Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Відкриття ялинки у Києві: Янукович як в.о. Кучми і Омельченко як сумний мер

Неділя, 28 грудня 2003, 00:07
Ялинка на Майдані Незалежності в Києві – це головна жертва політичних ексцесів в України. Католицьке Різдво вона стояла без гірлянд, не дочекавшись відкриття Кучмою. Але "гарант" махнув у Баден-Баден, і лише в суботу металевий каркас із встромленими деревами засяяв вогнями – завдяки старанням прем'єра Януковича і мера Омельченка.

У присутності на ялинці кожного з керівників був свій підтекст. Доктор Фрейд міг би не сумувати. Янукович щасливий – на плечі звалилася знакова подія: за 10 місяців до виборів виконує традиційну новорічну президентську функцію. Та й узагалі він на півмісяця залишився старшим по кухні. Фантазія може що завгодно прималювати.

Омельченко ж у депресії. По-перше, коли він відкривав ялинку з Кучмою, то все виглядало нормально. Зараз же перед усім народом Сан Санич виглядає як "хлопчик-мізинчик": в силу фізіології він Януковичу ледь сягає плеча.

По-друге, Омельченко сумний, бо досі немає відповіді Конституційного суду – чи можна його звільнити з посади голови держадміністрації в зв'язку із 65-річчям. А тут ще й Хорошковський ризикує залишитися без роботи – що підвищує можливість його подальшого працевлаштування на місці голови КМДА. Саме Хорошковському весь рік пророкували це крісло. І, по-третє, навіть якщо зараз Омельченко переграє Медведчука, то через рік у нового президента (якщо їм стане не Ющенко) може знову виникнути бажання позбутися мера.

З нагоди приїзду Януковича Майдан огородили залізним парканом і міліцією, а вулицю Городецького, де любить паркуватися еліта, перекрили ще зранку. На вхід в зону поставили рамку, біля якої чергувала до появи Януковича керівник комітету з питань сім'ї та молоді Валентина Довженко – та, що очолювала невдалий передвиборчий проект "Жінки за майбутнє".

Біля Довженко ходили діти в костюмах Діда Мороза. Підійшов якийсь чоловік і віддав одній дівчині плюшеву мавпу білого кольору. "Орієнтуйся на Валентину Іванівну", - сказав він дівчині. Як виявилося, мавпа – подарунок... Януковичу. Потім принесли величезну коробку із бантиком – у ній лежала машина на радіокеруванні. "Це кому подарунок?", - запитав хтось у Довженко. "Прем'єру", - відповіла вона.

Потім приїхав Янукович і пішки прийшов Омельченко. Вони розцілувалися, а до Омельченка підійшов його колишній заступник і нині депутат-голова комітету з міжнародних відносин Сташевський. Він зробив дивний вчинок. Можливо, Сташевський і далі у вільний від роботи час працює в мерії, чи то просто по старій пам'яті він звернувся до Омельченка і доповів: "Все готово".

Гості пом'ялися ще кілька хвилин, Омельченко кілька разів запитав: "Де Діди Морози?", відповіді не отримав, і керівники пішли відкривати ялинку.

Заступника мера Поживанова питаю: чим ця ялинка відрізняється від минулорічної? Він натяку не зрозумів – що на цій немає Кучми – і серйозно відповів: "Ну, ця обладнана комп'ютерним освітленням, і коли горять гірлянди, то таке враження, що ялинка обертається".

Януковичу передали папку, в який лежав текст його звернення. Він вийшов і почав читати, а на сцену стали піддувати порізаний "дождик". Виглядало це так, наче на Януковича падав сніг.


 
Янукович і ведучий концерту
 
Текст прем'єра запам'ятався оригінальними висновками із новорічних побажань. Виявляється, "зростання оптимізму є одним із рушіїв розвитку країни". Ще Янукович сказав, щоб на все життя ми запам'ятали "перемоги, радості, щасливі миттєвості", зафіксовані у 2003.

Виступ же він закінчив словами "президент України Леонід Кучма". Виявилося, що прем'єра використали як репродуктора! Він просто зачитав звернення Кучми до десяти тисяч киян, які прийшли подивитися на відкриття ялинки.

Омельченко був набагато стисліший і завершив фразою "Слава Києву!".

Як видно, останні фрази знову показали необхідність діагностики у Фрейда героїв свята. Янукович останнім словом говорить "президент", яким він хоче стати в 2004. А Омельченко – слово "Київ", мером якого він хоче залишитися в тому ж таки 2004.

Після відкриття ялинки Януковича підвели до преси. Оскільки перед цим він виступав від імені Кучми, то було цікаво, що ж думає про свято особисто прем'єр: "Ну, це мій другий Новий рік у Києві, і я його буду зустрічати тільки в кругу сім'ї. Я дуже скучаю за сім'єю, я вважаю, що сім'я за мною також. Тому наше традиційне новорічне свято ми будемо зустрічати всі разом".

Питання про подарунок показало радикальну невибагливість прем'єра: "Хотів би отримати посмішки моїх близьких – моєї жінки, моїх дітей, мого онука. Це буде найкращий подарунок".

[До слова, ця відповідь показує російськомовне походження прем'єра. Він вжив слово "посмішки", а треба було, напевно, "усмішки". Бо "посмішки" – це "ухмылки". Навряд він хотів би весь вечір бачити "ухмыляющихся" родичів.

Пізніше вдалося з'ясувати, що окрім "посмішок" Янукович отримав ще і мавпу. Дівчина, підіслана Валентиною Довженко, виконала свою місію. Вона зізналася, що у відповідь на подарунок прем'єр сказав їй "дякую". І, крім того, мавпа виявилася не проста, а іспанська.]

Додаткове питання Януковичу від "УП" прес-секретар Аврахов безрезультатно спробував зупинити жестами рук. Але його можна пробачити – бо саме завдяки Аврахову "УП", не будучи в списку акредитованих, пройшло через рамки. За що ми і вдячні прес-секретарю прем'єра.

Отже, провокація: чи не бачить Янукович символізму, що саме він відкриває ялинку за відсутності Кучми і за рік до виборів? "Я зустрічаю Новий рік як прем'єр міністр України, і у мене цей рік пов'язаний з працею і ще раз працею. Це головне. Щоб ми завжди мали можливість робити і доводити всі справи до кінця", - сказав Янукович.

Чомусь подумалося, що під "справами до кінця" малися на увазі президентські вибори-2004. Але Янукович зупинився на секунду і додав, що говорить про "добрі справи".

Омельченко ж через журналістів передавав вітання киянам. А от питання, чи дійсно він обіцяв подати у відставку, якщо до 1 січня 2004 Конституційний суд не виголосить вердикт у його справі, відверто розлютило мера.

"Я обіцянок іти у відставку не давав. У мене немає підстав для цього. Я просто зробив офіційну заяву: якщо Конституційний суд не оприлюднить у цьому році – маю на увазі останні дні грудня – своє рішення, то... Я зробив офіційну заяву. Закінчиться рік – повернемося до цієї розмови".

Зрозуміти із сказаного щось було складно. Коли ж кореспондент "УП" спробував вдруге порушити болісну тему, Омельченко почав дуже своєрідно поводити себе. Він матюкнувся, а потім... привітав з Новим роком і тричі поцілував у щоки. А на аргумент, що депутат Бондаренко заявив, що вже є позитивний для мера вердикт КС, він сказав: "Я не знаю... Я не знаю! Я ж не знаю!"

Потім Омельченко, який уже стояв біля консерваторії, повернувся на 180% і кудись пішов через весь Майдан. Поруч із ним ішов віце-прем'єр Табачник, вони про щось говорили (чи не про автозаправки "Тіко"?)

Перехожі на мера особливо не реагували, він на них також. Свій шлях делегація у складі Омельченка та його заступників закінчила у... готелі "Хрещатик". Що там буде, прес-секретар мера не знав: "Офіційна частина заходу закінчилася... Цей готель у київській комунальній власності. Можливо, він його просто огляне". Цікавий для цього обрали час – пів на восьму вечора суботи!

Загалом же зрозуміти поганий настрій Омельченка можна. Крім всього іншого, поточних і майбутніх неприємностей, йому, на відміну від Януковича, ніхто подарунки не вручив. Хоч у нього також є діти і онуки.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування