Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Помилка Кучми затягне Україну в міжнародну ізоляцію - лідер СДПУ(О)

Субота, 10 січня 2004, 13:07
Лідер фракції СДПУ(О) Леонід Кравчук вважає, що наслідком "неправильного або неточного кроку" Леоніда Кучми після дозволу балотуватися в президенти у 2004 році може стати "ізоляція України від Заходу".

Про це Кравчук заявив у інтерв'ю газеті "День", коментуючи рішення Конституційного суду про те, що Кучма може брати участь у виборах президента ще раз.

Водночас Кравчук не уточнив, за якого рішення Кучми Україна потрапить у опалу на Заході. "Я не буду рекомендувати президентові Кучмі, яке рішення приймати — це його особиста справа. І справа досить делікатна сама по собі", – зазначив він.

"Хотілося б лише, щоб це рішення [Кучми після дозволу балотуватися в 2004] було на користь Україні і сприяло б зростанню її міжнародного авторитету", – додав Кравчук.

"Але для мене як для першого президента найважливіше, щоб це рішення було на користь Україні, розвитку демократії, щоб це було цивілізовано, і щоб цивілізовані країни оцінили дії президента Кучми як демократичні".

На думку Кравчука, після неправильного рішення Кучми і відповідної ізоляції України на Заході це "відкриє нам одну-єдину дорогу – в обійми Росії". "Це для мене, як для людини, яка стояла біля витоків незалежності сучасної України, було б політичною трагедією".

Коментуючи рішення Конституційного суду, який дозволив Кучмі балотуватися в 2004, Кравчук зазначив: "Ми маємо перший склад КС, і в нього є багато проблем – економічних, політичних, особистісних".

"Висота відповідальності Конституційного суду – висота відповідальності, я наголошую – перед Конституцією, правом і демократією зараз не настільки висока, як би цього хотілося", – додав він.

На думку Кравчука, існує думка, що рішення КС має налякати опозицію, щоб вона прискорила політреформу.

"Зробили президента Кучму і главу АП Віктора Медведчука "страшилками" для опозиції. Мовляв, якщо ви не приймете політичну реформу, то президент Кучма піде на третій термін, і вам буде ще гірше. Я загалом проти такого приниження посадових осіб і такого тиску. Я хочу, щоб вибір був свідомий", – пояснив він.



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування