Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Олігархи стали "гросмейстерами"

П'ятниця, 26 грудня 2003, 18:26
Успіх приватизації в Україні у 2003 році викликаний появою в країні п'яти потужних гравців, "гросмейстерів українського бізнесу": груп "Приват", "Інтерпайп", Укрсиббанку, "Систем Кепітал Менеджмент" й "Індустріального союзу Донбасу".

Про це заявив голова Фонду державного майна України Михайло Чечетов на прес-конференції у Києві в п'ятницю.

"З'явилися гравці, які вийшли на бізнесовому ринку не просто на рівень майстра, але і гросмейстера. Хотілося б, щоб до них дотягувалися інші", - відзначив він.

При цьому Чечетов додав, що корпорація "ІСД" уже вийшла на міжнародний рівень, перемігши в конкурсі з продажу угорського металургійного комбінату Dunaferr і беручи участь у приватизації польського металургійного підприємства Huty Czestochowa.

Глава Фонду, продовжуючи образні порівняння, підкреслив: українська приватизація підійшла до "Еверестів" - продажу об'єктів ціною понад 1 млрд. грн.

Першим з таких об'єктів, за його словами, може стати ВАТ "Дніпровський металургійний комбінат ім. Дзержинського", потім - холдинг "Павлоградвугілля", ВАТ "Укртелеком", "Криворіжсталь", ВАТ "Укртатнафта" і об'єднання "Укррудпром".

Чечетов повідомив, що Фонд держмайна Україні в 2003 році вперше перевиконав план приватизації - надходження від неї склали близько 2,2 млрд. грн.

Чечетов також сказав, що парламент або уряд України повинні визначити припустиму глибину проникнення іноземного капіталу в різні стратегічні галузі країни.

"Глибина проникнення - це ватерлінія національної безпеки країни. Така ватерлінія повинна бути позначена на рівні стратегічних галузей", - заявив він.

За словами глави ФДМ, у багатьох країнах світу чітко фіксується така глибина проникнення.

Він також нагадав, що такі питання поставив і президент країни Леонід Кучма, "виходячи з глибоких державних інтересів".

"Ви знаєте глибину проникнення російського капіталу в нафтопереробку. Якщо з таким же успіхом російський капітал зайде в енергетику, нафтогазовий комплекс, це пов'язано з певними питаннями в частині завдання шкоди національним економічним інтересам держави", - додав Чечетов.

Він пояснив, що у випадку введення таких обмежень об'єкт на продаж може виставлятися тільки для резидентів України без права подальшого перепродажу на вторинному ринку.

Інтерфакс-Україна

Від УП. За групою "Приват" стоїть Ігор Коломойський, за "Інтерпайпом" – Віктор Пінчук, за Укрсиббанком – Олександр Ярославський, за "Систем Кепітал Менеджмент" – Ринат Ахметов і за "Індустріальним союзом Донбасу" група донецьких підприємців, у тому числі Сергій Тарута, Віталій Гайдук.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування