Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Тепер до Кучми прийде Коляда і вмовлятиме балотуватися втретє..."

Вівторок, 30 грудня 2003, 14:18
Звершилось. Конституційний суд вручив Кучмі подарунок, зробивши реальним ще один сценарій його безболісного майбутнього – третій термін президентства. Який, виявилося, буде ніяким не третім, а лише другим.

Стане Кучма балотуватися в 2004 чи просто лякатиме, підштовхуючи політреформу, але Конституційний суд свою справу зробив. Ілюзій щодо цього органу влади більше не існує.

Лідер "Нашої України" Віктор Ющенко не був здивований таким рішенням і дипломатично заявив, що після рішення "є підстави сумніватися у незалежності судової системи взагалі і Конституційного суду зокрема".

Він назвав рішення КС розчаруванням 2003 року. "Ще ніколи так відверто судді не служили інтересам певних кланів, а не законам України", - говориться в його коментарі, поширеному прес-службою блоку.

"Сенсації не відбулося. Уже місяць Конституційний суд готував відповідну атмосферу у суспільстві, збираючи думки "незалежних" експертів, які дивували своєю одностайністю. Але до останнього вірилося, що люди із вищою освітою вміють рахувати до трьох", - каже Ющенко.

"Тепер в Україні є не лише власні поняття про демократію, але і своє неповторне бачення арифметики", - наголосив лідер "Нашої України".

А заступник голови комітету Верховної Ради із закордонних справ, також "нашоукраїнець" Ігор Осташ пророчить Конституційному суду "дуже серйозний підрив авторитету".

Він наводить у приклад українському Конституційний суд Росії, який свого часу прийняв рішення, що Борис Єльцин перебував на посаді президента другий термін, і цим зняв можливість його балотування на третій термін.

"КС перетворився в інструмент обслуговування влади в Україні", - цитує Осташа УНІАН.

У цьому зв’язку він пророкує "незадоволення опозиційних сил" і "можливі заходи щодо політичної оцінки" рішення. Рішення КС, за словами Осташа, показує рівень демократичності Конституційного суду і демократії в Україні в цілому.

Крім того, депутат попереджає суддів і президента про праведний гнів Європи. Рішення буде "дуже негативним симптомом для Ради Європи і Венеціанської комісії і серйозно вдарить по авторитету України", - говорить він.

Член БЮТ Сергій Головатий рішення КС назвав медичним терміном – "формальне мислення". Так в медицині називають симптоми ряду психічних захворювань, зокрема шизофренії, коли людина буквально сприймає оточуючий світ.

"Тут найбільш доречний анекдот про Вовочку. Вчителька питає його: "Чому ти не був 2 дні в школі?". Він каже: "Бо в перший день я упісався, і мама повісила труси сушитися на мотузку". "А в другий день чому не був?" - перепитує учителька. "Бо в другий день я ішов до школи, але побачив ваші труси на мотузці і подумав, що ви теж упісалися і не пішли до школи".

"Оце такий рівень нашого Конституційного суду – формальне мислення. Вони роблять висновки по трусах, які висять на мотузці", - розповів Головатий "Українській правді".


 
 
Ще один БЮТівець, голова УРП "Собор" Анатолій Матвієнко взагалі називає суддів зрадниками, а можливе третє пришестя Кучми – трагедією, і пророкує Кучмі багато "колядників".

"Немає сумнівів, що у нас є 11 зрадників", - сказав він в інтерв’ю УНІАН, додавши, що рішення взагалі продемонструвало відсутність в Україні Конституційного суду.

За його словами, глава адміністрації президента Віктор Медведчук "обійшов кожного суддю напередодні цього рішення".

Матвієнко переконаний, що рішення показало відсутність жодної надії на те, що діюча влада "має якусь моральність і думає про добробут країни", і продемонструвало, що "влада думає виключно про своє самозбереження".

Тепер зрозуміло, говорить він, "чому так тиснули на парламент, чому так намагались будь що попередньо схвалити зміни до Конституції до Нового року".

"Тепер вони очікують, що всі прийдуть з Колядою і благатимуть Кучму балотуватися на наступний термін. Він буде відмовлятися, але потім підуть телеграми, ходоки. Це очікуваний сценарій №2: багатосерійний фільм у жанрі трагедії "Кучма-1", "Кучма-2", "Кучма-3", - каже депутат.

Матвієнко сподівається, що український народ не сприйме такого рішення КС, і закликає всіх громадян держави вимкнути телевізор під час новорічного звернення президента.

"Маючи такий Конституційний суд уже, на жаль, не важливо, якою є або буде Конституція – адже Основний Закон буде постійно перекроюватися за бажанням влади", - вважає лідер непарламентської партії "Яблуко" Михайло Бродський.

Він вважає, що Верховна Рада другого скликання і її спікер Олександр Мороз несуть відповідальність за те, що в 1996 році, під час ухвалення Конституції, президентові було надане право брати участь у формуванні Конституційного суду.

"Після реалізації владою політичної реформи, коли в з'їзду суддів відберуть право брати участь у формуванні цього конституційного органа, рішення КСУ можуть стати ще "більш специфічними", - додав Бродський.


 
 
А лідер Компартії Петро Симоненко у рішенні Конституційного суду побачив "пороки всієї системи політичної влади в Україні".

"Для нас, комуністів, абсолютно ясно, що рішення КС або інших органів судової і виконавчої влади, засновані на бажанні "хазяїна", і сьогодні, і надалі неминучі". Врятувати може "радикальна і повномасштабна політична реформа", - говорить головний комуніст у своїй заяві.

"Не змінивши систему політичної влади, не провівши радикальні соціально-економічні перетворення, не передавши владу під контроль трудящих, нам не вдасться поліпшити життя простих людей, вселити надію на майбутнє в їхні серця".

Симоненко закликає "аж до ліквідації посади президента і переходу до прямого народовладдя", що "відстоюють сьогодні депутати-комуністи".

"І саме проти такої реформи, проти передачі влади під контроль народу і за збереження нині існуючої політичної системи "бандократії" виступає право-націоналістична "опозиція".

Хоча коментар стосувався вердикту КС, Симоненко не втримався і перелічив усіх, кого він вважає право-націоналістичною опозицією: "Наша Україна", БЮТ і "її сателіти, що рядяться в "личину соціалістів".

"Коментувати висновок КС спокійно не можна, бо ідеться про юридичний ідіотизм. Вердикт КС говорить про відсутність конституційного судочинства в державі", - сказав "УП" лідер СПУ Олександр Мороз.

На його думку, вердикт КС "створює нову політичну ситуацію".

"Якщо Кучма вирішить балотуватися - це значить, що будуть задіяні фальсифікації та адмінресурс. Інакше люди за нього просто проголосувати не можуть. І якщо він має самоповагу та розуміння ситуації, то балотуватися не буде", - додав Мороз.

Водночас, на думку Мороза, висновок Конституційного суду є "сигналом для опозиції для об'єднання зусиль у справжній політреформі, а не тому сурогаті, який був проголосований парламентом і знову направлений до КС".

На думку Мороза, дозвіл Кучмі балотуватися у 2004 має на меті "підштовхнути голосування змін до Конституції". Він не виключає, що в остаточному варіанті буде проголосована норма, що президента можна обирати парламентом ще цього скликання.

Однак Мороз вважає, що "люди відгукнуться на це рішення і приведуть можновладців до тями".


 
 
Нервові реакції опозиціонерів контрастно перебиває своєю поблажливістю координатор "більшості" Степан Гавриш.

В інтерв’ю УНІАН він був найоригінальнішим: прийняття рішення щодо участі у президентських виборах 2004 року - це виключне право президента Леоніда Кучми.

Водночас, коментувати саме рішення Конституційного Суду Гавриш відмовився, посилаючись на те, що не читав його.

У зв’язку з цим "Українська правда" пропонує Гавришу виправити такий стан речей, прочитавши рішення КС на нашому сайті. Члени СДПУ(О), з якими "УП" намагалася зв'язатися напряму або через прес-секретарів, від коментарів відмовилися.

Водночас радник Медведчука політолог Михайло Погребинський вважає "малоймовірною" участь Кучми в президентських виборах 2004 року.

"Досить ясно було сказано Кучмою, що він не має наміру брати участь у президентських виборах. Сценарій, коли Кучма бере участь у кампанії, я не розглядав - таких сценаріїв немає, і вони дуже малоймовірні", - сказав Погребинський в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Разом з тим, Погребинський висловив здивування у зв'язку з "різкою реакцією опозиції".

"Вона так жваво переконана в слабкості чинної влади і в той же час у паніці від такого рішення КС!" - сказав Погребинський.

Політолог вважає, що прийняте судом рішення "не було несподіваним". "Професійні юристи коментували його як найбільш ймовірне через те, що рішення повинно бути прив'язане до чинної Конституції, що скасувала всі чинні раніше законодавчі акти", - сказав він.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування