Литвин не піде в президенти, хоча розуміє, що в 2004 вирішиться доля України-2014

П'ятниця, 19 грудня 2003, 18:29
Хід майбутньої президентської кампанії та її результати визначать, як буде розвиватися держава в найближчі 10 років, вважає голова Верховної Ради Володимир Литвин.

Таку думку він висловив на прес-конференції в п'ятницю в Дніпропетровську, де перебуває з робочим візитом.

За словами спікера, життя України в наступному році буде визначатися саме президентською кампанією, без залежності від того, як будуть обирати главу держави – в парламенті або всенародно.

За словами Литвина, якщо буде рішення про те, що президента обирає Верховна Рада, потрібно буде визначити механізм висування й обрання глави держави, для чого необхідний відповідний закон.

Якщо президентські вибори будуть проходити в парламенті, "це поплутає політичні розрахунки" багатьом політичним силам, сказав спікер. У зв'язку з цим він підкреслив необхідність зміцнення стабільності в державі, необхідність недопущення її розмежування на окремі регіони.

Відповідаючи на питання про те, чи має намір Литвин висувати свою кандидатуру на президентських виборах, спікер у черговий раз сказав, що не збирається цього робити.

***

Литвин також сказав, що сумнівається в можливості зменшення прохідного бар'єра для політичних партій на виборах у парламент.

Коментуючи на прохання журналістів пропозицію, що стосується зменшення прохідного бар'єра для політичних партій, спікер сказав: "Вони всі привабливі - ці відсотки". У той же час, за його словами, логіка партійного будівництва говорить про те, що ці відсотки не дадуть бажаного результату, на який розраховують.

"Це зовні приваблива теза, що може спокусити мажоритарщиков, щоб вони погодилися на пропорційні вибори", - вважає він.

За його словами, "це робиться механічно", без врахування ситуації, що склалася в суспільстві, "для того, щоб підсолодити пігулку для депутатов-мажоритарщиков".

Інтерфакс-Україна



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування