Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Пінчук і Ахметов спробують збільшити присутність у Росії?

Понеділок, 12 січня 2004, 12:21
Україна протягом найближчого часу має намір повернутися до переговорів щодо квоти на поставки українських труб до Росії, оскільки питання ще не вичерпане.

Про це заявив неназваний представник Міністерства економіки України, про що пише російська газета "Ведомости".

Як відомо, 5 січня 2004 Україна і Росія підписали угоду щодо квот на імпорт українських труб. За нею розмір квоти на 2004 рік складає 715 000 тонн, з них 230 000 – це труби великого діаметру. Також ця угода передбачає проведення додаткових консультацій про обсяги поставок у 2005 році.

Генеральний директор об'єднання "Укртрубпром" Леонід Ксаверчук вважає, що розмір квоти повинен відповідати динаміці змін російського ринку труб, а не залишатися на рівні 2001 року.

В той же час російські виробники труб також незадоволені підписаною угодою.

Генеральний директор з маркетингу Трубної металургійної компанії Сергій Білан вважає, що зростання використання труб у 2004 році не очікується, а українська сторона користується тим, що російські чиновники "взяли під козирок" та "збільшують вдвічі ВВП", тому й намалювали бурхливий зріст ринку в майбутньому.

Директор із зв'язків з громадськістю Челябінського трубопрокатного заводу Анна Левітанська зауважила, що добре, що угоду підписано лише на рік. Левітанська сподівається, що за цей час уряд побачить їх правоту, і наступна угода буде кращою.

Попередні три роки діяла угода про обмеження імпорту українських труб в розмірі 620 000 т. Дія угоди закінчувалася навесні 2004 року, тому сторонам було необхідно підписати нову угоду до 1 січня 2004 року.

Російські виробники наполягали на збереженні розміру квоти, а українські вказували на те, що використання труб в Росії бурхливо росте, і добивалися збільшення своєї квоти до 790 000 т. Російська сторона була впевнена, що підписання відбудеться 29 грудня, але цього не сталося.

Перед Новим роком Мінекономрозвитку направило до уряду пропозицію про введення заборонного мита на український трубний імпорт. Реакція української сторони була досить швидкою, і 5 січня угоду було підписано.

У 2003 році квота на імпорт до Росії українських труб складала 620 000 т, але восени російські користувачі наполягли на її збільшенні на 120 000 т труб великого діаметру. За 2003 рік українські виробники повністю вибрали свою квоту, яка склала 740 000 т.

Як відомо, найбільшими виробниками труб в Україні є підприємства, що входять у холдинги Віктора Пінчука ("Інтерпайп") і Ріната Ахметова (Харцизький трубний завод, який входить у об'єднання "СКМ").

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування