Кучма не здав частину України, а просто залагодив 12-літню сварку

Четвер, 25 грудня 2003, 13:05
Постійний представник президента України в парламенті народний депутат Олександр Задорожній вважає, що підписана президентами України і Росії в середу угода про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки відкриває шлях до остаточного рішення питання делімітації і демаркації україно-російського кордону.

В інтерв'ю журналістам у четвер він підкреслив, що угода означає "фактичне врегулювання конфлікту, президенти не зацікавлені в ескалації конфлікту".

На думку Задорожнього, з підписанням документа "закінчилася 12-літня сварка" по Азово-Керченському регіону.

Він відзначив, що ніколи не сприймав висловлену раніше позицію України за відкритий статус Азовського моря. Депутат нагадав, що історично Азовське море було внутрішнім морем Російської імперії, а потім СРСР, і тому логічно було б зробити його зараз внутрішнім морем України і Росії.

Задорожній підкреслив, що вчорашнє рішення президентів є вирішенням саме політичного конфлікту, і втручання глав держав у сформовану ситуацію ще раз довело, що Росія й Україна є стратегічними партнерами.

Схожої позиції дотримується і радник-посланник посольства Росії в Україні Олексій Сазонов. Підписаний Кучмою і Путіним у Керчі договір буде основою для подальшого розмежування вод Азово-Керченської акваторії, вважає радник.

"Питання про проведення водних кордонів між двома країнами буде вирішене у ході подальших переговорів по цій проблематиці. На основі договору (підписаного в середу) Росії й Україні має бути по цілому ряді напрямків провести додаткові переговори", - сказав російський дипломат кореспонденту агентства в четвер у Києві.

За словами Сазонова, "не було задачі вирішувати питання про кордон - мова йшла про співробітництво двох країн в Азовському морі і Керченській протоці". "З тексту договору випливає, що не визначено місце проходження водного кордону. Це питання буде вирішено на переговорах, про що буде додатковий договір", - пояснив дипломат.

Коментуючи підписання договору главами України і Росії, Сазонов відзначив, що документ є основою для розвитку україно-російського співробітництва в цій акваторії. "Багато хто не очікував, що в України і Росії таке взаєморозуміння в цьому питанні", - відзначив дипломат.

Сазонов переконаний, що підписаний Кучмою і Путіним договір після його ратифікації парламентами двох країн "дасть поштовх виконавчій владі для проведення переговорів про проведення кордонів і практичній взаємодії двох країн у цьому регіоні".

Він підтвердив, що черговий раунд україно-російських переговорів на рівні глав делегацій по питанню розмежування Азово-Керченськой акваторії пройде в десятих числах січня 2004 року в Москві. Делегації очолять заступник міністра закордонних справ України Олександр Моцик і заступник голови МЗС Росії Віктор Калюжний.

У той же час, позиція української сторони про те, що Азовське море і Керченська протока повинні бути внутрішніми водами України і Російської Федерації, розділеними державним кордоном, залишається незмінною в ході переговорів, заявив агентству Моцик.

Попередній раунд україно-російських переговорів з питання розмежування Азово-Керченської акваторії пройшов 4 грудня в Києві.

Як повідомлялося, президенти України і Росії Леонід Кучма і Володимир Путин підписали в середу в Керчі договір, що припускає спільне використання двома країнами Керченської протоки і визначає Азовське море як внутрішні води України і Росії.

Інтерфакс-Україна

<і>Читайте також:

Кучма відтузлився до кінця

Кучма віддає Путіну те, заради чого "воювали" на Тузлі?


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News