Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Замість продажу обленерго Чубайсу Кучма створить свій аналог його компанії

П'ятниця, 19 грудня 2003, 17:29
Президент Леонід Кучма категорично проти приватизації обленерго і найближчим часом підпише указ про створення української акціонерної енергетичної компанії на базі не приватизованих обленерго.

"Моя думка і позиція - я категорично взагалі проти приватизації обленерго", - заявив президент на прес-конференції в п'ятницю в Києві.

Коментуючи слова Чубайса, що нібито Кучма не проти його приходу в українську енергетику, президент сказав: "Я що, схожий на людину, яка приймає необачні рішення?".

Він запропонував подивитися на результати приватизації іноземним інвестором шести обленерго в 2001: "Скільки вони грошей вклали в розвиток?"

Разом з тим Кучма відзначив, що виступає за те, "щоб капітал іноземний, у тому числі і російський, приходив в Україну".

Він повідомив, що в ході останньої зустрічі з головою РАТ "ЄЕС" Анатолієм Чубайсом запропонував йому вкласти кошти в "штук п'ять теплових станцій".

"Нам потрібні тепер компанії (ТЕЦ) сучасні і з високим рівнем технологій, а не ті, що ми маємо з вами, - сказав президент. - Ось позиція моя, і іншої позиції в мене не буде".

У зв'язку з цим Кучма висловився за створення української енергетичної акціонерної компанії.

"Я за те, щоб аналогічна структура енергетиці Чубайса була створена в Україні - акціонерна компанія, українська енергетична. Я за те, щоб забрати з міністерства палива й енергетики, яке повинне займатися політикою, а не рахувати і не рухати грошові потоки, і передати в акціонерну компанію, яка захистить себе", - сказав він.

Президент навів приклад досвіду НАК "Нафтогаз України". "Бойко (голова НАК "Нафтогаз України") ж не дає гуляти в нього в нафтогазовій галузі членам уряду. Він найменш популярна людина в уряді, однак для мене головне, що ця галузь прибутково працює, що в нас голова не болить про поставки газу в Україну і резерв ми маємо достатній, щоб зиму цю перезимувати", - сказав Кучма.

"Я найближчим часом підпишу указ про створення такої компанії (в енергетичній сфері)", - сказав президент.

Кучма також навів приклад НАЕК "Енергоатом", що зараз працює як "нормальна компанія", і може навіть за свої кошти добудувати енергоблоки на Рівненській і Хмельницькій АЕС.

За словами Кучми, раніше компанія була "збитковою, що в принципі неможливо, але то її довели люди, що зараз знаходяться в опозиції".

Раніше АТ "ЄЕС Росії" досягло домовленості з двома українськими групами - "Енергетичний стандарт" і "Інтерпайп" - про купівлю третини створюваного холдингу, до якого ввійдуть активи 10 українських регіональних електромережевих компаній (обленерго). До холдингу ввійде від 16% до 100% акцій у цих обленерго.

Голова правління АТ "ЄЕС Росії" Анатолій Чубайс уточнив, що в чотирьох українських компаніях новій структурі буде належати більш 40%: у "Полтава-", "Суми-", "Чернігів-" і "Тернопільобленерго". У "Луганськобленерго" новій структурі буде належати 100%.

Колишній віце-прем'єр України Віталій Гайдук заявляв, що АТ "ЄЕС Росії" повинне погодити угоду з придбання активів українських обленерго з Антимонопольним комітетом (АМК) і Національною комісією регулювання електроенергетики (НКРЕ).

Голова НКРЕ Юрій Продан днями повідомив, що АТ "ЄЕС Росії" не зверталося в його відомство для узгодження угоди по придбанню активів 10 українських обласних енергопостачальних компаній (обленерго).

РАТ "ЄЕС Росії" уже контролює енергооб'єкти у Вірменії і Грузії, має намір брати участь у приватизації Молдавської ГРЕС, а також найближчим часом планує завершити проект у Казахстані. Крім того, РАТ ЄЕС має плани по придбанню енергоактивів у ряді інших країн.

Інтерфакс-Україна, "Українська правда"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування