КУЧМА ЗА РІШЕННЯМ КС МОЖЕ БАЛОТУВАТИСЯ В ПРЕЗИДЕНТИ У 2004

Вівторок, 30 грудня 2003, 10:01
Конституційний суд України дозволив Леоніду Кучмі балотуватися на виборах президента 2004 року. Такий вердикт був виголошений на засіданні суду у вівторок.

"Особа, яку вперше було обрано на посаду президента України за чинною Конституцією в 1999 році, має право балотуватися на чергових виборах президента у 2004 році", - сказано у вердикті Конституційного суду.

КС також зазначив, що обмеження на зайняття посади двічі поспіль "поширюються лише на правовідносини, що виникли після набуття чинності Конституції 1996 року".

У вердикті КС сказано, що з прийняттям Конституції у 1996 року "у повному обсязі втратили чинність Конституція України 1978 року" та інші законодавчі акти.

Також Конституційний суд визначив, що "за загальновизнаним принципом права закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної сили, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи".

Конституційний суд вирішив, що норму про право бути обраним президентом лише двічі "треба розуміти так, що це положення поширюється лише на осіб, яких обирають на посаду президента після набуття чинності Конституції 1996 року."

За право Кучми балотуватися на виборах 2004 проголосувало 11 суддів, проти – 4.

На засіданні КС також було зачитано висновки 4 юридичних навчальних закладів: юридичного факультету Київського університету імені Шевченка, національної юридичної академії імені Ярослава Мудрого, Одеської національної юридичної академії та інституту держави і права імені Корецького НАН України.

Висновки всіх 4 юридичних закладів зводились до того, що Леонід Кучма за Конституцією 1996 був вперше обраний президентом в 1999 році.

Суддя-доповідач Василь Німченко після засідання пояснив журналістам рішення КС тим, що "з прийняттям Конституції весь законодавчий масив був або скасований, або втратив законодавчу чинність".

На питання, що ж тоді робив Леонід Кучма з 1996 (року ухвалення Конституції) по 1999 рік, Німченко сказав: "Він виконував функції президента за повноваженнями, визначеними в Конституції".

Він також пояснив, що за Конституцією строк повноважень президента є 5 років. "А з 1996 по 1999 аж ніяк не буде 5 років", - сказав він.

Відповідаючи на питання, якщо президент Кучма переможе в 2004 році, чи може він балотуватися на виборах президента у парламенті 2006, Німченко сказав: "Так, може. Бо виходить, що він не відбув 5 років".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування