Кучма заборонив секс

Субота, 20 грудня 2003, 19:08
Президент Леонід Кучма підписав закон, що встановлює основи захисту суспільства від поширення продукції, яка негативно впливає на суспільну мораль.

Закон "Про захист суспільної моралі", який забороняє виробництво й оборот у будь-якій формі продукції порнографічного характеру, набирає сили з дня його опублікування, повідомляє в суботу прес-служба глави української держави.

Відповідно до закону, ухваленого парламентом 20 листопада, критерії віднесення продукції до порнографічної будуть встановлюватися уповноваженим органом виконавчої влади в сфері культури і мистецтв.

Виробництво й оборот у будь-якій формі продукції еротичного характеру і продукції, що містить елементи насильства і жорстокості, дозволяються тільки за умови дотримання обмежень, установлених законодавством.

Закон забороняє виробництво і поширення продукції, яка пропагує війну, національну і релігійну ворожнечу, зміну насильницьким шляхом конституційного ладу і територіальної цілісності України, фашизм і неофашизм, неповагу до національних і релігійних святинь, наркоманію, токсикоманію, алкоголізм, тютюнопаління.

Основними напрямками державного регулювання обороту інформаційної продукції, яка впливає на суспільну мораль, є недопущення пропаганди в електронних ЗМІ культу насильства, жорстокості, поширення порнографії.

Також закон встановлює, що оборот інформаційної продукції повинен спиратися на підтримку національної культури і мистецтва, кінематографії, видавництва, поліпшення системної пропаганди кращих прикладів світової літератури, культури і мистецтва, установлення контролю над оборотом продукції, яка є загрозою суспільної моралі.

Законом забороняється виробництво і ввезення в Україну творів, зображень, інших предметів порнографічного характеру з метою їхнього збуту або поширення, виготовлення, перевезення або інше переміщення, реклама, збут або поширення, оборот, демонстрація, прокат друкованих видань, кіно-, аудіо-, відео-, радіо-, телепродукції, матеріалів на електронних носіях, інших видів продукції, яка пропагує порнографію.

Забороняється також розміщення в неспеціалізованих ЗМІ оголошень про інтимні зустрічі за винагороду і девіантні (такі, що відхиляються від норми) форми інтимних відносин.

Закон забороняє втягування неповнолітніх у діяльність з виробництва й обороту продукції сексуального або еротичного характеру, порнографічних матеріалів, надання послуг, а також організацію і проведення видовищних заходів сексуального або еротичного характеру.

Також забороняється використання образів неповнолітніх у будь-якій формі в продукції і проведенні видовищних заходів сексуального або еротичного характеру.

Поширення продукції сексуального або еротичного характеру дозволяється при наявності позитивного висновку національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі і тільки в спеціально відведених для цього місцях і способом, встановленим органами державної влади й органами місцевого самоврядування в рамках своєї компетенції.

Закон забороняє поширення і рекламу продукції сексуального характеру в житлових будинках, приміщеннях органів державної влади, установах культури і мистецтва, підземних переходах, станціях метро, електропотягах і вокзалах, кіосках продажу преси і павільйонах, у місцях громадського відпочинку, на вуличних лотках і ринках.

Поширення предметів сексуального або еротичного характеру допускається тільки в спеціалізованих магазинах, власники яких зобов'язані інформувати громадян про його специфіку.

Продукція сексуального або еротичного характеру може поширюватися тільки за умови недосяжності для неповнолітніх і не нав'язування її споживачам.

Відповідно до закону, така продукція повинна мати герметичну упаковку, спеціальне маркування і повідомлення "Продукція сексуального характеру. Продаж неповнолітнім заборонений".

Ввезення на територію України, виготовлення, поширення і збереження з цією метою такої продукції, надання послуг і проведення видовищних заходів сексуального характеру може здійснюватися винятково при наявності спеціалізованого дозволу (ліцензії) на кожен вид діяльності, який видається на термін не менше 3 років.

Ліцензії не дозволяється видавати, зокрема, неповнолітнім, іноземцям і особам без громадянства, особам, які мають судимість за втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність, за тяжкі злочини проти життя, здоров'я і гідності людини.

Контроль над наявністю ліцензії в суб'єктів господарювання, виконання ними ліцензійних умов проводить спеціальний уповноважений орган, який видав ліцензію, правоохоронні органи й інші органи виконавчої влади в рамках своїх повноважень шляхом проведення планових і позапланових перевірок.

Для захисту суспільної моралі від обороту продукції сексуального й еротичного характеру, а також продукції, що пропагує насильство, жорстокість і порнографію, створюється національна експертна комісія з питань захисту суспільної моралі, яка є постійним позавідомчим державним експертним і контролюючим органом.

Рішення комісії, ухвалені в рамках її повноважень, є обов'язковими для розгляду центральними і місцевими органами влади, ЗМІ усіх форм власності, а також фізичними і юридичними особами.

Робота комісії фінансується з держбюджету.

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування