Посол США "струбований" політреформою, а посол Франції готовий святкувати з опозицією Різдво

Четвер, 25 грудня 2003, 14:24
Посол США в Україні Джон Гербст, коментуючи події у Верховній Раді, заявив, що зміни до Конституції повинні відбуватися "з дотриманням демократичних стандартів".

Про це він сказав у четвер після зустрічі з трійкою опозиції – Віктором Ющенко, Юлією Тимошенко і Йосипом Вінським.

"Спроби змінити Конституцію за 10 місяців до виборів викликають стурбованість", - сказав Гербст.

За його словами, США вважають, що зміни до Конституції повинні супроводжуватися рівним доступом всіх політсил до ЗМІ: "Ми вважаємо, що має бути демократичний процес, і до уваги повинні братися всі точки зору".

"Україна вирішила інтегруватися в євроатлантичне співтовариство, в тому числі до НАТО, і перспективи її членства залежать від того, як Україна перейматиме цінності цих суспільств", - сказав Гербст.

Гербст назвав "неправдою" закиди КПУ, що Америка "режисує кризою у парламенті".

Посол сказав, що зустрічається з керівниками всіх партій, мав переговори з помічником президента Сергієм Льовочкіним, а в п'ятницю запланована зустріч з прем'єром Януковичем.

"Я маю можливість почути всі точки зору, і народ України також має це право", - сказав Гербст.

Інший учасник зустрічі з опозицією, заступник посла Німеччини Йохан Шмідт заявив, що на Заході "такі радикальні зміни до Конституції відбуваються довгостроково".

"Ми не робимо це так швидко", - сказав він, припустивши, що так відбувається з метою не допустити перемоги одного з кандидатів на виборах президента.

Шмідт також звернув увагу на висвітлення у ЗМІ перебігу політреформи:

"У висновках Венеціанської комісії вказано, що можна проводити вибори президента у парламенті, але зазначено, що за умови інших повноважень президента [ніж передбачено у законопроекті Медведчука-Симоненка]. У ЗМІ так не подавали, не сказали цю другу частину висновку".

Посол Франції Філіп де Сюрремен підкреслив, що під час політреформи "політичні сили повинні мати рівний доступ до ЗМІ".

Посол Франції звернув увагу, що західні країни уважно слідкують за подіями в парламенті – і про це свідчить той факт, що вони прийшли на зустріч з опозицією у день, коли в їх країнах святкують Різдво.

"Українська правда"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування