Кучма виборов зону вільної торгівлі в ЄЕП у наступному році

Середа, 24 грудня 2003, 17:29
Президент України Леонід Кучма заявляє, що в наступному році між країнами Єдиного економічного простору запрацює режим вільної торгівлі.

Держави ЄЕП готові до компромісів у питанні вилучень з режиму вільної торгівлі, підкреслив президент.

У середу на спільній із президентом Росії Володимиром Путіним прес-конференції в Керчі Кучма звернув увагу на підписане ним і російським лідером спільне доручення урядам країн ЄЕП завершити підготовку угоди про ЕЭП.

Президенти України і Росії відзначили, що за підписання цього доручення висловилися також президент Білорусії Олександр Лукашенко і президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв.

"Ми на сьогоднішній день практично не бачимо (перешкод), щоб між нашими країнами, сторонами дійсно запрацював режим вільної торгівлі", - підкреслив Кучма.

"Я навіть не називаю "зона вільної торгівлі", тому що це більш вузьке поняття", - сказав український лідер.

Він відзначив, що відповідно до раніше досягнутих домовленостей режим вільної торгівлі між країнами ЄЕП може вводитися поступово.

Кучма визнав, що "на сьогоднішній день є вилучення, у першу чергу, по нафті і газу". "Ми цю справу визнаємо, і тут готові один одному йти назустріч", - сказав він.

"Але на цих вилученнях, що сьогодні є, ми ставимо крапку, і наступна наша задача - дійти до того, щоб таких вилучень не було. І це було підтверджено на зустрічі чотирьох віце-прем'єрів", - підкреслив український президент.

"У нас сьогодні є впевненість, що в наступному році такий режим вільної торгівлі може запрацювати", - сказав він.

***

Леонід Кучма і Володимир Путін підписали в середу в Керчі спільне доручення глав держав - учасників Єдиного економічного простору, відповідно до якого уряди України, Росії, Білорусії і Казахстану повинні завершити заходи щодо набуття чинності угодою про формування ЄЕП.

"Розглянувши і затвердивши підготовлений групою високого рівня комплекс основних заходів для формування Єдиного економічного простору, доручаємо урядам Білорусії, Казахстану, Російської Федерації й України завершити заходи щодо вступу в силу угоди про формування ЄЕП, підписаного 19 вересня 2003 року в Ялті, і забезпечити практичну реалізацію заходів, передбачених комплексом основних заходів", - говориться в спільному дорученні.

"Це доручення має велику важливість для подальшого поглиблення економічного співробітництва і для формування єдиного економічного простору. У зв'язку з цим обидва президенти прийняли рішення підписати доручення в робочому порядку, не чекаючи чергової зустрічі "четвірки" - президентів Росії, України, Білорусії і Казахстану", - сказав журналістам заступник голови адміністрації глави Російської держави Сергій Приходько.

Приходько сказав, що два президенти - Білорусії і Казахстану - підпишуть це доручення найближчим часом.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...