"Укрспецекспорт" приховує, чи купляв Туркменбаші у нього "Кольчуги"

Середа, 14 січня 2004, 10:27
Українські експортери зброї відмовилися підтверджувати або спростовувати продаж Туркменістану двох систем радіолокаційної розвідки "Кольчуга". В компанії "Укрспецекспорт" "Німецькій хвилі" повідомили, що їхня позиція визначається стосунками з клієнтом.

Українські офіційні відомства поки що ніяк не відреагували на повідомлення про продаж "Кольчуг" Туркменістану, тому сума контракту залишається у цілковитій таємниці.

Попри те, що президент Туркменістану Сапармурат Ніязов особисто оприлюднив факт купівлі "Кольчуг", компанія "Укрспецекспорт" відмовляється від будь-яких коментарів.

Водночас експерти наголошують, що співпраця з Туркменістаном є цілком правомірною. Керівник Центру дослідження армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак каже, що за обсягами закупівлі озброєнь в межах СНД Ашхабад поступається лише Москві.

"Для України цей ринок є досить перспективним", – вважає експерт. Враховуючи те, що Київ щороку купує до 40 млрд. кубометрів туркменського газу, військова співпраця в кілька десятків мільйонів доларів полегшує вирішення питання розрахунків. Тим паче, що на початку лютого президенти Туркменістану та України планують підписати угоди про постачання газу на 25 років.

В той же час поінформоване джерело, наближене до оборонно-промислового комплексу України, повідомило у середу агентству УНІАН, що за придбані українські "Кольчуги" Туркменістан розраховуватиметься з Україною природним газом.

Агентству підтвердили, що Туркменістан справді нещодавно придбав два комплекси радіолокаційних станцій пасивної протиповітряної розвідки "Кольчуга" та два прикордонних катери – "Калкан" та "Гриф".

За морську техніку, за словами співрозмовника агентства, також передбачаються розрахунки природним газом.

Водночас офіційні суми контрактів поки що не оприлюднюються, перш за все тому, що, за словами співрозмовника агентства, розрахунки за поставлену українську військову техніку досить складно обчислюються. Наприклад, вони залежатимуть навіть від термінів, коли до України буде поставлена певна кількість природного газу з Туркменістану.

При цьому, як сказав співрозмовник УНІАН, найменша вартість у контракті з Туркменістаном – у катера "Калкан". Як правило, на міжнародних ринках його пропонують за ціною близько 300 тисяч доларів.

Читайте також:

Туркменбаші купив у Кучми системи ППО


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування