Донецький варіант для Кучми

Понеділок, 15 грудня 2003, 18:01
Леонід Кучма збирається в гості до Львова. Місцева опозиція, зокрема члени БЮТ, обіцяють влаштувати йому "якнайгарячіший" прийом, що свого роду буде помстою за донецькі події навколо Ющенка. В той час "Наша Україна", яка чи не перша мала би мститися, відхрещується від цієї акції протесту.

Останній раз Леонід Данилович бував у Львові ще під час відвідин столиці Галичини Папою Римським в червні 2001 року. Те був ідеальний привід, щоб завітати нарешті до міста – після того, як воно стало одним з головних центрів антикучмівської боротьби зими-весни 2000-2001 років. Адже тут панували настрої гострої ненависті до українського президента, і потрапляти тоді на очі галичанам Кучмі не випадало. Зрозуміло, що під час відвідин Святійшого отця львів’янам було зовсім не до Кучми.

Зараз же Леонід Данилович знову знайшов чудову нагоду, щоб завітати до Львова. Його приїзд збираються приурочити до офіційного відкриття довгоочікуваних і вистражданих об’єктів – онкологічного центру та Сихівського мосту.

Протягом довгих років львів’яни очікували на відкриття мосту та цього медичного закладу. Зокрема, мешканці найбільшого із районів Львова Сихова постійно застрявали в корках на виїзді чи в’їзді в нього. Але якщо міст є надважливим об’єктом для одного району Львова, то онкоцентр – для жителів усієї західної України.

Нарешті у серпні цього року міністр транспорту Георгій Кірпа зробив благородний вчинок: із бюджету "Укрзалізниці" виділив кошти на добудову. До процесу також долучилася НАК "Нафтогаз України".

Про намір українського президента приїхати на відкриття Сихівського мосту заявив начальник Львівської залізниці Богдан Піх. Кучма, за його словами, особисто зацікавився і щодня отримує інформацію про те, як проходять роботи з будівництва об'єкту.

Проте наразі в Львівській облдержадміністрації про візит президента нічого не можуть сказати, бо жодної офіційної інформації до них з адміністрації президента не надходило.

За інформацією газети "Поступ", після перенесеної операції лікарі порадили президенту навідатися на курорт в Трускавець і попити лікувальної водички. А на зворотному шляху з курорту він і заїде до Львова.

На те, що Кучма завітає і на відкриття онкоцентру, вказує таке: попри те, що медичний заклад, в принципі, уже готовий до здачі в експлуатацію, офіційне відкриття затримують. В той час Сихівський міст планували спочатку завершити до Різдва, але потім Кучма дав вказівку зробити це до 19 грудня.

Відповідно, львівська опозиція заявляє, що міст будується нашвидкуруч, що дає їй підстави говорити про можливу подальшу аварійність цього об’єкту.

Опозиція готується зустріти Кучму

Спочатку планувалося, що обидва об’єкти відкриють саме 19 грудня, на свято Миколая, яке на Галичині гучно святкують. До речі, саме в цей день львівський губернатор Олександр Сендега відзначає своє п’ятдесятиріччя.

Проте львівська опозиція в особі керівництва обласних осередків УРП "Собор", "Батьківщина" та УНА-УНСО припускає, що, швидше за все, Кучма приїде на Різдво.

По-перше, це позитивно зіграє на зіпсований серед галичан імідж президента. Адже у Львові Різдво святкується набагато гучніше, ніж в столиці, і це свято є найулюбленішим. Тому новина про те, що український президент вирішив провести Різдво у Львові, де до українських традицій ставляться по-особливому трепетно, може позитивно вплинути на образ Кучми на заході України.

По-друге, візит може бути перенесений, щоб максимально унеможливити акції протесту проти президента. "В той час, коли галичани будуть першу зірку зустрічати, то їм буде не до Кучми. Вони будуть думати про вищі матерії, а не про якогось там Леоніда", - коментує голова Львівської облорганізації УРП "Собор" Ростислав Новоженець.

Проте львівські опозиціонери заявляють, що незалежно від дати приїзду президента вони вдадуться до акцій протесту і на різні випадки заготували окремий сценарій. Наразі точно сказати, як вони прийматимуть Кучму, "бютівці" не можуть – все залежатиме від дати приїзду.

Опозиція не виключає, що зустрічатиме першу особу держави в аеропорту, проводитиме акції протесту під час пересування кортежу або ж біля адміністративних будівель, в яких на той момент він знаходитиметься.

Голова ЛОО "Батьківщина" Іван Денькович натякнув на повторення донецьких подій, що Кучму зустрінуть так, як влада зустріла Ющенка на Донбасі. "Щодо організації акцій протесту чогось влада вчиться у нас, а чогось ми у неї", - зазначив він. Тобто, зустріч президента у Львові буде своєрідною помстою владі за Ющенка.

Проте голова ЛОО УНА-УНСО Остап Козак зазначив, що в жодному випадку опозиція не буде виходити за рамки закону і не розігруватиме карту міжнаціонального протистояння.

"Опозиційні сили не можуть змиритися з тим, що Львів буде осквернений приїздом такої особи. Наше завдання створити не фізичний, а психологічний вплив на Кучму, щоб він, потрапивши до Львова, відчув себе як в окропі", - заявив Новоженець.

Своєю акцією протесту опозиціонери хочуть показати, "як Кучму тут люблять", і що йому не варто малювати ілюзії щодо висунення на третій термін, бо за нього ніхто голосувати не буде. "Але ми розуміємо, що Кучма з тих людей, на кого плюнеш, а він буде казати, що то дощ іде", - говорить голова ЛОО УРП "Собор".

В доказ своїх слів він розповів історію, коли Леонід Данилович приїжджав до Львова під час своєї другої виборчої кампанії. Тоді силові структури заборонили виходити опозиціонерам з будь-якими транспарантами. Але вони поховали транспаранти під одяг, а коли президент проходив неподалік від них, опозиціонери їх подіставали. Зокрема, на одному з транспарантів було написано "Кучма – русифікатор України". "Тоді Кучма підійшов до нас і сказав: "Это я русыфикатор Украини!? У вас вообще шарики за ролики заехали!?", - пригадує зі сміхом Новоженець.

Водночас, львівська опозиція також сподівається, що своїми заявами про "гарячий" прийом Кучми вони унеможливлять його приїзд – тобто що адміністрація президента відмовиться від цієї ідеї, щоб не наражатися на масовий опір у Львові.

Опозиціонери нагадали, що у них вже є схожий досвід. Коли до Львова мав намір приїхати Кучма і президент Польщі Олександр Кваснєвський на відкриття цвинтаря з польськими військовими похованнями, то тоді опозиція обіцяла влаштувати "дебош", оскільки була незадоволена написом на польському меморіалі. В результаті приїзд президентів відмінили, і цю "заслугу" опозиція вважає своєю.

Коментуючи мету приїзду Леоніда Кучми, голова ЛОО УРП "Собор" Ростислав Новоженець сказав, що президент хоче сформувати собі імідж будівника. "Він хоче показати, що не лише вміє журналістів вбивати, але й мости будувати", - говорить він.

Своєю реакцією на приїзд українського президента львівська опозиція намагалася також продемонструвати свою єдність. Останнім часом слова про намір працювати спільно з вуст правих опозиціонерів, а також СПУ звучали неодноразово. Зокрема, найближчими днями планується підписати меморандум про співпрацю на продовження документу, який підписали лідери опозиційної трійки у листопаді.

"Наша Україна" не хоче мститися за Ющенка

Проте, ще не встигнувши його підписати, опозиціонери уже розійшлися в думках, зокрема, щодо приїзду президента.

Голова Львівського обласного представництва "Нашої України" народний депутат Петро Олійник заявив, що вони не збираються брати участь в акціях протесту.

За його словами, президент держави має конституційне право відвідувати будь-який куточок України, незалежно від симпатій чи антипатій до нього населення, "і не давати йому цього робити як мінімум суперечить чинному законодавству та Конституції".

Щодо того, що львівські опозиціонери мають намір своїми протестами показати Кучмі небажання людей бачити його втретє президентом, Олійник сказав, що Кучма приїде в Галичину не як кандидат у президенти, а як діючий глава держави.

В свою чергу, "нашоукраїнці" будуть намагатися домовитися про зустріч з Кучмою у Львові, щоб донести йому інформацію про події в регіоні у "неперекрученому вигляді". Оскільки, на їх думку, президент отримує про політичну ситуацію на Львівщині перекручену інформацію.

Натомість представник БЮТу, голова ЛОО УРП "Собор" Ростислав Новоженець заявив, що "Наша Україна" зациклилась на протистоянні з СДПУ(О,) і, відповідно, Кучма на фоні Медведчука і "есдеків" виглядає значно кращим.

"Вони весь негатив скидають на СДПУ(О). Але не можна забувати про Кучму. Адже зараз усе робиться для того, щоб лишити його на третій термін. Власне, у тому є майстерність і далекоглядність політичної сили, щоб не випустити з центру уваги головного героя, а не розмінюватися на дрібне", - сказав Новоженець.

В той же час, не має львівська опозиція єдності і в думках щодо кандидата в президенти від опозиції. Члени ЛОО УРП "Собор" (БЮТ) уже не раз висловлювалися про бажання бачити єдиним узгодженим кандидатом Віктора Ющенка.

Вони не називають це зрадою Юлії Тимошенко, яка досі не наважилася відмовитися від президентських амбіцій. "Ми реально дивимося на стан справ і на рейтинги народної довіри", - коментує голова ЛОО УРП "Собор" Ростислав Новоженець, в якого на робочому столі стоїть прапорець "Так, Ющенко!", а портрет Тимошенко в офісі "уерпівців" відсутній.

Натомість, ЛОО "Батьківщина" нещодавно на своєму з’їзді рекомендувала Юлії Тимошенко висуватися у президенти. До рейтингів вони ставляться як до таких, що робляться під замовлення.

Голова місцевої "Батьківщини" Іван Денькович також висловив впевненість, що на першому етапі офіційної передвиборчої кампанії Тимошенко зареєструється кандидатом у президенти. Але, водночас, він не сумнівається, що до кінця перегонів Ющенко і лідер БЮТ таки домовляться, і хтось один із них зійде з дистанції.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News