Марчук спростовує, що українці виїдають очі газом іракським безробітним

Понеділок, 12 січня 2004, 13:14
Міноборони України спростовує повідомлення, що українські миротворці в Іраку застосували сльозоточивий газ для розгону демонстрації у місті Ель-Кут.

"Прес-служба Міністерства оборони України уповноважена заявити, що поширене повідомлення не відповідає дійсності", – ідеться у заяві відомства Марчука, яке спростовує повідомлення ЗМІ з посиланням на телеканал "Аль-Джазіра".

"За повідомленням начальника оперативного відділу 5 ОМБр підполковника Володимира Бігуна, у місті Ель-Кут дійсно відбувається демонстрація мирного населення, яке вимагає працевлаштування у провінції Васіт та підвищення заробітної платні вже працюючим".

Міноборони повідомляє, що для контролю ситуації та запобігання протиправним діям демонстрантів залучено українських миротворців – два взводи військової поліції та військовослужбовців двох механізованих підрозділів.

За словами прес-служби, українське командування ознайомилося з вимогами демонстрантів. "Ситуація в місті Ель Кут залишається контрольованою", – зазначається у повідомленні.

Довідково Міноборони повідомляє, що до спеціальних засобів підрозділів військової поліції українців входять кийки, електрошокери, пістолети "Форт-12Р" з гумовими кулями та газові балончики типу "Терен".

"Втім, від початку виконання оперативних завдань в Іраку з серпня 2003 року і до цього дня не було жодного випадку застосування українськими миротворцями засобів спеціального призначення, і зокрема сльозоточивого газу", – зазначає Міноборони.

Прес-служба відомства Марчука також повідомляє, що ввечері 8 січня було попереджено обстріл табору українських миротворців, що дислокований неподалік іракського міста Ес-Сувейра.

Напад було зірвано завдяки пильності особового складу чергової служби миротворців, що своєчасно виявила інтенсивний рух та скупчення невідомої автомобільної техніки. Про агресивні наміри незнайомців свідчило те, що вони почали займати позиції для стрільби по українському табору.

Про можливий напад саме цієї доби командуванню батальйону також повідомляли місцеві мешканці, які зацікавлені в налагодженні мирного життя в країні та добрих стосунках з українськими миротворцями.

Оцінивши ситуацію та швидко зреагувавши на події, що розгорталися, командир батальйону полковник Василь Мастика віддав наказ на відкриття упереджувального вогню з автоматичних гранатометів (АГС-17).

Вже після перших розривів зловмисники зникли. Ніхто з українських миротворців не постраждав.

Командуванням українського миротворчого контингенту вживаються додаткові заходи захисту наших базових таборів. Зокрема, посилено заходи світломаскування у темний час доби, спостереження за місцевістю, проводиться тренування чергових змін та особового складу підрозділів на випадок здійснення нападів або обстрілів, відпрацьовуються оперативні дії резервних груп батальйонів та розрахунків АГС-17.

Читайте також:

В ІРАКУ УКРАЇНСЬКІ МИРОТВОРЦІ БЕРУТЬ УЧАСТЬ У ВУЛИЧНИХ БОЯХ. ДВОХ ПОРАНЕНО


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування