КУЧМА ПРИГОТУВАВ ЯНУКОВИЧУ ДРУГУ ЖОВТУ КАРТКУ?

Вівторок, 16 грудня 2003, 23:00
Леонід Кучма підписав у середу указ "Про невідкладні заходи щодо забезпечення права громадян на охорону здоров'я і медичну допомогу".

Як повідомляє прес-служба президента, документ видано з метою забезпечення реалізації конституційного права громадян України на охорону здоров'я і медичну допомогу та недопущення погіршення ситуації на фармацевтичному ринку.

Згідно з документом Кучма доручив Кабінету міністрів України розробити та затвердити в тижневий строк перелік лікарських засобів та виробів медичного призначення, допущених до застосування в Україні, операції з продажу яких оподатковуються на пільгових засадах.

Він також зобов'язав Кабмін до 31 грудня 2003 року розробити та затвердити комплекс заходів, спрямованих на недопущення погіршення забезпечення пільгових категорій населення та закладів охорони здоров'я лікарськими засобами і виробами медичного призначення та створення дефіциту лікарських засобів, які є основними і доступними за ціною широким верствам населення.

Крім цього, у двомісячний строк Кабмін має забезпечити проведення переговорів із провідними іноземними виробниками лікарських засобів і виробів медичного призначення з метою налагодження виробництва лікарських засобів і виробів медичного призначення, які не виробляються в Україні, та розробити засади довгострокової політики щодо оподаткування виробництва та реалізації лікарських засобів з урахуванням купівельної спроможності населення та фінансового стану підприємств фармацевтичної промисловості.

Кучма також доручив Міністерству охорони здоров'я України розробити до 1 липня 2004 року механізм надання малозабезпеченим верствам населення соціальних дотацій для часткової компенсації витрат на придбання лікарських засобів і виробів медичного призначення.

Кучма поклав персональну відповідальність за виконання цього указу на першого віце-прем'єр-міністра України, міністра фінансів України Миколу Азарова.

В той же день Кучма виступив на нараді з питань пільг на ліки та медичні вироби, яка відбулася 17 грудня 2003 року в адміністрації президента України, де висловився проти скасування пільг на ліки.

Як повідомляє прес-служба президента, Кучма наголосив, що до цієї проблеми звертається вдруге, адже "відповідних висновків урядовцями не зроблено".

"Ми всі розуміємо, що в соціальній сфері підхід повинен бути виважений і обережний і десятки разів відпрацьований," - наголосив Кучма.

Він також відзначив, що "скасування пільг на ліки і медичні вироби було основним зауваженням до ветованого закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України". Я чітко там сказав, що "скасовувати пільги на ліки ми не маємо ніякого права. Наслідки зрозумілі!".

Кучма зауважив, що політичні наслідки зволікання у вирішенні цієї проблеми вже є. "Я б так сьогодні порівняв ситуацію з ліками – це другий наш прокол, як і з хлібом," – сказав він.

"Сьогодні населення 75% ліків купує за власні кошти. На Росію треба подивитися – Росія ввела 10% ПДВ на ліки - різко підскочили ціни, і сьогодні в Росії різко стоїть питання скасування ПДВ на ліки. Для порівняння, у Франції ставка ПДВ складає 2%, в Бельгії – 6%. Але давайте порівнювати доходи населення", - зазначив Кучма.

Він вважає, що система надання пільг на ліки й медикаменти, за основу якої було взято Державний реєстр дозволених в Україні ліків і медичних виробів, є "абсолютно недосконалою".

Кучма зауважив, що значна частина медичних виробів фактично є товарами народного споживання. На думку президента, підставою для пільг має бути спеціальний перелік цієї продукції, затверджений Кабміном, що передбачено законом про Державний бюджет України на 2004 рік.

Кучма підкреслив необхідність постійної та пильної уваги до цієї ситуації: "Завдання наше - щоб ми прониклися – наскільки це важлива проблема!".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування