КУЧМА ПРИЗНАЧИВ У МУКАЧЕВОМУ МЕРА-ЕСДЕКА І ДОРУЧИВ РЯБЦЮ І ЛАВРИНОВИЧУ ДОПОМОГТИ ЙОМУ З ВИБОРАМИ

П'ятниця, 26 грудня 2003, 17:53
Президент України Леонід Кучма призначив Мирослава Опачка виконувачем обов'язків Мукачівського міського голови на період до обрання міського голови в установленому законом порядку.

Про це йдеться в указі президента "Про заходи щодо забезпечення конституційних прав громадян та нормалізації життєдіяльності міста Мукачевого Закарпатської області", поширеному в п'ятницю прес-службою президента.

Як зазначається у документі, "останнім часом до президента України надходять численні звернення громадських організацій, окремих громадян стосовно вживання невідкладних заходів з метою забезпечення належної діяльності органів місцевого самоврядування міста Мукачевого, конституційних прав жителів міста".

"Підставою для таких звернень стала ситуація, яка склалася у зв'язку з проведенням виборів Мукачівського міського голови, які було у судовому порядку визнано недійсними, а їх результати скасовано", - говориться в указі.

Кучма посилається на рішення Сихівського районного суду Львова від 17 липня 2003 року, що скасував рішення Мукачівської міської територіальної виборчої комісії про результати голосування та підсумки виборів міського голови. "Зазначену Комісію рішенням суду зобов'язано призначити та провести повторні вибори міського голови", - говориться в указі.

Кучма, зазначає, що незважаючи на те, що "рішення суду є остаточним і оскарженню не підлягає, Мукачівською територіальною виборчою комісією до цього часу не прийнято жодного рішення на виконання зазначеного рішення суду про призначення і проведення повторних виборів міського голови".

Президент вважає, що цим порушено конституційний принцип, згідно з яким "судові рішення є обов'язковими до виконання на всій території України, обмежено конституційне право громадян обирати і бути обраними, внаслідок чого в місті склалася надзвичайно складна суспільно-політична ситуація, що характеризується постійним протистоянням і конфронтацією різних груп населення, політичних сил".

"На посаді міського голови перебуває особа, щодо якої рішення Комісії, згідно з яким вона вважалася обраною міським головою Мукачевого, судом скасовано", - зазначає Кучма.

У зв'язку з цим Кучма постановив Міністерству юстиції України вжити встановлених законом заходів щодо виконання рішення Сихівського районного суду Львова від 17 липня 2003.

Також указом запропоновано Центральній виборчій комісії "здійснювати консультативно-методичне забезпечення діяльності Мукачівської міської територіальної виборчої комісії при проведенні повторних виборів Мукачівського міського голови".

Кучма призначив виконувачем обов'язків Мукачівського міського голови на період до обрання міського голови в установленому законом порядку члена СДПУ(О) Мирослава Опачка.

Згідно з указом, виконувач обов'язків Мукачівського міського голови має внести у двотижневий строк на розгляд Мукачівської міської ради пропозиції щодо стабілізації суспільно-політичної ситуації в місті; сприяти виборчим комісіям у здійсненні ними своїх повноважень.

Він також повинен вжити заходів щодо всебічного сприяння жителям міста, політичним партіям, іншим об'єднанням громадян, їх місцевим осередкам, колективам підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності у реалізації їх прав при проведенні виборів Мукачівського міського голови.

Кучма також зобов'язав Кабмін разом із Закарпатською обласною державною адміністрацією надати необхідну допомогу органам місцевого самоврядування Мукачевого у розв'язанні нагальних соціально-економічних проблем.

Як повідомили Українській правді у прес-службі , указ підписано 25 грудня.

Раніше повідомлялося, що міська рада міста розглянула пропозиції президента і відхилила їх.

Читайте також:

СДПУ(О) навіть указом Кучми не змінила мера Мукачевого

Кучма призначив мером Мукачевого замість Петьовки члена СДПУ(О)?


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування