Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У ВІВТОРОК КУЧМІ МОЖУТЬ ДОЗВОЛИТИ ТРЕТІЙ ТЕРМІН, А ОМЕЛЬЧЕНКА – ЗВІЛЬНИТИ

Понеділок, 29 грудня 2003, 09:48
У вівторок 30-го грудня Конституційний Суд оприлюднить рішення про можливість третього терміну президенства Кучми та правомірність перебування Омельченка на посаді голови міськадміністрації Києва.

Конституційний суд України оприлюднить рішення у справі по конституційних поданнях 53 і 47 народних депутатів України для отримання офіційного тлумачення положення частини третьої статті 103 Конституції, відповідно до якого та сама особа не може бути президентом країни більш ніж два терміни поспіль. Про це повідомляє прес-служба КС у понеділок.

Суб'єкти права на конституційне подання звернулися в Конституційний суд України з клопотанням дати офіційне тлумачення цього положення Основного закону.

Необхідність офіційного тлумачення цієї норми Конституції України викликана неоднозначним її розумінням щодо порядку обрахунку термінів перебування особи на посаді президента України, можливості висування і реєстрації чинного президента кандидатом на наступних виборах глави держави.

Леонід Кучма, чиї повноваження закінчуються наступного року, заявляв, що не збирається балотуватися на третій срок.

Окрім того КС вівторок оприлюднить рішення за поданням президента і 56 народних депутатів щодо правомірності перебування міського голови Києва Олександра Омельченко на посаді голови Київської міської держадміністрації після досягнення граничного віку для державного службовця.

Як повідомлялося, у своєму поданні президент просить дати офіційне тлумачення ряду положень Конституції і законів "Про державну службу", "Про столицю України - місто-герой Київ", "Про місцеві державні адміністрації", "Про місцеве самоврядування в Україні", "Про службу в органах місцевого самоврядування".

Зокрема, він просить КС розтлумачити, чи має глава Київської міськадміністрації бути звільнений з посади в зв'язку з досягненням віку, граничного для перебування на державній службі, з урахуванням того, що він одночасно є міським головою Києва.

Президент також просить дати відповідь на питання, чи можна, виходячи з положень вищевказаних правових актів, призначити главою Київської міської держадміністрації не міського голову Києва, а іншу особу.

Народні депутати у своєму поданні просять дати офіційне тлумачення ряду положень Конституції і законів "Про місцеве самоврядування в Україні", "Про столицю України - місто-герой Київ", що стосуються "особливостей здійснення виконавчої влади і місцевого самоврядування в Києві, зокрема, статусу Київського міського голови, який за посадою очолює виконавчий орган Київської міської ради, сформований на базі Київської міської держадміністрації, і який здійснює функції державної виконавчої влади".

Минулого тижня Омельченко заявив, що подасть у відставку, якщо КС до кінця року не оприлюднить рішення у ій справі, яка знаходиться в суді понад три місяці - з 3 вересня.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування