Якщо влада у вівторок вчинить свавілля, Тимошенко покличе народ на силове протистояння

Понеділок, 22 грудня 2003, 20:15
Лідер БЮТ Юлія Тимошенко заявляє, що у разі схвалення у вівторок проекту політреформи, що передбачає обрання президента парламентом, опозиція закликатиме народ до силового протистояння.

Таку думку лідер БЮТ висловила у понеділок, відповідаючи на одне з питань чат-конференції на власному сайті.

"Прогноз звичайно найгірший. Я переконана, що все-таки завтра (у вівторок) цього не вдасться зробити", - зазначила вона.

"Однак, якщо, не дивлячись ні на що, станеться така ситуація, я хочу завірити вас, що опозиція не складе руки і не погодиться з цим, ми будемо закликати народ України протистояти такому свавіллю", - зазначила Тимошенко.

"Недостатньо буде лише пережити завтрашній день. Безумовно, що завтра моя фракція, інші опозиційні фракції прикладуть максимум зусиль для того, аби путчу не відбулося, принаймні у стінах Верховної Ради. І ми не збираємося лише "трохи тримати поле бою", - сказала Тимошенко.

"Усі повинні розуміти, що завтрашні намагання так званої більшості мають лише одну мету - втримати при владі сьогоднішнього президента, тих, хто його оточує, на невизначений термін. І тим самим вже зовсім не рахуватись з українським народом", - додала вона.

Тимошенко нагадала вимоги БЮТ щодо політреформи:

- президент України повинен обиратися всенародно на прямих президентських виборах;
- не можна розпочинати політичну реформу центральних органів влади без кардинального реформування системи місцевого самоврядування;
- політичну реформу можна розпочинати лише після ухвалення закону про вибори до Верховної Ради на виключно пропорційній основі (при цьому не зменшувати прохідний бар'єр);
- чинні депутати ВР не мають права ані на один день подовжувати повноваження парламенту.

Відповідаючи на питання щодо позиції КПУ в політреформі, лідер БЮТ зазначила, що "комуністів намагаються сьогодні використати при голосування за реформу, однак і комуністи розуміють, що їх хочуть використати".

"Сьогоднішнє рішення пропрезидентської більшості утриматися від обговорення пропорційного виборчого закону, всупереч наполяганню КПУ, чудово продемонструвало, чого варті обіцянки та клятви цієї більшості", - зазначила Тимошенко.

"У КПУ є свої принципи, якими вони не можуть поступитися, і потрібно мати мужність та здоровий глузд поважати ці принципи. Спалення мостів між політичними силами в українській політиці - справа надлегка, це справа однієї репліки чи коментарю, а от будувати цивілізовані відносини треба роками", - додала вона.

Тимошенко також зазначила, що зробить все можливе для висунення єдиного кандидата від демократичних сил, однак лише на таких умовах, коли "наші позиції не буде принижено, коли наша думка буде врахована, коли наші інтереси будуть захищені реальними обопільними гарантіями".

Відповідаючи на питання про очікування від Нового року, лідер БЮТ зазначила, що звернення Кучми "дивитиметься з надією" - бо очікуватиме, "що саме цієї святкової ночі нашого президента надихне вчинок Єльцина".

"Але в будь-якому випадку варто подивитися останнє новорічне звернення Кучми", - додала вона.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...