Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

КУЧМА ЗДАВ ПУТІНУ КЕРЧЕНСЬКУ ПРОТОКУ

Середа, 24 грудня 2003, 15:50
Президенти України і Росії Леонід Кучма і Володимир Путін підписали в середу в Керчі договір між Росією й Україною про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки.

Договір передбачає спільне використання двома країнами Керченської протоки і визначає Азовське море як внутрішні води України і Росії.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", церемонія підписання відбулася після переговорів двох президентів у середу в Керчі.

"Домовилися про створення СП (спільного підприємства), так сказати, консорціуму по спільній експлуатації Керченської протоки", - сказав Кучма на прес-конференції після церемонії підписання.

"Керченська протока повинна служити однаковою мірою і Україні, і Росії", - підкреслив президент, додавши: "Тим більше, що Азовське море є внутрішніми водами".

"Керченська протока не повинна бути вузьким горлом для нормальної роботи двох сторін", - сказав Кучма.

Кучма також зачитав першу статтю підписаного договору, відповідно до якої "Азовське море і Керченська протока історично є внутрішніми водами України і Росії. Азовське море розмежовується лінією державного кордону відповідно до угоди двох сторін".

"Ми домовилися про принципи розмежування", - додав президент.

Він також відзначив, що відповідно до договору "врегулювання питань, що відносяться до акваторії Керченської протоки, здійснюється за згодою двома сторонами".

Кучма також сказав, що, відповідно до документа, відновлюється пасажирська і вантажна поромна переправа через Керченську протоку.

Глава української держави відзначив, що питання Азовського моря і Керченської протоки було "найголовнішим, найбільш болісним питання" на переговорах двох президентів, які передували підписанню.

"Підписаний договір є підтвердженням обопільного прагнення до вирішення проблемних питань", - підкреслив Кучма.

Як сказав Путін, договір забезпечує "вільний прохід торговельних і військових судів двох країн через протоку, забезпечує свободу мореплавства судам обох країн".

Російський президент підкреслив: "Договір фіксує, що Азовське море є внутрішнім морем двох країн, і захід іноземних судів у нього може бути тільки за згодою обох сторін".

Путін вважає, що договір є хорошою основою "для подальшої роботи з усіх питань, пов'язаних зі співробітництвом в Азовському морі і Керченській протоці".

Він підкреслив при цьому, що обидві сторони будуть розвивати співробітництво, строго дотримуючись балансу інтересів один одного. Президенти також підписали спільну заяву за підсумками переговорів.

***

Як повідомив журналістам раніше заступник голови кремлівської адміністрації Сергій Приходько, на переговорах Володимира Путіна і Леоніда Кучми питання про косу Тузла не обговорювалося.

"Питання Тузли не обговорювалося. Такої проблеми в російсько-українських відносинах немає", - заявив він, назвавши це питання надуманим, передає РІА "Новини".

За його словами, одна з тем обговорення Володимира Путіна і Леоніда Кучми - це спільне використання в інтересах народного господарства Росії й України природних ресурсів Азовського моря, питання взаємодії при забезпеченні судноплавства в Керченській протоці.

"Є задачі, як розширити і поглибити взаємодію", - сказав кремлівський представник.

Приходько також відзначив: "Питання грошей за прохід російських судів через Керченську протоку не стоїть. Ніхто надмірні і необґрунтовані вимоги не пред'являв, і Росія також не пред'являє міри, що обмежують судноплавство. Ніхто навмисно не перегороджував Керченську протоку колючим дротом".

Приходько повідомив, що зустріч відбулася з ініціативи російської сторони. Крім того, за його словами, Путін відвідає в січні майбутнього року Україну з офіційним візитом на запрошення Кучми. "Візит відбудеться приблизно у другій половині січня", - сказав Приходько, додавши, що, як очікується, Путін відвідає Київ.


Читайте також:

Кучма віддає Путіну те, заради чого "воювали" на Тузлі?


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування