ЛИТВИН ЗРОЗУМІВ, ЩО КУЧМІСТИ НЕ ХОЧУТЬ ПОЛІТРЕФОРМИ

Четвер, 15 січня 2004, 10:48
Спікер Верховної Ради Володимир Литвин причиною зриву сесії парламенту називає втрату інтересу до політреформи з боку народних депутатів.

"Я, може, зроблю дещо емоційний висновок, але складається враження, що інтерес до політреформи у її ініціаторів зник", – сказав Литвин на прес-конференції після дострокового закриття сесії парламенту.

На питання, хто саме втратив інтерес, Литвин почав казати, що "Наша Україна" та БЮТ не хочуть жодної реформи.

Коли ж журналісти зауважили, що вони і не підтримували її, спікер сказав: "Не було підтримки і з боку більшості. Ми бачимо розхолоджене сприйняття чи зневіру, що реформу приймемо".

На уточнююче питання, хто саме з більшості не хоче реформи, Литвин сказав: "Більшість монолітна, ви ж знаєте".

Литвин зауважив, що пропонував багато варіантів розблокування ситуації, зокрема підписати проект постанови, яку голосуватимуть на наступній сесії, що всі фракції підтримують проект №4105 Медведчука-Симоненка, за винятком статті 103, де визначається спосіб обрання президента.

Однак, зазначив спікер, фракції відмовилися підтримати цю ініціативу.

"Я звернувся до керівників фракцій: Ви за політреформу? – Усі сказали "так". – Вас улаштовує основний її зміст? – Улаштовує. – Який камінь спотикання? – Спосіб обрання президента. – Давайте вилучимо статтю 103? – Усі сказали, що дуже гарна пропозиція, і... відвернулися від неї", – розповів Литвин.

Спікер сказав, що напередодні увечері йому прийшла в голову нова ідея – проголосувати зміни до Конституції, а питання способу обрання президента має бути затверджено 300 голосами наступної Верховної Ради. Однак, за його словами, ця ідея також не пройшла.

Водночас Литвин прогнозує, що політреформа може бути прийнята на наступній сесії з вилученням 103 статті про спосіб обрання президента.

"Простір для маневру звузився. Можливо, екстрена ситуація дозволить знайти рішення, і ми дійдемо до рішення вилучити статтю 103 у цілому".

"Українська правда"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...