Більшовики чекають підтримки комуністів, щоб пропихнути проект 2006 чи навіть 2004

Середа, 17 грудня 2003, 19:37
Лідер фракції "Регіони України" Раїса Богатирьова вважає, що у випадку продовження консультацій із фракцією Компартії парламент зможе попередньо схвалити законопроект про внесення змін у Конституцію, підписаний 292 депутатами, який передбачає обрання президента в парламенті в 2006 році.

Таку думку вона висловила журналістам у середу.

Коментуючи підготовку конституційною комісією законопроекту про внесення змін в Основний закон, Богатирьова сказала, що навряд чи буде знайдена згода по якомусь одному варіанту законопроекту, і зараз існує ряд думок про можливості винесення на голосування всіх трьох законопроектів про політичну реформу.

За словами Богатирьової, якщо консультації з комуністами будуть продовжуватися, як і раніше, то є можливість того, що пройде законопроект про вибори президента в парламенті в 2006 році.

У той же час вона не виключила, що якщо ці консультації будуть проходити більш інтенсивно, то існує можливість, що буде підтриманий і законопроект, що пропонує проводити вибори президента у Верховній Раді вже в 2004 році.

Вона нагадала, що фракція виступає і підтримує змішану систему виборів народних депутатів. У той же час, за словами Богатирьової, і без фракції "Регіони України" законопроект про пропорційну систему виборів депутатів може бути ухвалений у парламенті.

Богатирьова відзначила, що на сьогоднішній день як компроміс вноситься пропозиція про зниження "прохідного бар'єра"(4%), зокрема до 2% або навіть до 1%.

"Регіонам України" не вигідна така пропозиція, наша точка зору - залишити 4%-й бар'єр", - сказала вона. "Я не думаю, що якщо буде зменшений процентний бар'єр, то можна буде створити в наступному парламенті коаліційну більшість, сформувати уряд", - сказала депутат.

За словами Богатирьової, на сьогоднішній день навіть у середовищі парламентської більшості "постійно йдуть складні процеси", і час від часу більшість дестабілізується.

Разом з тим вона відзначила, що поки що у фракції в цьому питанні немає прихильників, і вона не виключила, що за певних обставин на зниження 4%-ого бар'єра можуть погодитися і комуністи.

Вона підкреслила, що фракція "Регіони України" буде намагатися зробити все, щоб 4%-й бар'єр або не знижувався, або був знижений незначним чином.

У свою чергу лідер фракції Аграрної партії України Катерина Ващук відзначила, що її фракція буде голосувати за той варіант, що підготує конституційна комісія парламенту "на основі домовленостей між усіма фракціями, що підтримують політичну реформу".

"Ми повинні знайти згоду, тому що, коли не буде взаєморозуміння з усіма фракціями, що підтримують політичну реформу, ми не будемо мати 300 голосів, тому рішення повинне бути компромісним", - підкреслила Ващук.

Вона також висловила впевненість, що в парламенті "вдасться знайти взаєморозуміння" і 23 грудня (день голосування в парламенті, під час якого буде прийматися рішення по законопроектах про політичну реформу ) парламент попередньо схвалить законопроект про внесення змін у Конституцію.

"Необхідність реформи розуміють усі", - підкреслила лідер фракції.

Вона додала, що її фракція не проти жодного з трьох законопроектів по політичній реформі. У той же час, за її словами, "потрібно думати, потрібно зважувати, враховувати настрої громадян України, настрої всіх політичних сил, що беруть участь у цьому процесі".

Ващук не стала прогнозувати, яким буде остаточний варіант законопроекту про внесення змін у Конституцію, що буде запропонований парламентові на голосування 23 грудня, однак відзначила, що конституційна комісія взяла за основу законопроект, поданий 292-ма народними депутатами, який пропонує проводити вибори президента в парламенті в 2006 році.


Щодо можливого перерозподілу комітетів Богатирьова відзначила, що фракція СДПУ(О) поки не зверталася до фракції "Регіони України" з якимись пропозиціями щодо голови комітету з питань паливно-енергетичного комплексу.

За її словами, консультації фракції по цьому питанню поки не проводилися. У той же час, сказала Богатирьова, до фракції зверталися представники інших фракцій і груп як із пропозиціями своїх кандидатур, так і з пропозиціями перейти у фракцію "Регіонів" для того, щоб зайняти місце голови комітету з питань ПЕК.

Богатирьова підкреслила, що фракція сьогодні дотримується позиції, відповідно до якої комітет з питань ПЕК повинен зібратися на засідання і висловити свою позицію стосовно присутності Клюєва на посаді голови комітету. За її словами, багато членів фракції "Регіони України" є також і членами цього комітету.

Разом з тим, відзначила Богатирьова, зараз звучать різні пропозиції, у тому числі й стосовно перерозподілу комітетів. "Ми ніколи не були завзятими активаторами цього процесу і дуже стримано відносимося до таких заяв і таких пропозицій", - сказала вона.

У свою чергу лідер фракції Аграрної партії України Катерина Ващук висловила переконання в тім, що на той час, поки буде йти політична реформа, ніхто не буде вести мову про перерозподіл комітетів. "Це додаткові ускладнення, вони сьогодні нікому не потрібні", - сказала вона.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування