МВС і СБУ перевірять, чи витрачають вони гроші "наліво"

Вівторок, 16 грудня 2003, 12:42
Парламентський комітет з боротьби з організованою злочинністю і корупцією доручив Рахунковій палаті перевірити використання бюджетних коштів на оперативні заходи спецпідрозділами Міністерства внутрішніх справ і Служби безпеки України.

Про це повідомив на прес-конференції у вівторок у Києві голова комітету Володимир Стретович.

Як повідомляється в розповсюдженому на прес-конференції прес-релізі, у грудні на засіданні комітету було розглянуте питання про законність й обґрунтованість використання в боротьбі з організованою злочинністю спеціальних технічних засобів, інших негласних заходів, а також питання використання коштів на ці заходи.

Дане питання було винесено на розгляд комітету вперше за десять років чинності закону про боротьбу з оргзлочинністю. Перевірка Рахунковою палатою використання коштів спецпідрозділами також буде проведена вперше.

Як відзначається в прес-релізі, у держбюджеті на 2003 рік на забезпечення заходів спецпідрозділами МВС було виділено 1,6 млн. грн. У той же час на друге півріччя 2003 р. спецпідрозділам МВС додатково виділено ще 10 млн. грн.

Відповідно до держбюджету на 2004 р. на ці заходи спецпідрозділам МВС виділяється 1,6 млн. грн., а спецпідрозділам СБУ - 8,5 млн. грн.

Стретович відзначив, що, незважаючи на вимоги законодавства, керівники МВС, СБУ і генеральний прокурор не з'явилися на засідання комітету. У той же час депутати заслухали інформацію першого заступника міністра внутрішніх справ - начальника Головного управління по боротьбі з оргзлочинністю Михайла Маніна і першого заступника голови СБУ Юрія Землянського.

У ході засідання члени комітету висловили серйозні зауваження щодо роботи спецпідрозділів.

За підсумками засідання комітет звернув увагу Генпрокуратури на "безпідставні вимоги прокурорів", що курують нагляд за дотриманням законів спецпідрозділами, про узгодження з ними подань до суду на проведення негласного проникнення в житло, зняття інформації з каналів зв'язку, прослуховування телефонів, контролю переписки.

У комітеті відзначають, що такі вимоги прокурорських працівників суперечать законові "Про оперативно-розшукову діяльність".

У червні 2004 р. на закритому засіданні комітету планується розглянути питання про використання спеціальної техніки спецпідрозділами МВС і СБУ.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування