Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ВАСИЛЬЄВ НІКОГО НЕ БУДЕ ПРИТЯГАТИ ДО ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ, ПОКИ НЕ ЗНАЙДЕ ГОЛОВУ ГОНГАДЗЕ

Четвер, 18 грудня 2003, 10:39
Справу про убивство журналіста Георгія Гонгадзе не розкрито, у слідства немає конкретних підозрюваних, заявив генеральний прокурор України Геннадій Васильєв.

На першій прес-конференції в посаді генпрокурора в четвер у Києві Васильєв повідомив, що вивчив матеріали справи Гонгадзе і вважає необґрунтованими і безвідповідальними заяви попереднього керівництва Генпрокуратури про швидке розкриття цієї справи. "Язик пішов поперед справи", - сказав він.

Васильєв був призначений генпрокурором України 18 листопада цього року замість Святослава Піскуна. Він став третім генеральним прокурором України з часу зникнення Гонгадзе.

Пискун був звільнений з посади генерального прокурора України указом президента в листопаді. Він був затверджений генпрокурором 4 липня 2002 року після узгодження його кандидатури з парламентом. Низка парламентських фракцій наполягають на його звіті в парламенті по справі Гонгадзе і іншим резонансним справам.

У травні цього року Піскун заявляв, що Генеральна прокуратура України "істотно просунулася" у розслідуванні кримінальної справи по факту убивства журналіста Георгія Гонгадзе.

Васильєв повідомив, що склад слідчої групи в справі Гонгадзе, включаючи її керівника, не змінився. Керівник слідчої групи доповів генпрокурору про результати розслідування справи.

"Я запитав його, чи можна вважати, що справа розкрита, що є, кого притягати до відповідальності, він говорить, що ні", - сказав він.

Генпрокурор особливо підкреслив, що готовий зустрічатися з ким завгодно в справі Гонгадзе і "говорити професійною мовою", але тільки не з політиками. "Я знаю їхню думку", - сказав Васильєв.

За його словами, низка політиків вважає, що справа Гонгадзе була фактично розкрита, а нове керівництво генпрокуратури гальмує розслідування. "Це не так", - заявив генпрокурор.

Васильєв підкреслив, що раніше озвучені версії, зв'язані з лідером так званої "банди перевертнів", очолюваної Ігорем Гончаровим, або з працівниками міліції - "це тільки версії, над якими необхідно працювати".

Генпрокурор повідомив, що хоче переглянути оперативний супровід слідства в справі Гонгадзе.

"Я при професійному підході можу сказати одне: неможливо буде кого-небудь притягти до відповідальності по цій справі, поки ми не знайдемо голову (Гонгадзе )", - сказав він.

Відповідаючи на питання журналістів про хід слідства у справі колишнього начальника департаменту кримінальної розвідки МВС Олексія Пукача, Васильєв нагадав, що суд ухвалив рішення про звільнення його з-під варти. Пукач обвинувачується в тім, що ліквідував ряд документів.

"Нібито ці документи стосуються справи Гонгадзе, нібито вони складені три роки тому і Пукач їх знищив", - сказав генпрокурор, задавши питання, чому раніше співробітники генпрокуратури не звертали уваги на ці документи.

Васильєв повідомив, що співробітники Генпрокуратури, за його інформацією знайомилися зі змістом цих документів до того, як вони були знищені.

Відповідаючи на питання, як генпрокурор ставиться до можливості проведення ще однієї експертизи тіла Гонгадзе, на чому наполягає мати загиблого журналіста, Васильєв повідомив, що ще не зустрічався з Лесею Гонгадзе, однак збирається найближчим часом це зробити.

"На мій погляд, немає необхідності в новій експертизі, однак, якщо вона буде наполягати - немає питань. Це ж мати", - сказав він.

Васильєв також підкреслив, що вважає справу Гонгадзе "найбільш актуальною і найбільш важливою на сьогодні".

Журналіст Гонгадзе зник 16 вересня 2000 р. Через два місяці в Київській області було виявлено обезголовлене тіло, що, відповідно до проведених експертиз, належить журналістові. За два місяці до зникнення Гонгадзе написав відкритий лист генпрокурору Михайлові Потебеньку (був генпрокурором 17.07.1998 р. - 30.04.2002 р.), у якому заявив, що за ним стежать.

Пізніше в ЗМІ були опубліковані матеріали про те, що за Гонгадзе стежила "наружка" кримінальної розвідки МВС, яку у той період очолював Олексій Пукач. У Генпрокуратурі стверджують, що документи, що Пукач наказав знищити, були єдиними свідченнями того, хто стежив за журналістом.

22 жовтня незадовго до цього звільнений на пенсію Пукач був затриманий у Генпрокуратурі, і наступного дня суд санкціонував його арешт. У свою чергу, 5 жовтня апеляційний суд задовольнив скаргу адвокатів і випустив підозрюваного на підписку про невиїзд.

Генпрокуратура підозрює Пукача в тім, що він давав доручення знищити документи, які свідчать про те, хто стежив за Гонгадзе.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування