В Україні зі свободою краще, ніж у Росії, але гірше, ніж у Молдові

Четвер, 18 грудня 2003, 11:30
У щорічному звіті американської неурядової організації Freedom House "Свобода у світі" Україна названа "частково вільною" країною в числі 5 країн колишнього СРСР. При цьому на пострадянському просторі, за винятком країн Балтії, немає жодної "вільної" країни.

Як повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в українському представництві Freedom House, відповідно до дослідження, у Центральній і Східній Європі і серед колишніх республік СРСР 12 країн віднесені до категорії "вільних", 8 - "частково вільних", і ще 7 - до категорії "не вільних".

У звіті відзначається, що в 2003 році в переважній більшості країн Центральної і Східної Європи збереглися "вражаючі прогресивні тенденції", і цього року тут уже 12 вільних країн. Разом з тим на пострадянському просторі, за винятком держав Балтії, немає жодної "вільної" країни, при цьому "не вільні" системи превалюють над "частково вільними" - 7 і 5 відповідно.

Разом з Україною в число "частково вільних" країн колишнього СРСР потрапили Вірменія, Росія, Грузія і Молдова. При визначенні статусу країни враховувався рівень політичних прав і громадських свобод, що оцінювався за 7-бальною шкалою, де 1 бал означає найбільший ступінь волі, 7 - найменший. Україна, так само як Вірменія і Грузія, набрала за згаданими параметрами 4 бали, Росія - по 5 балів, у Молдові рівень політичних прав оцінений у 3 бали, а громадських свобод - у 4.

"Невільними" серед пострадянських країн названі Туркменістан, Узбекистан, Азербайджан, Киргизія, Таджикистан, Білорусія і Казахстан.

При цьому Азербайджан у порівнянні з минулим роком утратив статус "частково вільного" держави, а Туркменістан із усіх "не вільних" країн світу разом з Бірмою, Кубою, Лівією, Північною Кореєю, Саудівською Аравією, Суданом і Сирією одержав найгірші показники дотримання політичних прав і громадських свобод за всю історію досліджень.

Найнижчий рейтинг також одержали 2 території в складі інших держав - Чечня (Росія) і Тибет (Китай).

Відповідно до результатів дослідження, протягом 2003 року стан свобод покращився в 25 країнах, погіршився - у 13-ти. Рейтинг визначався на основі аналізу подій, що відбулися з 1 січня по 30 листопада 2003 року.

У цілому, відповідно до звіту, у 2003 році "вільними" є 88 держав світу, у яких проживають 2,8 млрд. людей (44% населення світу), що користуються широкими правами і свободами.

До категорії "частково вільних" відносяться 45 держав, загальна кількість населення яких складає 1,3 млрд. людей (21%). Як відзначається в звіті, у таких державах політичні права і громадські свободи більш обмежені в порівнянні з "вільними" країнами, "а такі негативні фактори як корупція, домінуюча роль правлячої партії, а іноді й етнічні і релігійні конфлікти вважаються цілком звичними реаліями".

При цьому 49 країн із загальним населенням у 2,2 млрд. (35%) залишаються "не вільними", тут громадяни не можуть скористатися основними правами і свободами.

Як відзначається в звіті, демократія і воля глибоко укоренилися в Західній Європі, де 24 країни одержали рейтинг "вільних" і лише одна країна цього регіону - Туреччина - залишається "частково вільною". У Північній і Південній Америці статус "вільних" мають 23 країни, "частково вільних" - 10, "не вільних" - 2 (Куба і Гаїті).

В Азіатсько-Тихоокеанському регіоні 17 країн є "вільними", 11 - "частково вільними", інші 11 - "не вільними". На Близькому Сході і в Північній Африці за
останні 30 років особливого прогресу не спостерігалося, констатують експерти.

Там лише одна країна - Ізраїль - віднесена до категорії "вільних", ще 5 держав регіону залишаються "частково вільними", інші 12 - "не вільними" суспільними системами. На іншій території африканського континенту 11 країн "вільні", 20 - "частково вільні", а 17 - "не вільні".

Разом з тим, у звіті підкреслюється, що в 2003 році спостерігався значний прогрес у розвитку демократії і свобод у світі, незважаючи на прояви глобального тероризму і зусилля, спрямовані на його подолання. Зокрема, відзначають у Freedom House, значна частина бідних країн і країн перехідного періоду продемонстрували серйозне поліпшення стану дотримання політичних прав і свобод.

"Продовжуючи торішню тенденцію, позитивні зміни переважають над негативними в приблизній пропорції 1 до 2. Протягом двох останніх років, від самого початку глобальної війни з тероризмом, стан свободи і демократизації суспільства покращився в 51 країні, тоді як погіршився відповідно в 27.

Найбільший прогрес, однак, спостерігався в тих регіонах, що традиційно не є центрами тероризму, таких як Центральна і Східна Європа і Східна Азія. У той же час на Близькому Сході, у Північній Африці і Центральній Азії ситуація зі станом дотримання свобод залишається невтішною", - відзначається в звіті.

Найбільші проблеми з дотриманням прав і свобод громадян спостерігаються переважно в ісламських країнах, особливо в арабському світі, однак автори звіту не знайшли безперечного зв'язку між ісламом як релігією і політичними репресіями.

Так, половина 1,5-мільярдного населення ісламського світу живе в країнах з демократично обраним урядом, а батьківщина лідера "Аль-Каїди" Усами бен Ладена Ємен змінила рейтинг із "не вільної" на "частково вільну" завдяки посиленню участі громадськості в політичних процесах.

У своєму огляді Freedom House також проводить порівняльний аналіз залежності рівня дотримання свободи від рівня добробуту країни, відзначаючи, що в 38 країнах з категорії "вільних" річний доход на душу населення складає $3,5 тис. або менш, при цьому в 15 з них цей показник дорівнює $1,5 тис. і нижче.

Точно так само експерти не знайшли особливих розходжень у рівні свобод громадян із середнім (біля $2,960 тис. на душу населення) і високим статком (у середньому $19,570 тис. на душу населення).

"Наші дослідження доводять, що в десятках країн успіхи в демократизації не залежать від рівня добробуту суспільства. Фактично, у нас тепер є всі підстави стверджувати, що саме свобода є рушійною силою розвитку", - відзначила виконавчий директор Freedom House Дженніфер Віндзор.

У цілому дослідження, що проводилися Freedom House протягом 31 року, свідчать про те, що для багатьох країн свобода є порівняно новим суспільним досягненням.

З 192 країн світу лише 24 (12,5%) були і залишаються вільними весь цей час, ще 20 країн стали вільними 15-30 років тому, у той час як 44 держави - тобто, половина вільних сьогодні країн - стали такими не раніше 15 років тому.

У той же час результати дослідження показали, що як тільки суспільство стає вільним, регресивний рух у країні спостерігається дуже рідко, відзначили в Freedom House, додавши, що "це лише підтверджує вірність тези про те, що власне демократію і властиві їй інститути можна розглядати як найкращу страховку від тиранії".

Як відзначається в звіті, у даний час з 192 країн світу 117 є виборними демократичними системами. "І хоча не усі вони одержали рейтинг "вільних", у цих країнах опозиційні рухи мають значні можливості для ведення політичної діяльності і мають доступ до ЗМІ, а під час виборів тут дотримуються мінімальних міжнародних стандартів проведення таємного голосування і підрахунку бюлетенів", - відзначили експерти.

При цьому з 109 країн, що у перший рік проведення дослідження були визнані "не вільними", на сьогодні такими залишаються лише 13, серед них, зокрема, Китай, Куба, Ірак, Північна Корея і Саудівська Аравія.

Freedom House є найстаршою американською неурядовою організацією, діяльність якої спрямована на захист демократії і свободи в усім світі.

Інтерфакс-Україна


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування