Кучма: Гайдука зняли за "сліпоту" і самоуправство. На черзі Єрмілов?

П'ятниця, 19 грудня 2003, 15:30
Президент Леонід Кучма називає головною причиною звільнення Віталія Гайдука з посади віце-прем'єра його позицію щодо газотранспортного консорціуму.

"Якщо людина не згодна з рішенням – хай іде у відставку", - сказав Кучма. "Мені думка Гайдука з цього питання не потрібна".

Кучма назвав позицію Гайдука щодо того, що питання консорціуму "знято з порядку денного", "його особистою думкою".

"Піарщиків в уряді більш ніж достатньо", - також сказав Кучма.

Кучма також сказав, що "Гайдук робив усе, щоб затягнути процес [підготовки питання створення консорціуму]". Президент нагадав при цьому, що рішення про створення консорціуму було ухвалено на рівні керівників Росії, України та Німеччини.

За словами Кучми, українська газотранспортна система "потребує коштів, щоб тримати її на рівні".

Кучма додав, що "Бог допомагав Гайдуку", оскільки в Україні на початку зими стоїть тепла погода, і "це дозволяє зменшити використання вугілля, газу".

Але Кучма підкреслив, що найближчим часом ситуація у ПЕК і конкретно у вугільній галузі "стане предметом розгляду Ради нацбезпеки".

Як відомо, у 2003 році після негативних оцінок на РНБОУ позбулися посад голова Держкомпідприємництва Олександра Кужель, міністр екології Василь Шевчук, міністр оборони Володимир Шкідченко. Міністра ПЕК Сергія Єрмілова неодноразово називали серед претендентів на звільнення.

Кучма висловив невдоволення, що за часів Гайдука віддавалася перевага імпорту вугілля, а не власному виробництву.

За словами Кучми, було імпортовано 9 мільйонів тонн вугілля по 43 долари за тонну, водночас Україні експортувала понад 2 мільярди по 31 долару за тонну.

"Що, Гайдук сліпий?", - обурився Кучма. Він додав, що така ж ситуація склалася і з коксом: імпортовано 1,1 мільйона тонн по 95 доларів, а експортовано 2,1 по 79 доларів.

"Хто займається цими процесами? Фірми-посередники, яких біля кожної шахти по 5-6, і які зареєстровані в офшорних зонах", - сказав Кучма.

"Треба попрацювати на державу, а не на власний карман", - сказав Кучма і додав: "Я не хочу звинувачувати Гайдука, але якщо такий бордель у твоїй сфері, то вибачте..."

"Українська правда"

Читайте також:

ГАЙДУК ЗАЯВИВ ПРО ПРОВАЛ КОНСОРЦІУМУ, А РОСІЯ І ЯНУКОВИЧ НЕ ПОВІРИЛИ

КУЧМА ЗВІЛЬНИВ ГАЙДУКА

Звільнення Гайдука – змова Медведчука, Бойка й Дубини та втрата Януковича



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування