Безкоштовних вхідних більше не буде?

Середа, 24 грудня 2003, 14:31
В Україні з набуттям чинності законом "Про телекомунікації" втрачає силу закон "Про зв'язок", у тому числі виправлення до нього, відповідно до яких операторам усіх форм власності забороняється стягувати плату за вхідні дзвінки.

Закон "Про телекомунікації" набрав чинності після опублікування (у вівторок у парламентській газеті "Голос України" і в середу в газеті "Урядовый кур'єр").

За словами народних депутатів і представників Держкомітету зв'язку й інформатизації України, новий закон містить норму про безкоштовні вхідні, однак вона сформульована більш м'яко ("споживач може відмовитися від оплати за послугу зв'язку, яку він не замовляв").

У той же час експерти ринку вважають, що на практиці ця норма не може бути використана, оскільки відмова абонента оплачувати вхідні сигнали призведе до блокування оператором можливості одержання таких дзвінків.

Раніше оператори зв'язку заявляли про намір зберегти принцип CPP (платить той, хто дзвонить), однак вказували, що зробити це можливо лише в тому випадку, якщо Держкомітет зв'язку й інформатизації збереже або збільшить тариф на дзвінки зі стаціонарного телефону на мобільний (зазначений тариф регулюється Держкомзв’язком і до 31 грудня він дорівнює 1,2 грн. за хвилину).

За словами операторів, якщо тариф буде нижчий, він не буде покривати їхні витрати на обробку дзвінка, і вони будуть змушені ввести плату за вхідні дзвінки.

Гендиректор СП "Український мобільний зв'язок" (УМЗ) Ерік Франку в понеділок повідомив журналістам, що тариф 1,2 грн. за хвилину недостатньо компенсує витрати операторів на обслуговування таких дзвінків, і УМЗ запропонувала Держкомзв’язку підняти цей тариф до 2 грн. за хвилину.

Крім того, як повідомив Франку, у зв'язку з тим, що наказ Держкомзв’язку про введення нових тарифів на дзвінки зі стаціонарних телефонів на мобільні діє тільки до 31 грудня 2003 року, УМЗ звернулася до Держкомзв’язку з пропозицією продовжити термін дії наказу ще на 3 місяці, що дозволить більш чітко визначити наслідки такого алгоритму взаєморозрахунків для операторів.

За інформацією президента ЗАТ "Київстар GSM" Ігоря Литовченка, Держкомзв’язку не має наміру знижувати існуючий тариф, що дозволить операторам зв'язку зберегти безкоштовні вхідні.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування