Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма і Путін поділили Азовське море по дну і поверхні, як хотіла Україна?

Четвер, 25 грудня 2003, 17:48
Підписаний у середу в Керчі президентами України і Росії договір про спільне використання вод Азовського моря і Керченської протоки передбачає розмежування Азовського моря лінією україно-російського держкордону по дну і поверхні.

Про це в четвер повідомив журналістам головний радник МЗС України Леонід Осаволюк під час чергового засідання прес-клубу МЗС.

Він нагадав, що в статті 1 документа мова йде про те, що Азовське море розмежовується лінією держкордону відповідно до угоди між сторонами.

Головний радник нагадав, що відповідно до закону про держкордон, "державний кордон України є лінія і вертикальна поверхня, що проходить по цій лінії, що визначає кордон території України, суші, вод, надр і повітряного простору".

Осаволюк процитував закон Росії про держкордон, відповідно до якого "держкордоном РФ є лінія і прохід по цій лінії вертикальної поверхні, що визначає межі державної території, суші, вод, надр і повітряного простору РФ, тобто просторова межа дії державного суверенітету РФ".

"Тобто, сумнівів щодо надр, відносно водної гладі і щодо повітряного простору бути не може", - відзначив дипломат.

Радник охарактеризував підписання документа як "велике досягнення, навіть перемогу, якої вдалося досягти наприкінці цього року".

"Протягом 7 років велися напружені переговори з Росією про визначення правового статусу і розмежуванні зазначених акваторій. Саме через неврегульованість цієї проблеми виникла ситуація навколо українського острова Коса Тузла, постійно зберігалася напруженість у судноплавній і рибальській сферах, сфері надрокористування", - відзначив Осовалюк.

"І от завдяки наполегливій, навіть твердій позиції Кучми удалося відстояти те, за що ми так довго боролися 12 років нашої незалежності, і на що ніяк не хотіли погоджуватися наші сусіди", - сказав дипломат.

"Сьогодні чітко й однозначно домовлено, що Азовське море розмежовується лінією державного кордону України і Росії на внутрішні води України і внутрішні води Росії", - підкреслив Осаволюк, додавши: "Таким чином, поставлена крапка на тривалому нав'язуванні ідеї, що це море повинно бути спільним, що в ньому не може бути ніяких державних кордонів, що може розмежовуватися тільки дно моря".

Говорячи про розмежування вод Керченської протоки, він нагадав, що відповідно до домовленості врегулювання всіх питань буде здійснюватися за згодою між сторонами.

"Якою буде угода - це наша майбутня робота, але, на мій погляд, та лінія держкордону, що сьогодні існує в Керченській протоці, вона буде існувати і надалі, і забути про неї ніхто ніколи не зможе, тому що це головний принцип, по якому встановлюються сьогодні держкордон між колишніми республіками СРСР", - сказав Осаволюк.

Дипломат підкреслив, що в ході зустрічі глав України і Росії тузлинське питання не обговорювалося. "Тузла не була предметом учорашніх переговорів", - повідомив він, нагадавши, що раніше Україна "усіх інформувала, що це українська територія".

"Мова може йти тільки про використання Керченської протоки і Керч-Єнікальського каналу", - відзначив він.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування