Студентська революція від Ющенка або грузинський варіант для Януковича

Понеділок, 29 грудня 2003, 12:22
Нова студентська революція, яка може передбачати навіть відставку прем’єр-міністра Віктора Януковича - такою є чергова передвиборча фішка "Нашої України".

"Наша Україна" за десять місяців до виборів нарешті взялася за найбільш ефективний ресурс для демонстраційної боротьби із владою, тобто для проведення яскравої і видовищної передвиборчої кампанії. Мова йде про молодь - за своєю суттю бунтівну, ідейну, політично-романтичну, відносно безкорисливу - і здатну погодитися на участь чи організацію революції вже тільки заради самої революції.

"Нашоукраїнці" вже навіть знайшли чудовий привід для організації цієї революції, який має зачепити українських студентів за їх найбільш болюче місце – тобто гаманець. А головним ворогом українського студентства "Наша Україна" визнала нинішній уряд, тобто уряд головного конкурента лідера "НУ" Віктора Ющенка на виборах.

Організацію студентського бунту проти уряду Януковича "НУ" доручила своїй молодіжці – коаліції молоді "Наша Україна", в яку входить 26 молодіжних організацій.

Молодіжка Ющенка уже почала розповсюджувати листівки у навчальних закладах 1-4 рівня акредитації та випускних класах середньоосвітніх шкіл по всій території України під гаслом: "Студенти! Влада проводить над нами експеримент!"

Головним інструментом влади у антистудентській діяльності, за оцінкою "нашоукраїнських" листівок, є бюджет на 2004 рік. Молоді "нашоукраїнці" стверджують, що з прийняттям бюджету за проектом уряду вводиться 20% ПДВ на оплату за навчання у вищих навчальних закладах, тобто це передбачає значне подорожчання навчання.

Другим ударом уряду по українському студентству "Наша Україна" називає те, що Кабмін підтримав законопроект №3323 нардепа-"трудовика" Олександра Єдіна, де пропонується скасувати норму, згідно із якою не менше 51% студентів у державних вузах навчаються безкоштовно. На думку "нашоукраїнців", тим самим чиновники хочуть, щоб усі студенти платили за освіту.

Також "НУ" наголошує на тому, що влада знову замахнулася на право студентів користуватися транспортними послугами залізниці на пільгових умовах, тобто купувати квиток за 50% його вартості. За інформацією "нашоукраїнців", з 1 грудня цього року пільгові квитки припинили продавати в Дніпропетровську, Запоріжжі та Криму, а з 10 грудня в Донецьку. "НУ" не сумнівається, що на черзі інші області.

Із ущемленням студентських прав пов’язують молоді "нашоукраїнці", за їх словами, введення ПДВ на книги, газети, ліки, сільгосппродукцію, купівлю-продаж квартир, міський транспорт. Адже студенти - водночас звичайні люди, і це підняття цін, зрозуміло, неприємно зачепить їхній гаманець.

Свій перший етап акції, тобто розповсюдження листівок, молоді "нашоукраїнці" називають роз’яснювальним і, паралельно, попереджувальним. Тобто вони інформують нинішніх і майбутніх студентів, яку нищівну кампанію проводить проти них уряд Януковича, тим самим підбурюючи їх проти нього.

А самого прем’єра попереджають, що якщо він не схаменеться і не відмовиться від своїх намірів, то підбурені студенти підуть проти нього.

"Якщо ми не бидло, а люди, які можуть за себе постояти, справа нашої честі – ПОСТАВИТИ ЦЮ ВЛАДУ НА МІСЦЕ!" - ось що чекає на Януковича і його уряд, судячи із листівки молодіжки "НУ".

Як заявили співкоординатори Львівської обласної коаліції "НУ", повстання проти влади у формі студентського страйку – це наступний етап акції проти ущемлення прав студентства.

Страйк, за їх планами, відбудеться у січні-лютому наступного року, якщо, звичайно, до того часу Янукович не опам’ятається і не перегляне бюджет, не скасує законопроект Єдіна та не відновить студентські пільги на проїзд залізницею. Окрім того, у листівках молодь вимагає підтримати зміни до бюджету-2004, розроблені "Нашою Україною", і включити у бюджет 5-6 мільярдів гривень доходів, "прихованих урядом".

Зрозуміло, сподіватися на те, що уряд дослухається до вимог молодіжки "НУ", не варто. Та навряд чи "Нашій Україні" для проведення антиурядової передвиборчої кампанії Ющенка це потрібно.

Тобто, студентський страйк, так чи інакше, є в реальних планах "нашоукраїнців". Інша справа, як вони його збираються влаштувати, тобто масово організувати молодь на протест.

Коаліція молоді "Нашої України" впевнена, що студенти її підтримають, бо після того, як їх правильно поінформують, вони зрозуміють, що влада працює проти них. Проте тут є два вагомі нюанси.

Перший. Молодь стала аполітичною. Вона готова прийти на будь-який розважальний захід, організований будь-якою політичною силою, і абсолютно не зважати, хто його організував. Молодь згідна підробляти на виборах у штабі будь-якої політичної сили, головне - щоб добре платили, або взагалі щось платили.

Врешті-решт молодь зрозуміла, що у наш час голосуй-не голосуй, а все одно краще не стане, і тому, щоб вижити або зробити кар’єру, треба просто багато, вперто і наполегливо працювати.

Другий і головний нюанс – політичний. По-перше, молодь не захоче, щоб її просто так використали у передвиборчій кампанії.

По-друге, всеукраїнські провладні ЗМІ одразу ж продемонструють кілька студентів, яким, як з’ясується, "Наша Україна" заплатила за участь у провокації проти влади.

По-третє, страйк має бути проведений під егідою "Нашої України", що автоматично передбачає, що його учасниками буде суто електорат Ющенка. Тобто, сподіватися на студентів східної України "нашоукраїнцям" важко.

В той же час студенти заходу уже мають практику боротьби проти влади – це як студентське голодування 1990 року, організоване Студентським Братством Львівщини, так і створення у 2001 році в рамках боротьби з Кучмою комітету опору "За правду!" у Львові.

Знову ж таки, ці акції були відносно аполітичними, тобто організовувалися не з ініціативи певної партійної структури. Наразі Львівська обласна коаліція "НУ" до Студентського Братства не зверталася за підмогою, хоча СБЛ завжди було у Львові головним генератором протестних акцій. Проте не виключено, що львівські "братчики" будуть працювати на виборах саме на Ющенка.

Щодо тих студентів, які раніше входили в комітет "За правду!", то значна частина з них воювала проти Кучми лише заради того, щоб отримати можливість побачити столицю України, оскільки проїзд в Київ на акції протесту оплачувався.

Інша частина, яка боролася проти Кучми виключно з ідеологічних переконань, вийшла з комітету, бо відчула себе використаною політиками, оскільки врешті-решт задумалася над тим, що якщо ці акції хтось фінансує, значить, це комусь потрібно, а серед прапорів комітету почали з’являтися партійні прапори ПРП.

Тобто, львівські студенти на акціях протесту уже "опеклися", тим більше що ці акції не дали реального результату.

Найцікавіше, що коаліція молоді "Наша Україна" називає свою "антиурядову" акцію абсолютно аполітичною, виключно соціальною, оскільки це все робиться заради добробуту студентів.

Це при тому, що вже зараз акцентується увага на факті, що акція проводиться саме прихильниками Віктора Ющенка. А в своїх листівках, окрім Януковича, коаліція молоді "НУ" неодноразово згадує і Кучму, і Медведчука, сили яких у парламенті проголосували за урядовий проект бюджету, і при цьому наголошує на позитивах уряду Ющенка та його фракції, яка голосувала проти цього бюджету.

Що вже говорити про заяву одного із співкоординаторів коаліції у Львівській області Олега Немчинова, який на зауваження автора цього матеріалу про те, що навряд чи Янукович буде дослухатися до вимог студентів і перегляне бюджет, сказав: "Те, що відбулося у Грузії, може повторитися і у нас. Студенти у 1990 році домоглися відставки Масола, то чому вони це не зможуть зробити зараз?"

Про заполітизованість цієї акції говорить і Міністерство фінансів України, яке відразу ж відреагувало на повідомлення у деяких ЗМІ, зокрема у львівській газеті "Поступ", про вимоги коаліції молоді "Наша Україна".

Управління взаємодії з громадськістю та ЗМІ Мінфіну, посилаючись на те, що останнім часом у деяких мас-медіа поширюються відповідні чутки, заявило, що ажіотаж навколо ПДВ на оплату навчання, купівлю житла і проїзд у транспорті - безпідставний.

Більше того, прес-служба мінфіну звинуватила "Поступ" у нагнітанні пристрастей "навколо цього питання". "Так, у львівській газеті "Поступ" вже вкотре вміщено критичні публікації на адресу Уряду, в тому числі на цю тему. Навіть назва, що використовується зазначеною газетою у відповідному матеріалі, зайвий раз штучно нагнітає пристрасті навколо цього питання", - говориться у заяві. Очевидно, малася на увазі назва публікації "Молодь проти Януковича".

Мінфін у своїй заяві стверджує, що підстав для занепокоєння громадян немає. Цитуємо:

"По-перше, щодо запровадження ПДВ на освітні послуги. Закон України "Про Державний бюджет України на 2004 рік" не містить жодної норми щодо зазначених змін у податковому законодавстві.

У свою чергу, чинний Закон України "Про податок на додану вартість" у пункті 5.1.3 чітко регламентує звільнення від стягнення ПДВ з операцій, пов’язаних з оплатою послуг вищих навчальних закладів.

По-друге, Закон про бюджет на наступний рік не передбачає запровадження 20% ПДВ на операції з купівлі житла на вторинному ринку, тобто ПДВ стягуватиметься лише у разі купівлі житла на первинному ринку.

Це пояснюється тим, що будівельні компанії - учасники первинного ринку житла, які сьогодні мають чималі надприбутки і користуються пільговим режимом оподаткування, відповідно до змін такого права цілком логічно позбуваються. Пільга як економічна категорія несумісна з таким поняттям, як надприбуток.

По-третє - справді, у тексті законопроекту про державний бюджет-2004, ухваленому Верховною Радою у першому читанні, містилася норма, що стосувалась запровадження ПДВ на проїзд у транспорті.

Але під час підготовки Мінфіном документа до другого читання Уряд провів широкі консультації з цього приводу з громадськістю та незалежними експертами. Як результат діалогу – відповідну норму було вилучено. Відтак, ніяких підстав для занепокоєння громадян щодо запровадження ПДВ на проїзд у транспорті немає".

Наприкінці заяви прес-служба Мінфіну звернулася до журналістів із проханням "не підтримувати безпідставної паніки та популістських дій окремих політичних сил, що, як і у питанні ажіотажу навколо ліків, намагаються будь-що дискредитувати Уряд і заробити тим самим нехай брудні, але бонуси напередодні президентських виборів".

"Мінфін ще раз наголошує: бюджет для Уряду поза політикою", - так закінчується заява.

Коли автор цього матеріалу звернулася за поясненням до представників коаліції молоді "Наша Україна", координатора громадської ініціативи "Українська освіта" Тараса Шамайди, який працював над виготовленням "антиурядових" листівок, то він так аргументував листівку про введення 20% ПДВ на навчання: малося на увазі те, що "цього року в бюджет не було закладено пільг на оплату за навчання, а раніше вони завжди закладалися".

"Звичайно, що ніхто не зобов’язаний піднімати на 20% оплату, але тоді частину витрат нестимуть самі вузи", - каже Шамайда. Він запевнив, що в Запоріжжі уже висять оголошення про те, що у зв’язку з ухваленням бюджету на 20% збільшується оплата за навчання.

"Ми не розпалюємо ситуації, а називаємо речі своїми іменами. Якщо люди безвідповідально підходять до ухвалення бюджету, а потім намагаються якось латати дірки, то хай так і говорять", - додав він.

Наразі Львівська обласна коаліція молоді роздумує, як відповісти на заяву Мінфіну.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування