Симоненко не виключає компроміс у виді зниження прохідного бар'єра

Четвер, 18 грудня 2003, 19:29
Лідер фракції Компартії Петро Симоненко не виключає, що предметом компромісу політичних сил при проведенні політичної реформи може стати пропозиція про зниження прохідного бар'єра в парламент.

Таку думку він висловив у четвер в інтерв'ю журналістам у Києві.
Відповідаючи на питання, чи можуть комуністи підтримати пропозицію про зниження 4-процентного бар'єра для політичних сил на парламентських виборах, лідер фракції сказав: "Це питання може бути предметом компромісу".

Разом з тим, підкреслив він, "я глибоко переконаний, що, навпаки, необхідно підвищувати порог, який би дав можливість чітко визначити ті політичні сили, що одержують підтримку в народу".

За словами Симоненка, особисто він не підтримує пропозицію про зниження прохідного бар'єра до 1%. У той же час він відзначив, що можна було б погодитися на 3%-й прохідний бар'єр, що дасть можливість "структурувати Верховну Раду".

Говорячи про засідання конституційної комісії, на якому розглядалися три законопроекти по політичній реформі, Симоненко підкреслив, що учасники засідання поки розглядають по тексту зміни, внесені в кожну статтю Конституції.

До розгляду перехідних положень законопроектів, до яких, зокрема, відноситься норма про введення пропорційних виборів народних депутатів, учасники засідання поки не дійшли. За словами депутата, у четвер учасники засідання планують розглянути зміни тільки в конкретні статті Конституції, а перехідні положення законопроектів будуть розглядати небагато пізніше.

Симоненко також підкреслив, що позиція його фракції "чітко визначена" - запровадження пропорційної системи виборів. "Я пропоную тільки пропорційну систему, і партія, що звертається до народу, пропонує свою програму, своїх кандидатів, визначає перелік тих, хто входить у партійний список", - відзначив він.

За його словами, на пленумі Центрального комітету Компартії, що відбудеться в нинішню суботу, 20 грудня, комуністи планують визначитися з питанням стосовно пропозицій про зниження прохідного бар'єра в парламент, з ініціативами про обрання президента в 2004 році нинішнім складом Верховної Ради, а також з продовженням повноважень нинішнього парламенту до 2007 року.

Лідер комуністів ще раз нагадав про позицію його фракції, відповідно до якої пропонується проводити паралельно конституційну реформу і ухвалити закон про вибори народних депутатів на пропорційній основі.

За його словами, комуністи пропонують попередньо схвалити законопроект по політичній реформі 226 голосами і направити його для висновків у Конституційний суд.

До остаточного схвалення цього законопроекту в КС вони хотіли б ухвалити і направити на підпис президентові закон про вибори народних депутатів на пропорційній основі для того, щоб Леонід Кучма підписав його до остаточного ухвалення парламентом законопроекту про зміни в Конституцію.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування