Кучма, підписуючи угоду з Путіним, поєднав порушення закону зі зрадою України

П'ятниця, 26 грудня 2003, 16:10
Колишній головуючий у спеціальній комісії Міжнародного трибуналу з морського права дипломат Антон Бутейко вважає, що угода про використання Азово-Керченської акваторії, підписана президентами Кучмою та Путіним, суперечить Закону України про міжнародні договори.

"Ті, хто вважає угоду перемогою України, не знайомі з міжнародним законодавством", - заявив Бутейко в інтерв'ю українській службі Бі-Бі-Сі.

"Я б не влаштовував овацій цьому договору, тому що там записана очевидна річ, що будуть розмежовані державним кордоном Керченська протока та Азовське море. Іншого й не може бути", - сказав він.

"Але передбачено там також, що усі питання, які стосуються використання внутрішніх вод, мають вирішуватися спільно. Це нонсенс, тому що є питання використання внутрішніх вод, які мають статус території", - пояснив Бутейко.

Іншим критичним моментом тієї угоди Бутейко вважає пункт, за яким Україна має узгоджувати з Росією право проходження військових кораблів третіх країн Азовським морем та протокою.

"Приміром, ми запросили корабель держави НАТО, то невже ми маємо узгоджувати це з Росією? Це принизливо, таких речей суверенні держави уникають", - сказав він.

В той же час радник МЗС Леонід Осаволюк має іншу точку зору:

"Вдалося відстояти те, за що ми так довго боролися цілих 12 років. Сьогодні чітко й однозначно домовлено, що Азовське море розмежовується лінією державного кордону України та Росії на внутрішні води України та внутрішні води Російської Федерації, з чим я вас і вітаю".

Українське МЗС називає дипломатичною перемогою насамперед те, що підписаний в середу між президентами України та Росії договір передбачає розмежування Азовського моря лінією державного кордону по дну і поверхні.

Представники МЗС кажуть, що саме цього домагалася Україна, тоді як з Москви лунали пропозиції зробити Азов спільним або пустити лінію кордону по дну, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Читайте також:

Кучма і Путін поділили Азовське море по дну і поверхні, як хотіла Україна?

Кучма зняв проблему Тузли "раз і назавжди" і показав світу, на що здатна Україна

Кучма не здав частину України, а просто залагодив 12-літню сварку

КУЧМА ЗДАВ ПУТІНУ КЕРЧЕНСЬКУ ПРОТОКУ


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News