Якщо Кучма й далі тягтиме Україну в ЄЕП, Україна може втратити Галичину?

Субота, 10 січня 2004, 12:27
Майже половина львів'ян задекларувала свою готовність до боротьби за самостійність Галичини в разі приєднання України до союзу з Росією.

Такі настрої зафіксувало соціологічне опитування, проведене у Львові 11-18 грудня (опитано 800 осіб, вибірка – квотна імовірнісна, репрезентативна за статтю та віком), повідомляє "Поступ".

На запитання "Якщо змоделювати ситуацію, за якої б Україна приєдналася до союзу Росії з Білоруссю, то як би з позиції галичанина ви діяли?" 46% львів'ян відповіло: "Боролись би за самостійну Галицьку державу".

Ще 16% вважає достатнім домогтися автономії від Києва; трохи менше ніж третину львів'ян (30%) такі проблеми не хвилюють, а 3% привітає реалізацію змодельованої питанням ситуації.

У своїх відповідях усі демографічні категорії Львова виявилися майже ідентично структурованими – різниці у відсотках відповідей респондентів різної статі, віку та освіти не перевищували похибку опитування.

Щодо політичної прихильності опитаних, то серед потенційного електорату Віктора Ющенка у Львові евентуальних борців за унезалежнення Галичини 49%, прихильників союзу з Москвою – 0,6%; серед лівого електорату (Симоненко) прихильників першого варіанта нема, натомість 57% вітало би союз із Росією.

Електорат Юлії Тимошенко налаштований так – 43% vs 2%, Георгія Кірпи – 51% vs 6%. Радикальніше за ющенківський електорат настроєні хіба можливі виборці Тараса Чорновола, якби він кандидував на посаду президента (відповідно 69% і 0%).

Грудневе опитування щодо реакції львів'ян на союз Києва з Москвою проводиться у Львові четвертий рік поспіль; з кожним роком зростає кількість львів'ян, які у відповідь на проросійські настрої офіційної України вимагають унезалежнення Галичини від загальнодержавної політики – чи то у формі автономії, чи державної окремішності.

Порівняно з минулим роком, кількість і перших, і других збільшилась на два відсотки, в цілому їх кількість досягла 61%.

Характерно, що і серед львівських росіян тих, хто готовий боротись "за самостійну Галицьку державу", стало більше за ці роки вдвічі, але паралельно у півтора рази збільшилась кількість тих, що вітали б приєднання України до Росії, зазначає видання.

"Якщо ще рік тому ситуація, змодельована в соціологічному опитувальнику, дуже багатьом видавалося фантасмагорією, нині її реалізація є радше квестією технології ратифікації Договору про ЄЕП", - выдзначає газета.

"Очевидно, що виявлені дослідженням настрої в Галичині не є нормальними для держави, але є цілком передбачуваною і нормальною реакцією на ненормальність держави", – пише "Поступ".

"Так само передбачуваною є і реакція Києва на такі настрої – боротися з наслідками, не торкаючись причин, які ці наслідки спричинили. Уже нині соціологічна служба, що проводила опитування, наполегливо просила не оприлюднювати її назви, остерігаючись наслідків", – зазначає газета.

"Крок за кроком Київ витісняє в уяві галичан свій образ правічної столиці, натомість все більше формуючи образ ворожої столиці. Ситуація у нас все більше починає нагадувати ситуацію в країнах Балтії, коли велика частина росіян голосувала за їх незалежність, щоби вирватися з цупких обіймів своєї історичної батьківщини", – пише "Поступ".

Газета висловлює сподівання, що настрої у Галичині можуть стати застереженням для влади.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування