Ющенко – політик 2003 року. Литвин – невдаха року

Середа, 31 грудня 2003, 13:54
Віктор Ющенко став політиком року, Володимир Литвин – його невдахою. Подія, з якою асоціюється цифра 2003 – внесення змін до Конституції.

Свій внесок у епідемію визначення героїв року "Українська правда" вирішила зробити шляхом опитування людей, безпосередньо причетних до політики. Ми зателефонували двадцятьом особам, серед яких порівну представників фракцій більшості та опозиції, а також політологів.

За перше місце в номінації "політик року" ми нараховували три бали, за друге – два, за третє – один. Політиком року можна було називати будь-кого, без прив'язки до характеристики героя – зі знаком плюс чи мінус.

Результат виявився несподіваним. Попри програш у багатьох конфліктах року, першим виявився Віктор Ющенко з 21 балом. Віктор Медведчук не дотягнув до нього чи то один, чи то два бали – це залежить від того, враховувати за главою АП бал, наданий Олександром Морозом, чи ні. Просто лідер СПУ сказав не зовсім чітко. Однак, в будь-якому разі, це на загальний підсумок не впливає.

Наближення своєї пенсії Кучма може помітити по лише третьому місцю, яке він посів у загальному заліку. Поза п'єдесталом залишився Янукович – він четвертий.

Литвин же став невдахою року, оскільки у цій номінації його прізвище називалося найчастіше. При чому погоду спікеру зіпсував останній парламентський тиждень, коли він погодився проводити голосування руками за зміни до Конституції.

Політична ж реформа стала безумовним фаворитом у номінації "подія року". Дехто прогнозує, що і через 365 днів вона також буде визначена як головна подія року 2004.

Сподіваємося, вам будуть цікаві думки опитаних "Українською правдою" експертів – інколи толерантні, але частіше різкі, і завжди несподівані.


Кость Бондаренко, політолог

Політик року:
1. Кучма
2. Ющенко
3. Янукович

Чому? Навколо Кучми крутилася вся політика, у його фарватері рухалися решта політиків, зокрема й опозиція, всі виконали його роль.

Ющенко в цьому році, нарешті, кілька разів проявив бійцівські якості, показав, що в нього є м'язи і якості справжнього чоловіка. Він перестав бути П'єро, продемонстрував волю й здатність тримати удар.

Янукович теж показав непогані бійцівські якості. Він здобув кілька перемог: вивів Кабмін з-під контролю АП, зокрема ліквідувавши пункт 5 закону про адміністрацію президента, позбувся держсекретарів, вистояв у продовольчій кризі. Янукович багато попрацював на зовнішньому напрямі. До середини року, коли ще діяв бойкот на Кучму, йому доводилося їздити, тож здійснив найбільше поїздок з усіх прем'єрів. Показав здатність співпрацювати з парламентом: протягнув і бюджет, і програму уряду, й призначення Чечетова.

Аутсайдер року: опозиція в цілому.

Чому? Опозиція за сприятливої кон'юнктури захопилася не своїми іграми, втратила свої можливості, а наприкінці року сфальшивила, продемонструвавши какофонію, зігравши кожен свою роль.

Подія року: призначення Марчука міністром оборони.

Багато хто недооцінює цю подію. Вони в наступному році рватимуть волосся. Адже вся інфраструктура силових відомств склалася навколо цього призначення, різні призначення - вже як наслідок цієї події. Поки Марчук сидить у тіні, але в наступному році, думаю, гучно заявить про себе, бо міністр оборони – хороший стартовий майданчик.

Микола Гапочка, заступник голови Аграрної партії, депгрупа "Народний вибір"

Політик року:
1. Литвин
2. Медведчук
3. Янукович

Чому? В цьому році центр політичної ситуації змістився в парламент, головні рішення проводились через Верховну Раду, і дуже багато залежало від уміння Литвина знайти спільну мову і правильно повестись. Медведчук – його заслуга в тому, що вдалося знайти ту модель реформи, яка виявилася найбільш прийнятною, і реалізувати її у законопроекті. Януковичу вдалося вперше згуртувати уряд і парламент і злагоджено працювати протягом року.

Аутсайдер року: Ющенко.

Чому? На жаль, йому не вдалося нічого реалізувати, і в маневруванні не продемонстрував нічого нового. Він виявився загнаним у глухий кут.

Подія року: Бюджет. Оскільки політреформа ще в процесі. Те, що ми змогли прийняти бюджет в цивілізовані строки, що затверджено місцеві бюджети. Ця подія, на мою думку, має значення для всіх прошарків населення.

Сергій Головатий, президент Української правничої фундації, фракція Блоку Юлії Тимошенко

Політик року:
1. Янукович
2. вакантне
3. вакантне

Чому? Бо Янукович виграв у Медведчука все, що той хотів виграти у Януковича.

Аутсайдер року: Медведчук.

Чому? Бо все програв Януковичу. Все, що планував виграти протягом цього року.

Подія року: Презерватизація комуністів у Верховній Раді із закликом "щоб не розмножувалися". Бо альянс Медведчука-Симоненка – це трагедія для рядових комуністів.

Анатолій Гриценко, президент Українського центру економічних і політичних досліджень імені Разумкова

Політик року:
1. Олександр Чалий, Хорошковський, Єрмілов, Гайдук, Марчук
2. Гайдук, Олександра Тодійчук
3. Бутейко

Чому? Я даю оцінку не політикам в значенні "політикал енімал", мета яких - просування по владним щаблям, а політикам, які на своєму посту намагалися найбільше зробити в інтересах держави і народу.

Чалий, Хорошковський, Єрмілов, Гайдук, Марчук вперше на засідання уряду виступили на захист інтересів України в питанні ЄЕП. Гайдук і Тодійчук (уповноважений України з питань євразійського нафтотранспортного коридору) відстоювали інтереси України в питанні "Одеса-Броди". Антон Бутейко публічно висловив свою незгоду з президентом і подав у відставку з посади посла в Румунії.

Невдаха року: Литвин, Медведчук, Кучма.

Чому? Литвин є людиною, яка щиро і досить послідовно вірила і намагалася зробити парламент незалежним органом влади. Але наприкінці року він перекреслив те, що робив, підписавшись під законопроектом, який був прийнятий нелегітимно, з порушенням закону і регламенту.

Медведчук мав найбільший вплив на процеси в державі, але не зміг його використати на користь України і народу, а просував лише власні інтереси та інтереси СДПУ(О).

Кучма – людина, що за роки правління припустилася багатьох помилок, хоча зробила і дещо корисне. Останні всі його дії були безсистемні, рефлективні, за якими стояло лише бажання зберегти владу і гарантувати своє майбутнє.

Подія року: Криза Тузли, яка завдала шкоди двостороннім відносинам України і Росії. Відправлення українських військових до Іраку, хоча зрозуміло, що робилося це для підвищення іміджу Кучми. І метушня навколо політреформи, яка не завершиться нічим позитивним, але відволікатиме всі гілки влади від вирішення нагальних проблем.

Олександр Дергачов, політолог:

Політик року:
1. Янукович
2. Ющенко
3. Симоненко

Чому? Янукович став політиком, він набирає рейтинг, який є вищим, ніж автоматично стає у прем’єра, він має важелі впливу на парламент, розбудував партію. Крім того, гарно вивчив українську мову, перевершив президента, а поряд з Азаровим виглядає взагалі Златоустом.

Ющенко став більш реалістично діючим політиком з новим досвідом, з більшим внутрішнім запалом. Колись нічого не прагнув і казав, що обставини його тягнуть до більшої ролі. Сьогодні більш цілісний.

Симоненко почав виконувати частку партійної програми, яку не можна виконати взагалі. В підтримці того варіанту реформи, який передбачає вибори на пропорційній основі, окреслив вузькі межі маневру для влади, це пастка для влади – вибори на пропорційній основі.

Невдаха року: Литвин.

Чому? Він працював краще, ніж можна було сподіватися. Але при цьому він - заручник обставин. І він втратив шанс перетворитися на самостійного політика. Не міг відмовитись від зобов’язань і залежності. На 2/3 Литвин – маріонетка. Підпис під останнім голосуванням змін до Конституції – тому свідчення.

Подія року: обіцянка Кучми американському послу не домагатися пролонгації своїх повноважень.

Юлій Йоффе, голова політради партії "Трудова Україна", фракція "ПППУ-Трудова Україна"

Політик року:
1. Кучма
2. Литвин
3. Янукович

Чому? Кучмі вдалося владнати політичний сплеск. Литвин дуже виріс. Я ніколи не думав, що тиха і кабінетна людина, яка живе в різних історичних документах, може проявити такий твердий характер. Янукович: вперше бюджет не керувався вручну.

Невдаха року: вакантне.

Чому? Мені соромно за тих, хто дудів у дудки в парламенті. Але так само соромно за те, що відбувалося в Донецьку.

Подія року: ухвалення в першому читанні змін до Конституції. Перехід до парламентської республіки дозволить розпорошити в свідомості людей поняття доброго і злого царя. Це великий крок вперед до правової держави.

Георгій Крючков, фракція Комуністичної партії

Політик року:
1. вакантне
2. Кучма
3. Янукович

Чому? Кучма зумів викрутися з усіх ситуацій, хоча це не значить, що я до нього позитивно ставлюся. Навпаки. Янукович зумів затвердитися як прем'єр.

Невдаха року: Ющенко.

Чому? Він втратив усе, що мав, і виявився банкрутом. Показав, що не може бути інтегруючим фактором, оточив себе агресивними людьми, втягнувся у авантюру у Верховній Раді і перекреслив себе як перспективного політика.

Подія року: Криза Тузли і вихід із неї. А також пройдений перший етап політреформи.

Юрій Луценко, фракція Соціалістичної партії

Політик року:
1. Путін
2. Медведчук
3. Ющенко

Чому? Путін зумів виграти Рік Росії в України з такою перевагою, що продовжив його і на наступний. Медведчук зумів не програти у війні з усією країною, Ющенко зумів зберегти свій рейтинг.

Невдаха року: Симоненко.

Чому? Симоненко – довів, що бездіяльність КПУ у акції "Україна без Кучми" була не трагічною помилкою, а усвідомленою діяльністю на співпрацю з Кучмою, що проявилася у грудні 2003.

Подія року: Не було. Набір подій, від політичної реформи до кризи Тузли, від зростання цін на хліб до зменшення мінімальної зарплати – це не події, а ознаки Кучми, який все ще при владі.

Володимир Малинкович, керівник київського відділення Міжнародного інституту гуманітарно-політичних досліджень

Політик року:
1. Медведчук
2. Ющенко
3. Мороз

Чому? Медведчук відповідав за політичну лінію держави, був сірим кардиналом. Ющенко був лідером опозиції, якому вдалося стати кандидатом №1 на посаду президента, він несе відповідальність за опозицію. Мороз був найбільш послідовним прихильником політреформи.

Невдаха року: Гайдук.

Чому? Бо втратив свою посаду віце-прем'єра.

Подія року: Ухвалення у першому читанні законопроекту змін до Конституції.

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України

Політик року:
1. вакантне
2. всі чотири лідери опозиції: Ющенко, Симоненко, Мороз і Тимошенко
3. влада

Чому? Четвірки не існувало з самого початку. Просто опозиційні сили в силу свого досвіду узгоджено працювали проти владного режиму, в тому числі у конституційному процесі. Демарш комуністів можна по-різному оцінювати. Але у нас не було з ними таких глибоких взаємозобов'язань, щоб називати те, що відбулося, зрадою.

З боку влади, яка на третьому місці, можна назвати Януковича, Медведчука, Литвина, які проявляли активність.

Аутсайдер року: Гавриш.

Чому? Його успіх – це ілюзія. У нього настільки залежна роль, що не хочеться про неї і говорити.

Подія року: позиція парламенту влітку 2003, коли Верховна Рада не допустила реалізацію фальшивки АП під виглядом політреформи. Друга подія року – це знакова для нас: прийняття Соцпартії в Соцінтерн. Скандали і невдалі рішення року – це криза Тузли і відправлення українських миротворців до Іраку.

Віктор Небоженко, політолог

Політик року:
1. вакантне
2. Ющенко
3. Медведчук

Чому? Вся політика оберталася навколо них.

Аутсайдер року: Порошенко.

Чому? Не реалізувався жоден його план ані в бізнесі, ані в політиці.

Подія року:

1. Смерть Саши Кривенка. Це дуже особисте, але по силі як 11 вересня для когось.
2. Політреформа. Почали з демагогічних пасажів, щоб заповнити політичний вакуум, а закінчили найжорсткішими драками.

Микола Оніщук, заступник голови Партії промисловців і підприємців, фракція "ПППУ-Трудова Україна"

Політик року:
1. Медведчук
2. вакантне
3. вакантне

Чому? Медведчук найбільше впливав на архітектуру політики в 2003. Інших, хто міг би впливати хоча б подібною мірою, я не бачу.

Невдаха року: Ющенко.

Чому? Він, на жаль, програв все, що міг.

Подія року: Не було. Конституційна реформа тільки починається, Тузла – ви бачите, що з того вийшло. Це той випадок, коли, як кажуть, першу премію не присуджують.

Сергій Осика, група "Народовладдя"

Політик року:
1. Кучма
2. Медведчук
3. Литвин

Чому? Коментар відсутній.

Невдаха року: вакантне.

Чому? Невдах багато, політиків мало.

Подія року: Голосування за попереднє схвалення змін до Конституції. Це епіцентр усіх політичних відносин, які склалися протягом року. Від цієї події залежить наступний рік і, можливо, роки після того.

Михайло Погребинський, керівник Центру політичних досліджень і конфліктології, радник глави адміністрації президента:

Політик року:
1. Медведчук
2. Кучма
3. Литвин

Чому? Всі задачі, які Медведчук поставив перед собою на початку року, були виконані. Кучма також виконав майже всі задачі, які перед собою ставив. Литвин увійшов в цей рік як фігура, від якої нічого серйозного не очікували, але він багато зробив.

Невдаха року: вакантне.

Подія року: Ухвалення у першому читанні законопроекту змін до Конституції.

Володимир Полохало, шеф-редактор журналу "Політична думка"

Політик року:
1. Янукович
2. Тимошенко
3. Ющенко

Чому? Янукович сповна скористався своїм ресурсом як прем'єр, зумів утриматися на посаді, посилив позиції на загальноукраїнському рівні донецького клану, підняв рейтинг до 11% і зумів в конкуренції з іншими кланами найменше набрати мінусів, найбільше плюсів.

Тимошенко – весь адміністративний ресурс, який був кинутий проти неї з початку року, суди, гоніння на членів сім'ї, прокуратура – не принесли жодного успіху. Свій рейтинг втримала. Координатор опозиційних сил.

Ющенко – утримав свій рейтинг, радикалізувався і на 70% збагнув, що ним маніпулювали і в нього немає жодного шансу, якщо піде на компроміс із угрупованнями (донецькими) або буде спадкоємцем Кучми з волі самого Кучми.

Невдаха року:
1. Тігіпко. Попри інтенсивну PR-діяльність і гарну позицію не зміг підняти рейтинг.
2. Литвин. Він блискуче завершив минулорічну сесію, став справжнім спікером; але такою ж мірою провально завершив цю сесію, ставши простим технічним виконавцем волі Медведчука в парламенті, і показав несамостійність як спікер Верховної Ради.

Подія року: майбутнє новорічне звернення Кучми, тому що це відбувається в останній раз. Це найвизначніша подія для України, особливо для громадянського суспільства. Він втратив шанси керувати країною.

Володимир Рибак, постпред уряду у Верховній Раді, фракція "Регіони України"

Політик року:
1. Кучма
2. Янукович
3. Литвин

Чому? По-різному можна оцінювати президента, але Україна – єдина країна СНД, де забезпечено спокій. І саме завдяки президенту. Янукович: цей рік увійде в історію як рік чіткої економічної стабілізації. Щодо Литвина, то при усіх складнощах парламенту він працює. І саме завдяки спікеру.

Невдаха року: вакантне.

Подія року: вакантне.

Олег Рибачук, фракція "Наша Україна"

Політик року:
1. Ющенко
2. Медведчук
3. Кучма

Чому? Якщо взяти двобій Ющенко-Медведчук, то Медведчук має в цій державі все, майже повноваження президента. Але результат де? Кучма в 2003 не був центровим, він багато здавав, останні півроку я взагалі не бачив його ініціатив.

Аутсайдер року: Симоненко, Литвин.

Чому? Останні ігри створюють для Симоненка складну політичну ситуацію на наступний рік. Це видно по реакції Юлі і Соцпартії – вони ж з комуністами були партнери. Зараз Симоненко як публічний політик у тупику. Він підписав угоду четвірки не підтримувати зміни до Конституції, але навіть це порушив. І зараз перед очима він має приклад російських комуністів.

Литвин – він у кінці року втратив статус незалежного спікера. Я не думаю, що він завоював довіру більшості, але втратив її з боку опозиції. Весь рік він ішов рівно, але в кінці "злив воду".

Подія року: голосування за внесення змін до Конституції. Опозиція, протестуючи проти цього, нічого нового не зробила. Але ми бачили дії влади, яка до того на кожному кроці запевняла, що легко знайде 300 голосів.

Володимир Сивкович, фракція "Регіони України"

Політик року:
1. Комуністи як явище
2. Кучма
3. Медведчук

Чому? Комуністи в цьому році зіграли багато і гарного і поганого, вони ведуть свою політику. Кучма під кінець другого терміну зрозумів силу своїх повноважень і величезну загрозу для країни, які вони становлять. Тому вирішив змінити політичну систему. Медведчук за цей рік, як ніхто інший в країні, створив для своєї партії максимальні блага, сконцентрував максимальний адмінресурс для вирішення питань.

Невдаха року: вакантне.

Чому? Всі потрошку були невдахами, всі робили потрошку проти своєї волі чи заради свого Я.

Подія року: Не було. Можна було б назвати зміну політичної системи, але це відноситься вже до наступного року.

Борис Тарасюк, лідер Народного Руху України, фракція "Наша Україна"

Політик року:
1. Ющенко
2. Мороз
3. Тимошенко

Чому? Ющенко має найбільшу популярність у нашому суспільстві, з ним українці пов'язують своє майбутнє. Він довів здатність вирішувати найскладніші завдання держави. Мороз і Тимошенко мають вже стабільно доводять свою послідовність, ця трійка може утворити потужну політичну коаліцію під вибори президента-2004.

Невдаха року: Кучма.

Чому? Це людина, дії якої суперечать національним інтересам держави, хоча при цьому він залишається президентом.

Подія року: Позитивних подій не знайшов. Найбільш скандальна подія – це україно-російські стосунки і криза Тузли.

Микола Томенко, директор Інституту політики, фракція "Наша Україна"

Політик року:
1. Ющенко
2. Янукович
3. Симоненко

Чому? В цьому питанні я солідаризуюся з українським народом, який у такому порядку розставив цих діячів за рейтингом популярності.

Аутсайдер року: Конституційний суд. Він відзначився двічі. Перше рішення – це добро на зміни Конституції, які передбачають обрання президента у Верховній Раді. Друге – це право Кучми балотуватися в 2004. Більше до КС немає довіри, зліквідовано останній орган, який мав захищати Конституцію.

Подія року: Голосування руками за зміни до Конституції. З точки зору майбутніх наслідків – це дуже цікавий прецедент. Відбувається боротьба за парламент антипарламентськими методами, іде картина, де Шуфрич по телефону називає результати голосування. Загалом, той день – це діагноз сучасної України. Якщо раніше це були плівки Мельниченка – то тепер голосування руками змін до Конституції.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...