Геннадій Васильєв про справи Гонгадзе, Тимошенко, Медведчука, Пукача і себе особисто

Четвер, 18 грудня 2003, 21:25
У четвер, 18 грудня, рівно через місяць після свого призначення на посаду генерального прокурора України Геннадій Васильєв дав першу прес-конференцію журналістам. Перший вихід у світ завжди дуже важливий, адже треба показати себе найкращим чином, а головне – кращим за попередника.

Все сказане в четвер Васильєвим було чистим антагонізмом його попереднику Піскуну. Це стосувалося і справи Гонгадзе, і справи Тимошенко.

Справа Гонгадзе

Васильєв добре розумів, що як би там не було, але справа Гонгадзе буде визначальною для його генпрокурорської кар'єри. На відміну від свого попередника Святослава Піскуна Васильєв не робив пафосних заяв щодо термінів завершення засідання і не клявся "честю мундиру".

"Ця справа вивчена, дані вказівки, хід слідства по цій справі контролюється. У нас зараз працює слідча група, ті ж слідчі й залишилися. Все робиться для того, щоб ця справа розслідувалася і щоб винуваті були встановлені й притягнуті до відповідальності", - зазначив Васильєв на конференції.

"Я будь із ким готовий зустрічатися стосовно справи Гонгадзе і вести розмову професійною мовою", - додав він.

Утім, одразу ж уточнив: "Тільки не з політиками. Тому що там є упередженість, вже вирішено все, все встановлено, все було гаразд при колишньому керівникові генеральної прокуратури".

Як відомо, представники опозиції досить скептично ставилися до ролі Васильєва у розслідуванні справи Гонгадзе. Симоненко і Мороз стримано зазначали, що в Україні один генпрокурор – Кучма – і лише він вирішує, як розслідувати справу Гонгадзе. "Нашоукраїнці" були більш емоційними – вони вимагали звіту екс-генпрокурора Піскуна, висловлюючи побоювання, що Васильєв заховає в довгий ящик те, що вдалося знайти попереднику.

Саме на ці закиди була відповіддю наступна репліка Васильєва: "Я знаю думку політиків: вони вважають, що свого часу вже були встановлені люди, які скоїли цей злочин, тобто вбивство Гонгадзе, і прийшло нове керівництво, яке все це вуалює, стопорить, не дає розслідувати кримінальну справу. Це все не так".

"У мене немає жодних секретів по цій справі", - зазначив він.

Наступними фразами Васильєв фактично анулював будь-який прогрес у справі за останні півтора роки.

"У мене була розмова з цього приводу з керівником слідчої групи, який і тоді розслідував, і зараз очолює слідчу групу по справі Гонгадзе. Він доповідав матеріали справи. Відверта була розмова. Після того, як він доповів матеріали, я його питаю: виходячи з цього, чи можна вважати, що цей злочин розкритий, що є ті люди, яких можна сьогодні притягати до кримінальної відповідальності? Він каже: звичайно ж, ні", - зазначив новий генпрокурор.

При цьому Васильєв навіть послався на свого попередника.

"...У нас розмова була з колишнім генеральним прокурором десь, може, півроку тому у приміщенні Верховної Ради України, коли пішли розмови про те, що цей злочин розкрито. І ось ми з ним сиділи й розмовляли. Що є для того, щоб вважати, що цей злочин розкрито? Нічого не можна було прояснити. Тільки загальні якісь оцінки, які зараз використовують політики. І більше нічого", - зазначив він.

"Це все розмови: банда, Гончаров, працівники міліції, це все версії на сьогоднішній день, робочі версії, над якими треба працювати. На мій погляд, це була безвідповідальна заява (про близькість розкриття справи - "УП"). Але що я можу сказати: язик пішов попереду справи", - резюмував Васильєв.

Не забув генпрокурор і про постраждалу сторону.

"На жаль, у мене до сьогоднішнього дня не було зустрічі з Лесею Гонгадзе. Але я думаю, найближчим часом ми зустрінемось і з'ясуємо питання. Перш за все, це проведення додаткової експертизи", - зазначив він.

"На мій погляд, немає підстав для її проведення. Але якщо вона буде наполягати, вважатиме за необхідне, за доцільне проведення додаткової експертизи – немає питань. Вона - мати, вона втратила сина", - додав він.

І далі знову застеріг: "Я тільки за одне – щоб це не перетворювалося у якусь політику".

Втім, наступна фраза генпрокурора дає сподівання, що він розуміє, куди він вплутався і чого це може вартувати.

"Це, мабуть, найбільш актуальна, найбільш важлива справа на сьогоднішній день з усіх, які розслідуються зараз Генеральною прокуратурою. І я особисто надаю їй найбільшого значення", - зазначив Васильєв.

Залишається лише вірити, бо наступні слова не додають оптимізму.

"І хто б що не казав, я при професійному підході можу сказати одне: неможливо буде будь-кого притягнути до кримінальної відповідальності по цій справі доти, доки ми не знайдемо голову цієї людини (Гонгадзе – "УП")", - визначив рубіж Васильєв.

Свідок у справі

Так склалося, що призначення Васильєва майже збіглося в часі зі справою колишнього шефа "наружки" Пукача, якого прокуратура звинувачує у знищенні документів, які були останніми доказами та свідченнями того, хто здійснював стеження за Гонгадзе.

Те, як поставиться Васильєв до справи Пукача, є індикатором того, як взагалі вестиметься розслідування справи Гонгадзе. Але те, що сказав Васильєв на конференції, теж зовсім не додало оптимізму.

"Що стосується Пукача, не треба чогось особливого бачити в цьому (звільнення з-під арешту колишнього начальника кримінальної розвідки МВС, якому інкримінується знищення документів про стеження за Гонгадзе –"УП")", - заявив генпрокурор.

"Це робоча справа, робочий варіант. Суд ухвалив рішення щодо його звільнення з-під варти. Я вважаю, що тут чогось такого немає. Дійсно, ставилось питання про те, що він прийняв рішення про ліквідацію деяких документів. Нібито ці документи стосуються справи Гонгадзе. Ці документи нібито були складені десь два роки тому чи й більше, напередодні зникнення Гонгадзе, і вони сьогодні за вказівкою Пукача знищені", - додав він.

"Скажіть будь-ласка, а чого раніше не стояло питання про вилучення цих документів? Друге питання: а чи це секрет, що наші працівники ці документи бачили? Вони перевіряли, дивилися, вони відкладали їх. Тобто те, що знаходилися ці документи, було відомо", - зазначив Васильєв.

"Що стосується Пукача, ця справа не закрита, будемо продовжувати. Але ж не треба зводити все до того, що ось був Пукач заарештований, справа щодо вбивства Гонгадзе була розкрита, злочинці були встановлені, треба було тільки притягати до кримінальної відповідальності і все таке інше. Кажу відповідально - це не так", - наголосив генпрокурор.

Тепер не дивно, чому так упевнено тримався адвокат Пукача після призначення генпрокурора. Виходець з Донецького регіону вже тоді не приховував добрих стосунків з Васильєвим.

"Я працюю в Донецькому регіоні, мені з Васильєвим доводилося працювати, і я знаю його як порядну людину (Васильєв у 1997-98 р. працював прокурором Донецької області)", - сказав Осика в інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна у день призначення нового генпрокурора. Адвокат був упевнений, що "новий генеральний прокурор не буде політизувати відомство".

Так само, здається, як і допікати Пукача неприємними розмовами.

Справа Александрова

Справі ще одного загиблого журналіста, Ігоря Александрова, поталанило більше, якщо так можна сказати. "Донецькому" прокурору не доведеться особливо занурюватися у справи "рідного" донецького криміналітету. Через якийсь час справа Александрова буде передана до суду.

"На сьогоднішній день встановлено 12 осіб, які причетні до цього вбивства і до інших. Всього по справі 6 вбивств – вони об'єднані в одне провадження - і один замах на вбивство. Проходять по справі 12 чоловік. 11 з них заарештовані. Дуже великий обсяг роботи", - зазначив Васильєв на конференції.

"Що стосується справи Александрова, я особисто з'ясовував усі обставини, особисто розібрався з цією справою: є докази, обґрунтовано заарештовано причетних до вбивства. Найближчим часом справу буде спрямовано до суду", - повідомив він.

Справа ЄЕСУ і Тимошенко

Несподівано поталанило з прокуратурою Юлії Тимошенко. Васильєв, здається, ще не перейнявся "мрією" президента споглядати лідера БЮТ за ґратами.

"Я днями підписав листа на ім'я голови ВРУ на відкликання того подання, яке вносилося моїм попередником (про позбавлення Тимошенко депутатського імунітету для притягнення до кримінальної відповідальності)", - заявив у четвер Васильєв.

Свої дії він пояснив наступним чином: "Якщо прийшов новий генеральний прокурор, заступники генпрокурора, які опікують цю ділянку, то те подання, яке вносилося раніше, набуває іншого змісту. Тобто, треба по-іншому дивитися на складові цього документа".

"Що стосується справи Тимошенко, це не окрема справа, вона іде в загальній справі зі справою Лазаренка. Узагалі там десь 7 тисяч томів. Що стосується безпосередньо Тимошенко – більше 2 тисяч томів. Дуже великий обсяг роботи, направлені запити у 62 держави. Всього десь біля 450 запитів. На 180 із них відповіді отримані, на решту – чекаємо. Розслідування по даній справі триває", - зазначив генпрокурор.

Втім, Юлії Володимирівні все ж не варто розслаблятися. "Хочу наголосити: те, що мною відкликано подання колишнього Генерального прокурора, не значить, що немає складу злочину у діяннях Тимошенко", - зазначив наприкінці Васильєв.

Перевірка бізнес-діяльності Медведчука

Окрім Тимошенко, згадав Васильєв і ще одного відомого політика. Згідно з обов'язком, він має перевірити депутатські запити щодо незаконної бізнесової діяльності голови АП Віктора Медведчука.

"Так, дійсно, учора надійшли матеріали за запитом народних депутатів щодо перевірки окремих фірм, які нібито пов'язуються з Медведчуком. Я доручив організувати відповідну перевірку і прийняти рішення", - відповів він на питання журналістів.

Організована злочинність

Далі генпрокурор перейшов до справ буденних, повідомивши журналістам наявну "оперативку".

"Декілька днів тому в чернігівській області затримали організовану злочинну групу. Входило 7 осіб. Вони скоїли 9 вбивств, починаючи з 2000 року. Ця злочинна група ніде на обліку не перебувала. А як же працюють наші підрозділи по боротьбі з організованою злочинністю? Взагалі, коли я почав розбиратися із станом справ щодо боротьби з організованою злочинністю – дивні речі відбуваються", - сказав Васильєв.

"В окремих областях жодної злочинної групи немає на обліку. То скажіть, будь-ласка, чим займаються ці спецпідрозділи, які утворені у відповідних правоохоронних органах?", - запитав він.

"В окремих областях 1-2 злочинні групи. Якщо хтось вважає, що дійсно у нас немає злочинних угруповань, тоді давайте ми поставимо питання щодо ліквідації цих спецпідрозділів – вони виконали своє завдання і більше не потрібні. Але ж стан справ свідчить про інше. І те, що відбулося в Чернігівській області – яскраве свідчення того, що погано у нас працюють спецпідрозділи", - зазначив генпрокурор.

Права й свободи громадян

Торкнувся Васильєв і широкого питання прав і свобод громадян.

"З особистого прийому можу зробити один висновок: не завжди прокурори вирішують питання на місцях", - зазначив він.

"Питання вивчено і найближчим часом буде розглянуто на засіданні колегії. Відбуваються просто дивні речі. Непоодинокі випадки встановлені, коли люди притягуються до кримінальної відповідальності безпідставно, коли затримуються, заарештовуються без достатніх підстав, коли справи передаються до суду, не маючи достатньо доказів, а в подальшому припиняється провадження, і вони звільняються з-під варти", - розповів генпрокурор.

Він нагадав, що за чинним законом людина, до якої застосовувався незаконний запобіжний захід, має право на компенсацію завданих їй збитків. І відразу ж навів приклад.

"У нас на розгляді зараз є позовів на загальну суму порядку 30 млн. грн. На 10 млн. ці позови задоволені. І в мене виникає питання: а може, сьогодні необхідно вже відшкодовувати ці збитки за рахунок наших посадовців, які безпідставно обирають міру запобіжного заходу, які за грати саджають людину, а потім звільнили – і навіть не вибачилися", - зауважив Васильєв.

Він повідомив, що в план роботи на наступний рік, навіть на наступний квартал, пропонується включити перевірку в органах внутрішніх справ щодо законності в діях працівників ДАІ. В першу чергу це стосуватиметься притягнення наших громадян до адміністративної відповідальності.

Генпрокурор також зазначив, що декілька днів тому підписано протест на незаконне рішення Міністерства внутрішніх справ щодо вилучення у порушників посвідчення водія. "Це незаконно, це не передбачено законом", - сказав він.

До питання про корупцію в органах прокуратури

Від утисків свободи генпрокурор плавно перейшов до питань корупції, зокрема в органах прокуратури. Правда, говорилось про корупцію як про явище давно минуле.

"Ми зараз змінили структуру. Утворено апарат генерального прокурора України. В цей апарат будуть входити працівники з особливих доручень, які безпосередньо перевірятимуть факти "неправильної поведінки наших працівників", так скажемо", - зазначив він.

"Я вважаю, таким чином - щоб безпосередньо доручення отримували від генерального прокурора, і генеральному прокурору доповідали про стан справ з особовим складом прокуратури України в цілому", - сказав Васильєв.

Справа перевертнів-2

Далі Васильєв знову повернувся до резонансних справ. Він досить скептично висловився щодо "справи перевертнів-2", на якій, як відомо, і погорів його попередник.

"Взагалі, що стосується справи "перевертнів-2", я не знаю, на чому ґрунтуються такі заяви. Даних ніяких немає в Генеральній прокуратурі – все, що можна відповісти про це. Навіщо була потрібна ця заява, я не розумію", - зазначив він.

"Якщо така відповідальна особа (про існування нібито ще однієї, окрім фігуруючої у справі Гонгадзе, "групи перевертнів-2" заявляв колишній заступник генпрокурора Шокін наприкінці вересня)... Принаймні, треба мати якісь матеріали, якісь документи, якісь свідчення – цього на сьогоднішній день немає", - наголосив він.

"Може, треба звернутися до Шокіна - він уже не працює в органах прокуратури - і він хай нам якусь заяву подасть в прокуратуру про те, що йому відомо", - зауважив Васильєв.

Справа Мельниченка

Не менш скептично налаштований Васильєв і щодо можливості притягти до відповідальності опального майора Мельниченка.

"Вам відомо уже, що порушена кримінальна справа проти майора Мельниченка. Ставилося питання про його повернення, про передачу його Україні. Але цього не відбулося, він отримав притулок у США. На сьогоднішній день це питання "підвисло", - поскаржився Васильєв.

Смерть Чорновола

Щодо смерті В'ячеслава Чорновола Васильєв зазначив наступне: "Ця справа розслідувалася. Ще зараз надійшли запити народних депутатів повернутися до неї. Рішення прийнято про закриття справи".

"Але я готовий повернутися, ще раз вивчити цю справу і остаточно визначитися. На сьогоднішній день винуватих осіб у загибелі Чорновола немає", - додав він.

Персональні образи

Як відомо, призначення Васильєва відбувалося не без скандалу. 18 листопада в парламенті між ним і "нашоукраїнцем" Стретовичем відбулася словесна перепалка, в ході якої Васильєв погрожував судом як самому депутату, так і журналістам, що його образили.

Про те, як просуваються справи щодо подання до суду за публікації журналіста донецької газети "Остров" Володимира Бойка, які компрометують Васильєва, поцікавилися журналісти й на конференції.

"Що я звернусь до суду, я не казав. Я сказав одне, що я залишаю за собою право звернутися...", - зазначив генпрокурор.

"Я знаю інше, що ті, хто поруч зі мною згадується у тих статтях, звернулися до суду, і є рішення суду з цього приводу. Воно не оскаржене. І рішення це проти автора цих статей. Чи треба мені ставати на той рівень, щоби з'ясовувати стосунки з кореспондентом? Давайте про це не будемо", - додав він.

Це був єдиний момент, коли монолог, такий звичний для прес-конференції, переріс у діалог.

На прес-конференції, як виявилося, був присутній сам Бойко. Він вперше почув про якесь рішення суду. Після прес-конференції Бойко пояснив наступне: позов справді існує, і не від Васильєва, як очікувалося, а від ТОВ "Свята Діва Марія".

Бойко відзначив, що автор живе у Шевченківському районі міста Києва. Газета "Остров" знаходиться в Куйбишевському районі Донецька. Але позов чомусь подано до Київського районного суду Донецька, із суддею якого Попревичем Васильєв разом учився.

Бойко отримав повістку до суду на 26 листопада, але, приїхавши, довідався, що рішення суду нібито уже є. Від 19 листопада... При цьому сам текст рішення йому відмовилися навіть показати.

Газету "Остров", що друкувала статті, не викликали до суду взагалі.

Такий ось він, початок ери генпрокурора Васильєва...


"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування