ПРОЕКТ МЕДВЕДЧУКА МОЖУТЬ ПІДТРИМАТИ БІЛЬШОВИКИ, КПУ І СПУ... "ТЕОРЕТИЧНО"

Понеділок, 22 грудня 2003, 19:40
Законопроект змін у Конституцію №4105, що передбачає вибори президента в парламенті в 2006 році, "теоретично має підтримку парламентської більшості, комуністів і соціалістів", повідомив у понеділок агентству "Інтерфакс-Україна" координатор парламентської більшості, співголова парламентської конституційної комісії Степан Гавриш.

Коментуючи підсумки засідання комісії у понеділок, Гавриш повідомив, що у вівторок, 23 грудня, на голосування в парламенті будуть виноситися три законопроекти по політреформі, однак досягнуто "широкого компромісу" з комуністами і соціалістами по законопроекту №4105.

"Це означає, що законопроект 4105 завтра можуть підтримати майже 300 народних депутатів", - підкреслив він.

За словами координатора більшості, кожен із трьох законопроектів буде голосуватися окремо.

При цьому Гавриш підкреслив, що проекти постанов про неприйнятність змін у Конституцію, яких 140, пропонується не розглядати. "Оскільки питання про неприйнятність може бути пов'язане з відповідністю Конституції того або іншого нормативного акта, що затверджує Верховна Рада України. Оскільки ці зміни мають позитивні висновки Конституційного суду, то розглядати питання про неприйнятність є неконституційним", - сказав він.

Відповідаючи на питання про те, чи можлива підтримка в парламенті всіх трьох законопроектів простою більшістю (226 народних депутатів) координатор більшості підкреслив: "Нічого страшного, навіть якщо і три. У нас зараз проходить попереднє схвалення... Ми можемо зараз продовжити наші сумніви до часу голосування в 300 голосів (на наступній сесії конституційною більшістю для остаточного схвалення ). Але я думаю, що основою буде законопроект 4105.

Ми визначилися по ньому, і не думаю, що інші законопроекти мають досить шансів набрати достатню кількість голосів. Можливо, за винятком законопроекту 4180, за який може проголосувати парламентська більшість", - відзначив депутат.

Усі законопроекти змін у Конституцію викликані необхідністю переходу в Україні від президентсько-парламентської республіки до парламентсько-президентської.

Законопроект про політичну реформу №4105, підтриманий 292 депутатами на момент направлення його в КС, передбачає введення з 2006 року обрання президента країни Верховною Радою, продовження терміну повноважень парламенту до п'яти років.

Чергові вибори президента пропонується провести в останню неділю жовтня 2004 року шляхом всенародного голосування, а повноваження президента припинити з моменту вступу на посаду президента, обраного парламентом у 2006 році. Президент вважається обраним, якщо за нього проголосували не менше двох третин депутатів (не менше 300 голосів).

У випадку дострокового припинення президентських повноважень пропонується, щоб до обрання нового президента його обов'язки виконував голова Верховної Ради.

Конституційний склад парламенту залишається незмінним - 450 народних депутатів, відзначається в документі, зареєстрованому в парламенті в четвер. Вибори в парламент у 2006 році пропонується проводити за пропорційною виборчою системою.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування