Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Після звільнення Гайдука "Нафтогазу" заважає жити Азаров

Середа, 17 грудня 2003, 14:59
Національна акціонерна компанія (НАК) "Нафтогаз України" у 2003 році не зможе в повному обсязі виконати податкові зобов'язання в частині рентної плати за транспортування природного газу через "протиправні дії Мінфіну".

Про це повідомив прес-центр НАК "Нафтогаз України", відзначивши, що загальний розмір рентної плати за рік складає 124 млн. грн.

У 2003 році в умовах росту заборгованості за природний газ підприємств комунальної теплоенергетики і енергогенеруючих компаній (близько 680 млн. грн.), яким постачається газ, отриманий "Нафтогазом України" за послуги з його транзитного транспортування по території України, єдиним джерелом оплати транзитної ренти може бути субвенція з державного бюджету, підкреслює прес-центр.

Субвенція надається адміністративно-територіальним одиницям для проведення розрахунків за енергоносії, спожиті пільговими категоріями населення.

У повідомленні уточнюється, що механізм таких розрахунків затверджений постановою Кабінету міністрів України №113 від 23 січня 2003 року і передбачає обов'язкове оформлення протоколів-реєстрів. Тільки при наявності таких документів держава гарантує цільове використання субвенції і, зокрема, одержання НАКом коштів за реалізований ним природний газ.

Разом з тим, відзначається в повідомленні "Нафтогазу України", Міністерство фінансів у 2003 році ігнорує зазначені вимоги законодавства.

За даними НАКу, з початку року областям виділені субвенції, установлені пп. 5,7,10 ст. 40 закону України "Про Державний бюджет" по безпротокольних схемах у розмірі 479 млн. грн. Ці кошти від пільгових категорій населення "Нафтогаз України" не одержав.

У повідомленні підкреслюється, що "протиправні дії" Міністерства фінансів призводять до розбалансування доходної і видаткової частин держбюджету і знижують фінансовий потенціал "Нафтогазу України" для виконання ним податкових зобов'язань по оплаті рентної плати за транзит газу.

Разом з тим, НАК планує "перекрити цю суму за рахунок переплати інших податків", інформує прес-центр.

Як повідомлялося, "Нафтогаз України" за січень-листопад 2003 року перерахував у бюджет 5,759 млрд. грн. податків і зборів, або 102,5% нарахованої суми.

Рівень сплати податку на прибуток на 1 грудня склав 120,6% нарахованої суми (за 11 місяців минулого року - 59,4%); податку на додану вартість - 115,4% (77,6%), рентна плата за транзит газу - 92,9% (59,5%).

Раніше з посиланням на заступника голови правління "Нафтогазу України" Олександра Ковалка повідомлялося, що НАК планує в поточному році виконати план податкових надходжень, що складає близько 6,1 млрд. грн., як мінімум на 100%.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування