Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Томенко каже, що КС поставив на собі хрест і обіцяє "адекватні дії"

Вівторок, 30 грудня 2003, 12:28
Рішення про можливість обрання президента Леоніда Кучми на третій термін поставило хрест на Конституційному Суді як на авторитетному державному органі України.

Про це йдеться в коментарі голови комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Миколи Томенка, розповсюдженому у вівторок.

"Хочу нагадати, що відповідно до всіх конституційних документів, які діяли в Україні – Конституції УРСР 1978 року, Конституційного договору 1995 року, Конституції України 1996 року - одна особа не може займати посаду президента більше двох разів підряд. Коли 1999 року Центральна виборча Комісія реєструвала кандидата в президенти Леоніда Кучму, була вказана його чинна посада - президент України", - говориться в коментарі.

Таким чином, пише Томенко, це рішення КС зафіксувало, що цей орган "своєю головною метою бачить не захист Конституції і законних прав українського народу, а захист президента Леоніда Кучми".

Крім того, за інформацією депутата, "в деяких з чотирьох юридичних установ, висновки яких підтримали можливість обрання Леоніда Кучми втретє на посаду президента, зокрема у Харківській юридичній академії ім. Ярослава Мудрого, висновки вчених-правознавців, які вони готували для Конституційного Суду, повністю суперечили тим висновкам, які були направлені керівництвом цих навчальних закладів до Конституційного Суду".

"Якщо "голосування" руками у Верховній Раді було відвертим і очевидним для всіх фарсом, то рішення Конституційного Суду може мати трагічні наслідки для перспектив політичного процесу в Україні. Адже саме рішеннями Конституційного Суду може бути зроблена спроба легітимізувати фарс в якості закону", - говориться в коментарі.

"Зі свого боку, хочу заявити, що опозиція готова до такого розвитку подій. Вона діятиме адекватно, беручи своїм головним союзником народ. Я впевнений, що ніякі рішення Конституційного Суду та інших дискредитованих органів державної влади зрештою не зможуть встояти проти простого і зрозумілого населенню положення про те, що джерелом усієї влади в Україні є саме народ", - наголосив Томенко.

Як відомо, у вівторок Конституційний Суд дозволив діючому президенту Леоніду Кучмі балотуватися на посаду президента у 2004 році, оскільки його перший термін перебування на цій посаді пройшов до прийняття чинної Конституції.

Читайте також:

КУЧМА ЗА РІШЕННЯМ КС МОЖЕ БАЛОТУВАТИСЯ В ПРЕЗИДЕНТИ У 2004

Кучма може балотуватися у 2004. Тлумачення Конституційного суду

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...