Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Мороз пропонує провести референдум про спосіб обрання президента через 2 роки

Вівторок, 13 січня 2004, 14:55
Лідер фракції Соціалістичної партії Олександр Мороз вважає, що всеукраїнський референдум з питання про спосіб обрання президента України необхідно проводити після виборів парламенту в 2006 році.

Таку думку він висловив в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна"http://www.interfax.kiev.ua} у вівторок. Мороз пояснив, що Конституція України, регламентуючи питання про проведення референдумів, обмежує повноваження і парламенту, і президента в цьому відношенні і віддає перевагу всенародній ініціативі.

За словами Мороза, "це дуже розтяжне поняття, що залежить від багатьох випадкових речей". Він пояснив, що мова йде про те, що в законопроекті про внесення змін у Конституцію, попередньо схваленому парламентом і поданому на розгляд у Конституційний суд, передбачається право парламенту обирати президента в 2006 році.

У той же час, за словами лідера СПУ, у рішенні КС про третій термін президента говориться, що президент не може обиратися на термін менше 5 років.

Таким чином, на його думку, ця норма повинна бути врахована обов'язково, оскільки в іншому випадку вона втрачає свій зміст.

Мороз відзначив, що залишається невирішеним питання, чи буде парламент обирати президента. Якщо парламент буде брати участь у виборах президента, тоді, на його думку, це може відбутися не раніше 2009 року.

На думку Мороза, у законопроект по політичній реформі №4105, що був попередньо схвалений парламентом, можна внести зміни в перехідні положення і вилучити з тексту цього документа положення, що стосуються обрання президента парламентом.

Це дозволить до наступної сесії, до остаточного голосування по законопроекту провести відповідні консультації по цьому питанню і зібрати необхідні 300 голосів для внесення змін у Конституцію, вважає Мороз.

Лідер СПУ висловив сподівання, що його позицію в цьому питанні підтримає як його фракція, так і фракції "Наша Україна" і БЮТ, що раніше висловлювали відповідні заяви.

Восени 2004 року повинні відбудуться вибори президента України (відповідно до діючої Конституції – на 5-річний термін). Якщо навесні будуть внесені запропоновані в законопроекті №4105 зміни, обраний з 2004 року президент повинен скласти повноваження в 2006 році після обрання новообраним парламентом нового президента.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...