександр Ярославський (депутат-олігарх, власник "Укрсиббанку", 24 номер у списку найбагатших людей Східної Європи у рейтингу журналу "Впрост") і Нестор Шуфрич (його присутність у цій компанії пояснити складно).

Також на концерті були помічені представники опозиції із дружинами: Олег Рибачук, Ігор Гринів, Петро Порошенко. Очевидно, що потрапили вони туди не як "шаровики", а на запрошення Пінчука. Що ще раз підтверджує ліберальний норов головного українського олігарха-зятя Кучми: мати напівдружні стосунки в тому числі і з опонентами "режиму Кучми".

 
 
Зате чию-чию присутність складно було передбачити, так це відставного генпрокурора Піскуна. У чорному гольфіку в компанії з білявкою. "Який у вас свіжий сицилійський загар!", - усміхаючись, спробувала зав’язати розмову із Піскуном журналістка однієї з радіостанцій. "Та ви що!", - обурився Піскун. "Я за цей час нікуди із Києва не виїжджав! У мене є довідка з ЖЕКу!".

Далі спілкування з пресою він продовжувати не захотів.

Друге відділення Джессі Норман відпрацювала не гірше за перше, але ця стаття не про фантастичний концерт. Бо переказувати геніальних є справою невдячною.

Закінчилося все тим, що Кучма вийшов на сцену і вручив Джессі Норман маленький букет. Але помиляються ті, хто подумав, що у Кучми настав скрутний матеріальний стан (після того, як він перерахував свій місячний заробіток у фонд дочки). Просто американська співачка патологічно не любить квіти. Хоча Кучмі вона подарунок повертати не стала. Можливо, тому, що перед цим він її тричі поцілував. Зал аплодував рішучості українського президента (у кількох метрах сиділа його дружина), оркестру, Співакову і зірковій американці.

Пінчук обирає публічне хобі

Крім старту громадської діяльності Олени Франчук, концерт Джессі Норман важливий для розуміння персони Віктора Пінчука. Він хоче бути "правильним олігархом", який може розкуто говорити з "колегами" по корпусу не лише у Росії, але і на Заході.

На певному етапі в житті олігархів наступає період, коли у них проидається бажання щось зробити для народу. І поки решта олігархів сконцентрувалися на забавах широких мас – футболі, Пінчук шукає шлях до інтелігенції. Сферою своїх громадських інтересів він обрав мистецтво.

Відомо, що Пінчук колекціонує картини і дружить із Співаковим. Крім того, нещодавно в Києві відбулася виставка сучасного українського мистецтва, організована Пінчуком. У каталозі є передмова олігарха, де він говорить про свої амбіції – створити у Києві щось подібне до нью-йоркського музею Гугенхайма.

На щось менше погоджуватися Пінчуку не можна. Його олігархічний статус гарантований не лише рахунком у банку, заводами, телеканалами і партією. Але і штампом у паспорті. Монарші родини завжди цікавили вічні цінності.


Детальніше про нову сферу діяльності президентської дочки читайте тут:

Олена Франчук починає публічну кар`єру?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News