Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Зміни до Конституції ухвалено підняттям рук. Опозиція обіцяє не припиняти блокаду

Вівторок, 23 грудня 2003, 23:00
Про перший день протистояння читайте тут.


Кірпа до Києва везе мітинг. Литвин попросив Тимошенко "зняти камінь з серця"

Спікер парламенту Володимир Литвин сказав опозиції, що проігнорує її заклик не підписувати постанову про ухвалення змін до Конституції у першому читанні.

Як повідомив "Українській правді" член СПУ Юрій Луценко, у середу в обід групі опозиціонерів вдалося пройти до кабінету спікера, де між ними відбулися нетривалі переговори.

За словами Луценка, представник "Нашої України" Юрій Костенко заявив Литвину, що вони продовжать блокувати роботу Верховної Ради, якщо він підпише постанову.

На що Литвин відповів: "Звертайтеся до Конституційного суду, зніміть камінь з серця".

На це представник БЮТ Сергій Головатий заявив, що "КС не має повноважень визначати легітимність голосувань, але легітимність ухвалених рішень – це обов'язок голови Верховної Ради".

"Якщо ви підпишете постанову, то порушите найсвятіше – Конституцію, де чітко визначена процедура внесення змін до Конституції", - сказав Головатий.

На що, як каже Луценко, Литвин відповів: "Дії опозиції загнали мене в кут. Рішення буде підписано, у мене немає іншого вибору".

Тоді Тимошенко пояснила, що незаконність голосування підтвердять присутні на сесії дипломати і журналісти.

Тимошенко звернулася до Литвина: "У вас є зачіпка – голова лічильної комісії Мішура не мав повноважень рахувати голоси у залі. В цей час лічильна комісія засідала в іншому місці, а рішення про надання повноважень Мішурі були надані після голосування, і цей момент зафіксований у протоколі".

На це, за словами Луценка, Литвин відповів, що не сприймає аргументи опозиції і все рівно підпише постанову.

Як повідомив журналістам інший учасник зустрічі член СПУ Йосип Вінський, такими діями Литвин "ставить себе поза законом". "Тепер ми маємо свободу дій щодо спікера", - сказав він.

Вінський сказав, що у четвер опозиція знову блокуватиме роботу парламенту.

***

Тим часом Юрій Луценко повідомив, що у четвер під стінами парламенту має відбутися мітинг протесту проти дій "Нашої України", БЮТ і СПУ.

"Міністерство транспорту опустило рознарядки на залізниці доставити до Києва народ на акцію протесту. Очікується близько 2 000 підневільних", - сказав Луценко.

ОПОЗИЦІЯ ЗРОБИТЬ ТАК, ЩОБ ВЛАДУ ПІСЛЯ ЗМІН КОНСТИТУЦІЇ НЕ ВИЗНАВАЛИ В СВІТІ

Опозиція не зніматиме блокаду парламенту. Вона також звертатиметься до суду і європейських інституцій в зв’язку із незаконним ухваленням змін до Конституції у першому читанні.

Про це заявили лідери фракцій опозиції на прес-конференції у середу.

"Сьогодні ми не бачимо способу врегулювати роботу парламенту", - заявив Віктор Ющенко.

"Ми продовжуватимемо блокувати роботу в зв’язку із брутальним порушенням процедури і закону", - сказав заступник голови СПУ Йосип Вінський.

Юлія Тимошенко повідомила, що у середу вдень відбудеться засідання робочої групи "трійки", яка визначить наступні дії опозиції. "Наша пропозиція буде почати безстрокове блокування Верховної Ради, поки не буде відмінено це голосування", - сказала лідер БЮТ.

"Ми не визнаємо ці результати голосування, наші дії будуть довготривалими, але результативними", - додав Ющенко.

"Те, що відбувалося сьогодні у залі – це злочин проти держави і українського народу, - сказав Ющенко. - Це шоу, по якому розігруватимуться так звані вибори президента".

Тимошенко повідомила, що вони звертатимуться до Конституційного суду, суду загальної юрисдикції та ПАРЄ. "Вона може не визнавати незаконно ухвалені Конституції і, відповідно, органи влади, сформовані на їх підставі", - сказала вона.

За її словами, у четвер має відбутися зустріч опозиції з дипломатами. Представник Соцпартії Йосип Вінський повідомив, що СПУ, як член Соцінтерну, "зобов'язана повідомити про події в Україні 175 партіям світу".

За словами Ющенка, у нього є інформація, що за зміну процедури голосування існують підписи лише 219 депутатів замість 226. При цьому 5 підписів сфальсифіковані.

Присутній на прес-конференції член лічильної комісії Юрій Кармазін з "Нашої України" повідомив, що серед інших є підпис депутата Сухого з СДПУ(О), який перебуває у лікарні в Запоріжжі. Також, за його словами, двічі стоїть підпис Олександра Кузьмука.

За словами Кармазіна, 8 з 19 членів лічильної комісії відмовилися визнавати результати голосування.

Юлія Тимошенко повідомила, що загалом за зміни до Конституції було піднято "близько 100 рук" і "у цього була величезна кількість свідків". Вона додала, що якщо опозиція погодиться з такою фальсифікацією змін до Конституції, то "нам нема чого робити в цьому суспільстві".

Тимошенко назвала результати голосування "галіматтєю", підкресливши, що членів лічильної комісії у момент підняття рук у сесійній залі не було – вони засідали на 3 поверсі парламенту.

***

Після голосування у сесійній залі підняттям рук за внесення змін до Конституції спікер Володимир Литвин закрив засідання до четверга. Через кілька годин у залі не залишилося жодного з народних депутатів, там працюють прибиральниці.

11:00. БІЛЬШОВИКИ СТВЕРДЖУЮТЬ, ЩО ПРОГОЛОСУВАЛИ ЗМІНИ ДО КОНСТИТУЦІЇ

Представники фракцій більшості стверджують, що у середу вдень 276 голосами "за" проголосували законопроект №4105 про внесення змін до Конституції у першому читанні.

Як повідомив лідер фракції СДПУ(О) Леонід Кравчук, голосування відбулося у сесійній залі шляхом підняття рук, а підрахунок голосів вів голова лічильної комісії Валерій Мішура.

Кравчук підкреслив, що голосування є легітимним, оскільки постанову про внесення змін до Конституції зачитував спікер Володимир Литвин, який стояв у кутку сесійної зали.

"Головне, щоб я свою волю висловив особисто", - підкреслив Кравчук, говорячи про правомірність голосування. Він сказав, що особисто підрахував голоси членів своєї фракції.

"Тепер цей законопроект вважається попередньо схваленим, ми його вивчатимемо, а в березні відбудеться остаточне ухвалення", - заявив Кравчук.

Коментуючи заяви опозиції, що більшовики збирали підписи для голосування бюлетенями, а тепер вони проголосували підняттям рук, Кравчук сказав: "Ми в тексті постанови записали, що якщо не можна провести голосування бюлетенями – голосувати руками".

10:46. У ЗАЛІ ПАРЛАМЕНТУ ВЕЛИКА СУТИЧКА І НЕЗРОЗУМІЛЕ ГОЛОСУВАННЯ

У середу зранку спікер Володимир Литвин не зміг розпочати сесійне засідання. Після його появи у залі депутати, які заблокували трибуну, почали співати гімн "Ще не вмерла Україна".

Після цього Литвину не дали сказати слова – у залі зчинився галас, почали працювати сирени, принесені депутатами-опозиціонерами. Також було чутно звуки горнів футбольних фанатів.

Литвин мовчки повернувся і пішов із сесійної зали.

Після цього у залі стався великий інцидент між опозиціонерами і більшовиками. До місця, де сидять фракція "Трудова Україна-ПППУ" і група "Народний вибір", почала прориватися група депутатів з "Нашої України" і БЮТ.

 
Депутат Волинець проти Трудової України
 
У цій частині залу зібралося кілька сотень депутатів. Член "Нашої України" Євген Червоненко став на стіл, він дує у футбольну дудку.

Коли на стіл спробував стати член "Нашої України" Іван Кириленко, один із більшовиків вибив із його рук мегафон. Між кількома депутатами сталася бійка.

Через хвилину опозиції повернули поламаний мегафон. Член "Регіонів України" Валерій Коновалюк доламав його і кинув на підлогу.

На столи стали ще кілька народних депутатів-опозиціонерів. В цей час члени опозиції не припиняли дути в дудки, весь час звучать сирени типу "повітряна тревога". Депутати більшості і опозиції стоять один напроти одного, при цьому "Наша Україна" здійснює на них психологічний тиск шумовими ефектами.

Депутати більшості підняттям рук голосують за постанову, зміст якої невідомий.

10:00. Ющенко не визнає результати голосування "у туалетах". СДПУ(О) говорить, що в блокуванні немає сенсу.

"Наша Україна" блокувати роботу парламенту, наполягаючи на пошуку компромісу щодо 9 пунктів політичної реформи, озвучених напередодні.

Про це заявив лідер "Нашої України" Віктор Ющенко у середу зранку, вийшовши із засідання погоджувальної ради у спікера. Замість нього залишився продовжувати переговори заступник голови фракції Юрій Костенко.

"Все, що ітиме по нелегітимній процедурі, буде блокуватися", - сказав Ющенко. Він підкреслив, що за регламентом треба два тижні на опрацювання у фракціях законопроекту змін до Конституції.

Коментуючи намір провладних фракцій проголосувати зміни до Конституції бюлетенями, Ющенко сказав, що до цієї процедури треба перейти голосуванням у залі.

Він назвав незаконним перехід на голосування бюлетенями шляхом збору підписів. "Хочете змінити процедуру голосування? Будь ласка, треба відкрити сесію, оголосити розгляд питання… А не так, що нам принесли з туалету бюлетені невстановленої форми", - зазначив Ющенко.

"Це дивно, що вони сказали, що в них є 227, а не 497 голосів за перехід на голосування бюлетенями", - додав він.

"На вчорашній вечір реакція на наші пропозиції була неприйнятна. На ранок також нічого не змінилося", - сказав він.

Ющенко нагадав про вимоги опозиції провести консультації з ряду питань.

За словами Ющенка, проблемними питаннями, щодо яких треба провести переговори, є гарантування всенародних виборів президента у 2004 році, а також термін повноважень нового глави держави.

Іншим питанням, щодо якого більшість і опозиція мають досягти компромісу, є "конституційний перехід від виборів президента народом до виборів у парламенті через референдум", - сказав Ющенко.

Ще одним питанням для переговорів він назвав гарантування пропорційних виборів до Верховної Ради без пониження 4% бар’єру.

***

У середу зранку після проведеної ночі у сесійній залі опозиція продовжила блокувати трибуну і президію Верховної Ради. Біля крісел керівництва парламенту перебуває кілька десятків депутатів. Час від часу по залу чути звуки сирени і дудок футбольних фанатів.

Водночас представник фракції СДПУ(О) Нестор Шуфрич заявив, що далі блокувати трибуну немає сенсу. "Це не грає ролі, бо система "Рада" все рівно не працює".

Шуфрич сказав, що фракції більшості "знайдуть спосіб" проголосувати зміни до Конституції при заблокованій трибуні.

9:30. Опозиція відкрила двері

"Наша Україна" відкрила двері, як і обіцяла, рівно о 9.30. Зняті дерев’яні бруси. Представники трійки блокують трибуну та стіл президії. До сесійної зали заходять представники більшості, яких трійка зустрічає оплесками, дудками та сиренами.

 
Депутат Осташ показує бруси, якими барикадували двері вночі
 
9.00 Більшовики і опозиція спілкуються з ложі преси

Зала засідань Верховної Ради залишається закритою. Представники парламентської більшості, бажаючи дізнатися, що відбувається у сесійній залі, спостерігають за діями опозиції з ложі преси, повідомляє прес-служба "Нашої України".

В той же час опозиціонери, які забарикадували всі двері, заявляють, що паролем для входу до зали є слова "Кучму геть!". Вони також мають намір не відкривати двері до 9:30.

8.10 До парламенту з'їжджається більшість.

Представники більшості починають з’їжджатися у Верховну Раду. Деякі з них намагаються потрапити до сесійної зали, але опозиціонери не відкривають двері. При цьому спостерігачі відзначають, що найбільшу активність під дверима зали засідань виявляють представники СДПУ(О).

У коридорах парламенту зранку вже можна було зустріти Пустовойтенка, Толстоухова, Суркіса, Кравчука, Шарова, Шуфрича, Шурму, інших представників більшості. Як правило, парламентарії намагаються заглянути у сесійну залу, а потім, переконавшись у безперспективності своїх спроб, розходяться на засідання фракцій.

7:45 Блокада триває

Секретаріат фракції "Наша Україна" за дорученням народного депутата Віктора Пинзеника повідомив комендатурі Верховної Ради, що блокування парламентської сесійної зали триватиме до 9.30 і припиниться перед початком ранкового засідання ВР, повідомляє прес-служба блоку.

Зараз у сесійній залі знаходяться близько 70 представників опозиційних фракцій парламенту – "Нашої України", СПУ та БЮТ. Ці народні депутати блокують залу засідань ВР, щоб не допустити антиконституційних дій більшості та порушень регламенту при голосуванні за внесення змін до Конституції України.

6.30 Опозиція чекає штурму.

Понад 50 народних депутатів України провели ніч з 23 на 24 грудня у сесійній залі Верховної Ради. Серед них – Юрій Єхануров, Роман Безсмертний, Борис Тарасюк, Віктор Пинзеник, Микола Мартиненко, Микола Томенко, Давид Жванія, Микола Катеринчук, Юрій Павленко, Микола Поліщук, Олег Рибачук, Петро Олійник, Юрій Оробець, Василь Червоній, Віктор Капустін, Андрій Шкіль, Григорій Омельченко, Станіслав Ніколаєнко, Юрій Луценко. Близько 6.20 до парламентаріїв, які ночували у Верховній Раді, приєдналися Йосип Вінський та Степан Хмара.

Як повідомив народний депутат Віктор Пинзеник, представники опозиції володіють інформацією, що близько 7.30 більшість може спробувати захопити сесійну залу Верховної Ради. За словами лідера ПРП, спочатку більшовики збиралися вдатися до активних дій о 5.00 ранку, але не змогли зібрати так звану "штурмову бригаду". Зараз в сесійній залі немає жодного представника більшості.

 
Депутати сплять у сесійній залі
 
Опозиція у парламенті забарикадувалася. Вона спить на стільцях, переодягається у свіжі шкарпетки і готується до вібромасажу

Депутати-опозиціонери, які ночують у Верховній Раді, забарикадували входи до сесійної зали парламенту, побоюючись штурму вночі.

Всередині зали Верховної Ради зібралося близько 50 депутатів з "Нашої України", БЮТ і СПУ. Вони вставили у ручки всіх дверей, які ведуть до зали парламенту, дерев'яні бруси близько метра завдовжки. Таким чином двері відкрити ззовні неможливо.

На вхід працюють одні двері. Зранку опозиціонери обіцяють зняти бруси з дверей.

Як відомо, на нічній прес-конференції спікер парламенту Володимир Литвин запевнив, що не буде силового варіанту для того, щоб виставити опозиціонерів із президії парламенту.

В залі засідань ночують депутати Іван Стойко, Євген Жовтяк, Андрій Шкіль, Юрій Луценко, Олександр Морозов, Олександр Третяков, Микола Мартиненко, Григорій Омельченко, Роман Безсмертний та інші.

Частина депутатів спить на підлозі та на стільцях, частина читає, частина спілкується між собою.

Депутати влаштували вечерю із ковбаси, огірків, хлібу, соків, розклавши їжу на столах в урядовій ложі. "Ви не побачите жодної пляшки з алкогольними напоями", - зазначив один із депутатів.

Біля табло парламенту лежать кульки зі сміттям, опозиціонери обіцяють його зранку прибрати. На самому табло розклеєні листівки антипрезидентського змісту.

Близько другої години ночі депутат Давид Жванія привіз до сесійної зали пакет із свіжими шкарпетками для депутатів, які не встигли переодягнутися. За словами Жванії, він привіз 40 пар шкарпеток, 40 зубних щіток, 10 зубних паст і 2 великих флакони дезодоранту.

Невідомий депутат також приніс до парламенту вібромасажер.

Ще у Верховній Раді ночує велика кількість журналістів, які поінформовані про можливе силове розв'язання вночі парламентського конфлікту.

 
Депутати показують сухий пайок на ніч
 
Литвин готовий голосувати бюлетенем. Парламент став "стадіоном", а Кучма і Янукович – консультантами

Спікер Володимир Литвин говорить, що зміни до Конституції можуть бути проголосовані бюлетенями.

"За моїми даними, є понад 226 підписів [під проектом постанови про перехід на голосування бюлетенями], а тому – можна [голосувати бюлетенями]", - сказав Литвин на нічній прес-конфереції у парламенті.

Литвин зазначив, що треба шукати компроміси для розблокування роботи парламенту, "інакше я буду поставлений перед необхідністю виконувати рішення погоджувальної ради".

За словами Литвина, погоджувальна рада вирішила голосувати бюлетенями і це рішення було навіть застенографовано. "Якщо його не відмінити голосуванням у сесійній залі, то воно залишається чинним", - сказав Литвин.

За словами спікера, лідер КПУ Петро Симоненко висловив готовність голосувати бюлетенями: "Він сказав, що підтримає і братиме участь у голосуванні, але якщо все відбуватиметься у сесійній залі, бо мова іде про Конституцію".

Литвин також сказав, що він особисто проголосує бюлетенем за внесення змін до Конституції.

"Я за те, щоб прийняти будь-яке рішення Верховної Ради, щоб вона працювала. Бо я переконаний, що парламенту не дадуть працювати до 16 січня [закінчення цієї сесії] під благородними закликами, що треба ознайомитися з усіма законопроектами політреформи", - сказав він.

Водночас Литвин сказав, що пропонував інший спосіб голосування – щоб кожен депутат підводився і заявляв, чи підтримує він внесення змін до Конституції.

Говорячи про причини блокування парламенту, Литвин сказав, що головними питаннями є "коли обирати президента, в який спосіб обирати його і з якого часу вводити обмеження повноважень".

Литвин сказав, що готовий особисто гарантувати виконання вимог опозиції, "але відразу після цього опозиція заявила, що їм треба порадитися". "Я розумію, що це лише привід продовжувати блокувати роботу. Іде жорстка боротьба за владу".

Коментуючи події вівторка, Литвин сказав, що "ми були свідками, як в Україні остаточно зруйновано парламентаризм". "Верховна Рада перетворилася на футбольну арену, стадіон. Все оздоблення присутнє у залі, допоміжні засоби", - сказав Литвин.

Спікер сказав, що протягом дня проводив консультації з президентом Кучмою і прем’єром Януковичем щодо розблокування роботи парламенту, остання зустріч з главою уряду відбулася після опівночі.

"З прем’єром ми говорили, як нормалізувати роботу парламенту. Кабмін відчуває, що парламент не діє", - сказав Литвин.

Литвин сказав, що опозицію не образять, а вночі зміни до Конституції не проголосують

Спікер Володимир Литвин відкидає можливість, що вночі будуть ухвалені якісь рішення парламенту щодо змін до Конституції. Він також вважає, що вночі не станеться протистояння у сесійній залі.

Про це Литвин заявив у коментарі журналістам о пів на першу ночі, ідучи з парламенту додому.

"Зараз ніяких рішень ухвалено не буде, будуть рішення ухвалюватися з 10 ранку. Якщо для цього будуть створені передумови", - сказав Литвин.

Литвин сказав, що іде додому, тому вести засідання парламенту буде нікому – оскільки і його заступники також пішли з парламенту.

Водночас Литвин сказав, що сесійне засідання не закрите: "Щоб закрити засідання, треба розблокувати роботу парламенту, але цього не сталося".

Литвин пояснив, що погоджувальна рада голосами більшовиків і комуністів вирішила не закривати засідання, поки не буде ухвалено якесь рішення. І щоб це відмінити, треба проголосувати у сесійній залі.

Литвин також не вважає, що вночі представники більшості можуть силовим способом очистити президію від опозиція, яка продовжує блокувати парламент. "Нікому не потрібна ця героїзація. Я просив так не робити – когось виставляти з парламенту. Я думаю, що так не буде [хтось буде виставлений з парламенту]".

Раніше "Наша Україна" заявляла, що вночі представники пропрезидентських сил збираються силою розблокувати парламент.

Про перший день протистояння читайте тут

Фото Анатолія Медзика

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголошували ракетну небезпеку, була загроза "Кинджалів"
22:27
Чарльз ІІІ уперше після виявлення раку відновлює участь у публічних заходах
22:21
КолонкаІсторія спротиву кримськотатарського політика Нарімана Джеляла
22:20
Два топменеджери Ощадбанку перейшли в правління "Сенс Банку"
22:12
Deep State: Росіяни захопили два села неподалік від Авдіївки
Усі новини...