Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Опозиції слід розкошелитись. Янукович ввів податок на памперси

Вівторок, 13 січня 2004, 13:04
З 1 січня батьки будуть змушені доплачувати за кожну упаковку вкрай потрібних маленьким дітям паперових пелюшок – "памперсів" – від 5 до приблизно 20 гривень.

Як відомо, раніше віце-прем’єр-міністр із гуманітарних питань Дмитро Табачник, коментуючи свого часу обкладання ПДВ медичних товарів, заявив, що оподатковуватимуть лише товари, "які можна умовно назвати предметами медичної розкоші та які не використовуються у медичних установах", пише "Львівська газета".

Попри те, що і Міністерство охорони здоров’я, і Кабінет міністрів, і навіть президент Леонід Кучма не так давно запевняли, що визначені новим законом "Про державний бюджет на 2004 рік" механізми наповнення бюджету ніяк не позначаться на вартості лікарських засобів і товарів медичного призначення, ці предмети гігієни обкладають податком на додану вартість.

Газета зазначає, що дитячі пелюшки та підгузки знаходяться в переліку товарів медичного призначення, які уряд Віктора Януковича, погодившись із пропозиціями Міністерства охорони здоров’я, визнав "життєво важливими" та "соціально значущими", відтак вирішив не брати з них ПДВ.

Однак в переліку навпроти підгузків і низки інших медичних товарів стоїть "зірочка", що означає, що пільги з ПДВ на ці товари поширюються, тільки якщо їх купують за кошти державного чи місцевих бюджетів.

"Але ж обкладати податком на додану вартість пелюшки та підгузки для немовлят принаймні нелогічно – особливо у країні, де влада рік у рік бідкається через різке скорочення народжуваності та негативний приріст населення", – зазначає газета.

Середньостатистичне немовля "споживає" 120 підгузків на місяць. Що принесе до держбюджету 40-60 грн. у вигляді ПДВ. Щомісячна допомога для догляду за дитиною становить саме 40 грн.

Газета також відзначає, що на презервативи, як і на інші "оболонкові" контрацептиви, пільга з ПДВ діє: "Імовірно, в умовах сучасної України держава вважає ці товари "соціально значущими" предметами першої необхідності", – зазначає газета.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування