Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Опозиція розказала Литвину, як розблокувати роботу парламенту. Але він не вірить, що з того щось вийде

Понеділок, 12 січня 2004, 19:43
Лідер фракції "Наша Україна" Віктор Ющенко вважає, що винесення на всеукраїнський референдум питання про спосіб обрання президента може розблокувати роботу парламенту.

Таку думку Ющенко висловив в інтерв'ю журналістам у понеділок увечері за результатами засідання погоджувальної наради представників фракцій і груп парламенту в спікера Верховної Ради Володимира Литвина.

Ющенко повідомив, що на засіданні обговорювалися пропозиції фракцій "Наша Україна", Соцпартії і Блоку Юлії Тимошенко, що раніше були подані Литвину.

Лідер "Нашої України" підкреслив, що ключовим блоком для обговорення був блок політичних питань. За його словами, опозиційна "трійка" запропонувала вирішити виниклу дискусійну ситуацію по суті.

Одна частина парламенту, відзначив Ющенко, підтримує проведення прямих усенародних виборів президента, інша – вибори президента в парламенті.

У той же час, нагадав Ющенко, відповідно до чинної Конституції, зменшення або звуження прав виборців повинне проходити винятково через проведення референдумів.

Лідер "Нашої України" відзначив, що було дане доручення юридичному управлінню парламенту до вівторка, 13 січня, виробити правове формулювання пропозиції, що стосується способу обрання президента України і проведення референдуму по цьому питанню.

"Якщо воно (формулювання) буде прийнятним для фракцій і більшості, і меншості, то це буде відповідь на те, як вийти з парламентської кризи", – сказав лідер фракції.

Ющенко також повідомив, що Верховна Рада України в четвер, 15 січня, як очікується, ухвалить рішення по проекту постанови про призначення чергових виборів президента України і по законопроекту про вибори народних депутатів на пропорційній основі.

Як повідомлялося, наприкінці жовтня у Верховній Раді України зареєстрований проект постанови про призначення чергових виборів президента України, внесений членом фракції "Наша Україна" Іваном Плющем.

У документі пропонується призначити чергові вибори президента України на неділю 31 жовтня 2004 року.

У листопаді минулого року комітет Верховної Ради з питань державного будівництва і місцевого самоврядування рекомендував парламентові підтримати постанову про призначення виборів президента на 31 жовтня 2004 року.

Ющенко відзначив, що в парламенті зареєстрована досить велика кількість законопроектів про вибори народних депутатів на пропорційній основі.

За його словами, на нараді пропонувалося відкликати законопроекти, що повторюють один одного. Крім того, опозиційна "трійка" пропонує взяти за основу законопроект Миколи Рудьковського.

Як повідомив у понеділок журналістам прес-секретар спікера парламенту Ігор Сторожук, у цей день на погоджувальній нараді була також досягнута домовленість, що представники фракцій і груп парламенту звернуться до керівників українських телекомпаній із проханням визначитися по питанню про проведення дискусій політичних лідерів у прямому ефірі.

В той же час, голова Верховної Ради Володимир Литвин не впевнений, що, незважаючи на досягнуті домовленості, парламент у вівторок зможе приступити до нормальної роботи.

"У мене немає впевненості, що завтра депутати зможуть почати плідну роботу. Тривожне відчуття з цього приводу існує", – сказав Литвин ввечері в понеділок у ході засідання парламентсько-урядової коаліції, співкоординатором якої він є.

Разом з тим спікер відзначив, що в ході погоджувальної наради в понеділок було зроблено "надзвичайно плідну роботу". "Залишається сподіватися, що досягнуті домовленості будуть реалізовані, щоб ми могли почати працювати", – підкреслив він.

Литвин висловив думку, що в ході погоджувальної наради парламентська більшість запропонувала компроміс, що дозволить працювати Верховній Раді.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування