Литвин: парламент приречений провести політреформу

Середа, 17 грудня 2003, 12:19
Голова Верховної Ради Володимир Литвин відзначає, що висновки Венеціанської комісії стосовно законопроектів політичної реформи носять рекомендаційний характер, і вважає, що парламент повинен ухвалити рішення по політичній реформі, керуючись виключно інтересами України.

Таку думку він висловив в інтерв'ю журналістам у середу, знаходячись з візитом у Франції.

Коментуючи на прохання журналістів висновки Венеціанської комісії з трьох законопроектів про внесення змін до Конституції України, що критично оцінюють ці документи, Литвин підкреслив, що висновки Венеціанської комісії були відомі, оскільки був проект відповідних рекомендацій.

"Там [у цих документах] висловлені певні міркування, там немає критики, є система аргументів підтримки або не підтримки того чи іншого положення", - відзначив Литвин. "Це рекомендації, і з цього необхідно виходити", - додав він.

Спікер відзначив, що під час зустрічі з головою Національних зборів Франції Жаном-Луї Дебре в середу в Парижі багато уваги приділялося побудові політичної системи, історичному досвіду з цього питання, а також завданням на перспективу.

Він підкреслив, що знайомий з відповідним досвідом Франції в цьому питанні, додавши в той же час, що позиція, висловлена його французьким колегою під час зустрічі, "змушує нас задуматися над тим, щоб ми прийняли єдино правильне рішення".

"Ми не можемо дозволити собі розкіш займатися експериментами", - сказав Литвин, додавши, що парламент "просто зобов'язаний прийняти таке рішення, яке відповідало б інтересам, запитам України, а не базувалося на позиціях політичних сил або окремих політиків".

За словами Литвина, проблему політичної реформи не можна розглядати, "приміряючи посади" на окремих представників окремих політичних сил. "Ми повинні, ми просто приречені прийняти таке рішення, яке необхідно Україні", - сказав Литвин, додавши, що, на його думку, у цьому питанні досвід Франції для України є безцінним.

Коментуючи на прохання журналістів ініціативу зміни політсистеми України, Дебре підкреслив, що не може давати порад, оскільки кожна країна приймає самостійне рішення про те, яким буде її політичний устрій.

Він нагадав, що у Франції двічі приймалося подібне рішення, і останнє полягало в обранні президента країни на всенародному голосуванні. За словами Дебре, це свідчить про "поглиблення демократичності" у країні.

Як повідомив журналістам прес-секретар українського спікера Ігор Сторожук, Литвин і Дебре також обговорили розвиток парламентаризму в цілому, досвід діяльності дво- і однопалатних парламентів, питання активізації міжпарламентського співробітництва.

У ході зустрічі український спікер, зокрема, нагадав, що наближення президентських виборів в Україні об'єктивно впливає на прийняття загальнодержавних рішень. Литвин також запросив Дебре відвідати з візитом Україну.

Як повідомлялося, експерти Венеціанської комісії, які працювали з трьома законопроектами політреформи, зокрема висловили критичну позицію стосовно продовження повноважень Верховної Ради до 2007 року (проект Гавриша і групи депутатів), відзначивши в той же час, що це не є перешкодою демократичним перетворенням у країні.

Зауваження також стосувалися імперативного мандата (можливості позбавлення депутатських повноважень для депутатів, що були обрані за партсписками і залишили партійну фракцію), заміни довічного терміну обрання суддів на 10-річний термін. Разом з тим, комісія визначила, що парламент може обирати президента України.

У вівторок на засіданні конституційної парламентської комісії ухвалено рішення взяти за основу законопроект про зміни до Конституції, що передбачає обрання президента в парламенті в 2006 році. Як відзначив координатор парламентської більшості і співголова конституційної комісії Степан Гавриш, по низці зауважень Венеціанської комісії рішення можуть бути знайдені під час доробки законопроекту з політреформи.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування