Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

На порозі революції. 13-й рік

Понеділок, 29 грудня 2003, 15:38
Ви будете сміятися чи бодай іронічно кривити рота, якщо вам хтось скаже, що українське суспільство — на порозі великих змін, на порозі РЕВОЛЮЦІЇ. Так, справді, багатьом вона не потрібна. Її бояться, її уникають, врешті-решт, над нею насміхаються. Ніхто не піде на барикади навіть із прапорами, не кажучи вже про важчі предмети…

Це непотрібно тим, кого ми з вами бачимо щодня на зупинках, у кав’ярні, під церквою та у затишних приміщеннях за місцем заробляння прожиткових мінімумів. А на тих, хто ризикує серйозно говорити про НЕЇ, дивляться з якимось дивним виразом на обличчі, а інколи крутять пальцем біля скроні. І дарма…

ВОНА станеться, наперекір усім цим ознакам повного занепаду будь-якої громадської активності та повальної покори на фоні абсолютної сваволі влади. Просто так, прийде й гримне важким черевиком у ваші двері, якщо, звісно, ви їх ще маєте. Більшість цього навіть не помітить. Занадто велика глибина занурення у сплячку.

Спіть спокійно. У РЕВОЛЮЦІЮ не треба йти. Вона має погану звичку приходити сама. Без запрошень. Її неможливо передбачати чи прогнозувати. Як, власне, і її наслідки. Щоб відчути її — треба мати особливий нюх на революції, треба бути частиною її.

Більше того. Вона не потребуватиме участі тих, кому вона непотрібна. Для неї достатньо невеликої активної маси, у мізках якої ВОНА вже відбулася. І той факт, що громадяни нашої квітучої (так, принаймні, кажуть урядовці й президент) держави хочуть "мирного" існування та подальшого "громадського спокою", тільки на руку ВЕЛИКІЙ ЗМІНІ — не плутатимуться під ногами, адже пасивні і надалі залишаться пацифістами.

Проте найголовніше, що спочатку буквально з нічого, як то кажуть, на рівному місці, у найнесподіваніший момент станеться те, що потім великі й малі політологи назвуть каталізатором революції. А "вожді" її вийдуть на арену лише потім, у процесі. Лідерами їх зроблять обставини, а не служба безпеки. Це будуть нові, невідомі ще імена.

Зауважте, великі події на до- і пострадянському просторі мають звичку траплятися кожні 12-13 років. Це такий, мабуть, період дозрівання до рішучих кроків. Щось схоже на те, як юний залицяльник зустрічається з дівчиною і все ніяк не може наважитись чмокнути її у щічку, а потім в один момент бац… і "по повній програмі". Це він дозрів до кроку. Але, якби друга сторона не була дозрілою ще раніше, то вся "рішучість" зазнала б фіаско, м’яко кажучи.

У нашому випадку — і перша, і друга сторони, здається, дозріли. Критична маса ось-ось вибухне. Приготуйтеся. Адже остання велика ПЕРЕМІНА сталася у 1991-му. Наступний рік — 2004-й. Тринадцятий.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...